Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

NEZGODA V GOSTINSKEM LOKALU

Default avatar

SILVIKA+BENO

POZDRAVLJENI

Pred skoraj tremi leti sem v gostinskem lokalu doživela nezgodo.Zaposlena v tem lokalu mi je ob strežbi polila po hrbtu več skodelic z kavo, katere je imela naložene na pladnju. Zanima me če me pripada kakšna odškodnina, in če za uveljevljan je postopka še ni prepozno?

silvika +beno
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Seveda ste upravičeni do denarne odškodnine za poškodbe, ki ste jih utrpeli, saj je za vašo poškodbo odgovorna zaposlena v lokalu. Tudi za uveljavljanje vašega odškodninskega zahtevka še ni prepozno, saj je odškodnino za utrpelo škodo mogoče uveljavljati v roku treh let od dneva, ko je bilo zdravljenje zaključeno, oziroma če je bilo le to dolgotrajno, v petih letih od dneva nastanka škodnega primera. Svetujem vam, da se oglasite v naši najbližji poslovni enoti, ki je v vašem kraju ali pokličite na našo brezplačno telefonsko številko, kjer vam bo naš svetovalec razložil potek uveljavitve denarne odškodnine.
Default avatar

benocar

Pozdravljeni,
lokal sem dal v najem.
Če pride do kakršnihkoli poškodb v ali izven lokala,
kdo je za to odgovoren:lastnik ali najemnik?
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni!

Za škodo, ki jo utrpijo gosti je odgovoren tisti, od čigar izvira škodni vzrok. Če je torej najemnik kriv za poškodbo gosta (mokra tla, razbit kozarec na tleh,...) nosi tudi odgovornost. Odgovornost lastnika pa je lahko podana, če do škode pride zaradi njegove krivde, oziroma je on lastnik nevarne stvari ( npr. star lestenec pade na gosta,...). V večini primerov je seveda za škodo odgovoren tisti, ki prostor uporablja (najemnik), lastnik prostora pa je odgovoren le, če škoda izvira iz njegove sfere.
Default avatar

Anja2121

Pozdravljeni!

Imam nenavadno čuden primer. Prijateljica je v gostinskem lokalu kjer je zaposlena imela manjšo nezgodo, ko ji je s pladna padel fructalov sok na mizo nekih gostij. Sok se ni razbil, ostal je cel, vendar je ghospodična po presedenih pol urah prišla k natakarici in ji rekla da ji je uničila telefon, da je sok padel nanj in da ji ne dela tipka... Prijateljica trdi, da telefona ni videla na mizi ampak se je vseeno dogovorila, da ji plača stroške popravila. Sedaj po 5 dneh pa se je gospodična spomnila, da ji ne dela kamera in slušalka....
Ker je moja prijateljica - natakarica, rekla da enostavno ne bo plačala vsega, ampak samo to kar nje omenila takoj, se je gospodična odločila da začne povpraševati ali je lokal zavarovan itd.
Povejte mi kaj to pomeni in kaj se da tukaj narediti, situacija je skrajno smešna ampak vseeno nočem da prijateljica plačuje za nekaj kar ni kriva.

Hvala za odgovor in lepo pozdrav.

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec