Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Ali lahko parkiram?

Default avatar

posledice?

Živim v predelu Ljubljane, ki je tik čez obvoznico. V kraju imamo eno majhno trgovino, nad katero živijo stanovalci. Je kot nekakšen manjši blok, ki ima v spodnjih prostorih trgovino. Pred to trgovino je nekakšno parkirišče brez označb, kjer parkirajo obiskovalci trgovine v večernih urah pa tudi stanovalci kraja, ki pred drugimi bloki nimajo parkirišča. Stanovalci nad trgovino imajo na drugi strani bloka tudi svoje garaže. Tudi sama nemalokrat parkiram avto v večernih urah pred to trgovino in zadnjič mi stanovalka bloka dala vedet, da pod njenim balkonom jaz ne bom parkirala avta. Drugače bo poklicala policijo. Pozanimala sem se in parkirišče je "last" trgovine. Sedaj pa ne vem, kaj narediti. V primeru, da pokličejo policijo, kaj mi le ti lahko naredijo? V primeru, da mi iz objestnosti poškodujejo avto, kaj mi je storiti? Ali danes res lahko tisti ki grozijo uveljavijo svojo voljo, ostali pa se moramo iz strahu po večjih stroškovnih posledicah ukloniti?
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Le lastnik parkirišča (v vašem primeru - Trgovina) lahko zahteva da avtomobil odstranite, ne pa nekdo, ki stanuje v bližini. V primeru da bi "stanovalka" klicala policijo, se ne bi zgodilo nič, saj gre za zasebno parkirišče in ne parkirišče, ki bi bilo v občinski ali džavni lasti. Sosed namreč ne more zahtevati odstranitev avtomobila, ki ni moj in stoji na moji zemlji. Lahko pa to zahtevam jaz, kot lastnik zemljišča. Najverjetneje je omenjeno gospo zmotilo dejstvo, da tudi sama parkira na tem parkirišču in ste ji zasedli prostor. Ali pa ima "preveč prostega časa".

Če pa vam iz objestnosti poškodujejo avtomobil, je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo, vendar ostanejo takšni primeri v zelo velikem številu nerešeni, kar pomeni da morate sami nositi škodo, oz. jo lahko uveljavljate preko kasko zavarovanja avtomobila, če imate seveda tovrstno zavarovanje sklenjeno.
Default avatar

brumkica

Jst bi samo neki vprašal. Kako je pa v primeru, da človek pusti avto na parkirišču, ki je kao last trgovine, s tem, da to ni nikjer na parkirišču evidentirano, še manj pa, da bi pisalo, da je parkirišče za goste trgovine, v času, ko je trgovina zaprta? Da prideš recimo na obisk in da ti pajk avto kar odpelje? Ali ti ga sploh lahko?
Pogosto sem videl, da imajo trgovine, ki so v naseljih na parkiriščih označeno, da je parkirišče rezervirano za kupce. Kaj pa v času, ko trgovina ne obratuje in nimajo nobenih verig ali rampe?Recimo čez vikende? Kdo vse lahko tam parkira, saj dvomim, da lahko pajk kar tako en avto odpelje. Morda se pa motim.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

V večini primerov je parkirni prostor last trgovine, tako da lahko brez problema pokličejo pajka.

Lep dan