Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

ODŠKODNINA PO PROMETNI - odvetnik?

Default avatar

vbnm-

Prosim, kakšen je postopek?
Odvetnik da vlogo za odškodnino po prometni nezgodi zavarovalnici. Zavarovalnica da predlog o višini odškodnine odvetniku? Se potem on odloči, če se strinja z zneskom? On podpiše izjavo?

Menda odvetniki strankam - oškodovancem naštejejo denar kar na roke, potem ko ga dobijo nakazanega od zavarovalnice. Torej se oni lahko naknadno pritožijo in zahtevajo ter dobijo veliko več, medtem ko oškodovanec tega sploh ne ve? In oškodovanec dobi neko najnižjo predlagano vsoto, ker mu je npr bilo rečeno, da se več ne da iztržit.
Koliko navadno vzame odvetnik za svoje stroške? Ali dobi to samo od zavarovalnice ali nato še od stranke?
Kako to poteka, prosim za pojasnilo. HVALA!
LP
Default avatar

podpisat moraš

odvetnik ti sporoči predlagan znesek in njegovo mnenje če se mu zdi predlog ok ali če se splača še kaj pogajati.
Ko sprejmeš znesek pa moraš podpisat papir, na katerem piše tvoj znesek in znesek provizije odvetniku - in ta papir dobi zavarovalnica
v mojem primeru je zavarovalnica nakazala direktno na moj trr moj znesek in njemu njegovega - je pa bilo to cca 7 let nazaj - ampak ne verjamem, da bi šla zavarovalnica nazaj na gotovinsko poslovanje.
verjetno pa obstajajo odvetniki, ki imajo kaj drugačne postopke - ampak na koncu se ne more on še pogajati za dodaten znesek v "tvojem imenu", ker na koncu rabijo tvoj podpis, saj je odvetnik le posrednik
Default avatar

najemi odvetnika

Ni čisto tako. Jaz sem si najela odvetnika, ki se s tem več ukvarja, prinesla vso dokumentacijo in podpisala soglasje, da me zastopa. On ima s strani zavarovalnice pokrite stroške in ga ne rabiš nič plačevati. Sproti me je obveščal o vseh dejavnostih z zavarovalnico in se tudi pritožil namesto mene. Na koncu sem dobila 700 EUR več, kot je bila prvotna ponudba zavarovalnice. Sem dobila plačano na račun. Se splača.
Default avatar

neugodna

Od mojega zahtevka je minilo že precej let, vse je šlo prek odvetnika, tudi keš, vendar sem o vsem dobila obvestilo (z zneski, provizijami in podobnim - ker nekaj si vzame tudi odvetnik zavarovalnice, ne moreš verjet).
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni,

postopek poteka tako, da vi predložite vso relevantno dokumentacijo odvetniku, ki na njeni podlagi (in podlagi vaših izjav) sestavi odškodninski zahtevek ter ga posreduje zavarovalnici. Ko zavarovalnica pripravi ponudbo pošlje en izvod vam, enega pa odvetniku (tako, da vam odvetnik višine ponudbe ne more prikriti). Vsaj pri nas je praksa taka, da po prejetju ponudbe, kontaktiramo stranko, ji povemo naše mnenje o višini ponudbe in možnosti pritožbe, seveda pa je stranka tista, ki se na koncu odloči ali bo ponudbo sprejela (kot nesporni del ali kot dokončno). Če se odvetnik pritoži na dano poravnalno ponudbo, praviloma večina zavarovalnic (Adriatic Slovenica, Zavarovalnica Maribor, Triglav, Generali) stranko obvesti, v kolikor odvetniku dajo višjo ponudbo. V kolikor pa pride do odklonitve odškodninskega zahtevka oz. zavrnitve prošnje za višjo poravnalno ponudbo, zavarovalnica stranke praviloma o tem ne obvesti. Vsekakor je odvetnikova dolžnost, da stranko obvesti o vsakem koraku, ki ga stori v njenem imenu ter o vsakem dopisu/ponudbi, ki ga prejme za stranko s strani zavarovalnice. Možnosti goljufije seveda ne moremo popolnoma izključiti, je pa možnost, da bi do tega dejansko prišlo zelo majhna. Seveda pa lahko stranka odvetniku, v kolikor posumi, da ji karkoli prikriva oz. celo laže, prekliče pooblastilo ter se sama pozanima na zavarovalnici kaj se je dogajalo z njenim primerom. Odvetniki, v primeru uspeha, vedno dobijo povrnjene stroške zastopanja od zavarovalnice. Vendar ima večina odvetnikov s stranko sklenjen tudi dogovor o nagradi oziroma proviziji, ki se zaračuna od izplačane odškodnine. V večini primerov znaša provizija 10 ali 15 % + DDV.

Za več informacij oz. za podrobnejši odgovor se lahko obrnete na tel. št. 080 13 14 ali pa pišete na elektronski naslov: [email protected]

Lep pozdrav,

PEER Jure
Default avatar

vbnm-

Najlepša hvala, zdaj mi je vse razumljivo !
Lep pozdrav.
Default avatar

pojddirekt

Samo odvetnika ne, še manj h kaki odškodninski firmi.
S številko zavarovalne police, vso dokumentacijo DIREKT na Zavarovalnico.
Saj se ve kakšen je znesek za kakšno poškodbo. Več dali ne bodo.
Pa še odvetnika ni treba plačat, ne tebi, ne njim.
Default avatar

Primus Maximus

Živjo

Sam imam primer,ko morem sedaj vložiti na zavarovalnico.Katerega odvetnika svetujete?

Hvala lep pozdrav