Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

vpogled in dedovanje

Default avatar
Pozdravljeni,
Mati in oče sta bila solastnika hiše, vsak polovico. Matije umrla...po njej dedujemo oče ,brat in jaz. Kako se deduje ta polovica hiše...na tretjine ali oče deduje njeno polovico, ostalo polovico pa midva z bratom, Hišo sta zgradila skupaj v času zakona na parceli,kjer sta tudi lastnika oba,čeprav jo je mati dobila v dar od svojih staršev.

Ker že dolgo več ne živim doma , nimam vpogleda v nobene druge dokumente , od svojega brata pa tudi ne dobim nobenih informacij . Ali imam pred zapuščinsko razpravo pravico do vpogleda na sodišču ,kaj je predmet dedovanja , kdo so dediči...kje ta vpogled lahko zahtevam. Del stavbe tudi še ni vpisan v zemljiško knjigo...kako se deduje to ? Oporoke ni.
Default avatar
Spoštovani!

Po zapustniku dedujejo njegov zakonec in potomci po enakih delih. Vsak od vas bo torej po materi dedoval 1/3 njenega dela.
Če imate opravilno številko zadeve pod katero se vodi zapuščinski postopek, potem kot dedič lahko vpogledate v spis pri sodišču, ki vodi zapuščinski postopek.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar