Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

Nespravne ceste

Default avatar
Vsako leto je potrebno ob registraciji avtomobila plačati ( ne vem, kako se točno imenuje) mislim, da cestno takso, da lahko avto spraviš na cesto. Ok, super. Če je ta denar namenjen temu, da lahko z avtom voziš po cesti, se sprašujem, zakaj potem le te niso tako urejene, da se lahko človek varno vozi po njih?
Konkreten primer. Živim v Ljubljani in po Dolenjki je res groza peljati. Jaški sploh niso prav pokriti, cesta je vsa zrukana, tako da se sprašujem, zakaj plačujem, da lahko avto spravim na cesto, sočasno pa moram na teh istih cestah paziti, da si ne precvikam gum, saj bom ta strošek-nakup in montaža novih gum morala plačati sama. Jaz razumem, da je cest ogromno, prav tako, kot je ogromno avtomobilov, ki dnevno vozijo po teh cestah, vendar da se to dogaja v prestolnici, v glavnem mestu Slovenije, pa se mi zdi preveč.
Če se zgodi, da si preluknjam gume na jašku, ki ni pravilno zaprt in se le ta nahaja na eni izmed bolj prevoznih cest v Ljubljani, komu lahko izstavim račun za poravnavo stroškov, saj ceste niso spravne za vožnjo?
Vem, da ton mojega pisma ni ravno prijazen, vendar me takšne stvari res spravijo iz tira.
Hvala z aodgovor in lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Čisto razumem vašo jezo. :)
V primeru poškodbe vozila zaradi neustrezno vzdrževanih cest ste opravičena do poplačila nastale škode. Za uveljavljanje odškodnine iz naslova odgovornosti vzdrževalca cest oz. občine potrebujete uradni zaznamek. Pomembno je da na kraju škodnega dogodka poklicati policijo. Sam vedno predlagam svojim strankam, če pride do materialne škode, poškodbe na javni površini, delovnem mestu ali prometne nesreče, da nas nemudoma pokličejo (041 307 672).
Lep pozdrav,

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec