Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Prisotnost policije

Default avatar

DragoD.

Pozdravljeni! Imel sem prometno nesrečo. Jaz sem bil povzročitelj. Imam AO+. Imel sem kar nekaj poškodb in zdravljenj. Ali lako dobim odškodnino, če ni bila prisotna policija?
Najlepša hvala za odgovor, Drago.
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni, g. Drago,

v kolikor ste v času vaše prometne nezgode imeli veljavno sklenjeno zavarovanje AO+, potem ste upravičeni do zavarovalnine, v skladu z določili splošnih pravil, ki veljajo za vaše zavarovanje. To pomeni, da ima lahko zavarovalnica v svoje splošne pogoje vključeno klavzulo oziroma določilo, ki izključuje njihovo kritje, če zavarovanec opusti določeno ravnanje. Predvsem je takšna omejitev namenjena temu, da se izključi zavarovalno kritje za primere povzročitve prometne nesreče zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Zavarovalnice namreč v obravnavanju takšnih primerov samodejno vzpostavljajo domnevo, da policija ni bila obveščena zgolj zaradi izmika preizkusa o alkoholiziranosti, kar pa je seveda pravno sporno, saj opustitev obvestila policije o prometni nesreči še ne pomeni, da zavarovanec ne more z drugimi dokazi izpodbiti domneve o izmiku preiskave in s tem domneve o alkoholiziranosti. Navsezadnje je takšno stališče zavzela tudi slovenska sodna praksa.

Sicer je v primeru nujnih intervencij oziroma hujših poškodb ob iskanju takojšnje medicinske pomoči policija obveščena tudi s strani izvajalca zdravstvenih storitev, ki običajno tudi sami opravi pregled krvi, z namenom ugotovitve morebitne vsebnosti alkohola v organizmu, kar pa seveda ne pomeni, da je v praksi vselej tako.

Če povzamemo, noben predpis ne omejuje kritja iz naslova AO+ v primeru, da niste obvestili policije, žal pa imajo zavarovalnice svoje splošne pogoje nastavljene tako, da v mnogih primerih pride do izključitve, če policija ne obravnava primera, predvsem zaradi domneve, da se je voznik namenoma ognil preizkusu alkoholiziranosti. Je pa res, da prav tako nobena zavarovalnica izrecno ne določa obravnavo nezgode s strani policije kot nujen pogoj za izplačilo zavarovalnine AO+, ker je to pravno nedopustno.Tudi v naši družbi smo že imeli kar nekaj uspešnih primerov, ko so stranke prejele zavarovalnino iz naslova AO+, navkljub dejstvu da policija ni bila obveščena ali pa obravnavala nezgode.

Kot rečeno, marsikaj je odvisno od konkretnih okoliščin primera, kakovosti in strokovnosti postopka ter seveda same zavarovalnice. V sled povedanega bi vam vsekakor priporočil, da se obrnete na strokovno pomoč oziroma da vam celoten postopek izpelje oseba ali družba z ustreznim strokovnim znanjem, da vas ne bi zavarovalnica izigrala in bi po nepotrebnem ostali brez zavarovalnine. Vabljeni na posvet v katero izmed naših poslovalnic.
--
Lep pozdrav
Jure Peer
G: 030 707 001