Forum.Over.Net

Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

Poškodba na delu

Default avatar

able

Zdravo. Pri delu na linijski stiskalnici mi je stisnilo 2 prsta desne roke, en prst je bil samo šivan, v drugem prstu pa imam ploščico in vijake, gibanje je zelo omejeno. Pomagal sem drugemu delavcu, vstavila sva vsak svoj kos v stroj, jaz sem moj kos se vstavljal oz. popravljal, delavec pa je pritisnil dvorocni vklop in mi je stisnilo oba prsta na 9mm. Upravljalne komande za drugega delavca so bile odklopljene in pospravljene ( predvidevam da zato ker bi bilo delo pocasnejse ce bi vsak delavec imel svoje komande ). V bolniškem staležu sem bil malo več kot 2 meseca. Cez priblizno 4mesece imam ponovno operacijo ker mi bodo vzeli ven ploščico ter vijake. Zato se obračam na vas z uprašanji: ali mi pripada oz. sem upravičen do odškodnine? Ce sem upravicen do odskodnine kdaj se lahko sprozi postopek sedaj ali moram pocakati da mi vzamejo ploščico ter vijake ven ter da bo takrat konec bolniškega staleža? Hvala za odgovor
Default avatar

Poravnava

Pozdravljeni,

do odškodnine ste, glede na opisano, upravičeni, saj do nezgode ni prišlo izključno zaradi vaše nepazljivosti ali malomarnosti. Odgovornost leži tukaj na strani vašega sodelavca, glede katerega pa za škodo, ki jo ta povzroči pri opravljanju delovnih nalog oziroma med rednim delom tretjim osebam (tudi sodelavcem), po zakonu vzročno (objektivno) odgovarja delodajalec. Z ozirom na vaše navedbe v zvezi z izklopljenimi kontrolami, opažamo tudi znake krivdne (subjektivne) odgovornosti vašega delodajalca, v sled malomarnosti oziroma nepremišljene in potencialno nevarne odločitve, da izklopi naprave za drugega delavca.
Sicer se v praksi pogosto dogaja, da pri delovnih nesrečah mnogokrat upoštevajo tudi t.i. soudeležbo samega oškodovanca in posledično izplačajo zmanjšano odškodnino glede na delež ugotovljenega so-prispevka.

Glede višine višine odškodnine je ta predvsem odvisna od postavljenih diagnoz oziroma za kakšne poškodbe gre in kako kompleksno bo zdravljenje. Na višino odškodnine seveda tudi vpliva trajanje zdravljenja in dejstvo ali bo poškodba pustila trajne posledice (npr. brazgotine, invalidnost, itd.).
Vaše poškodbe lahko uvrščamo med t.i. srednje hude. Upoštevaje dolžino in kompleksnost zdravljenja bi lahko pričakovali odškodnino v razponu od 3000,00 EUR do 6000,00 EUR. Seveda pa bi za točnejšo oceno morali preučiti vašo medicinsko dokumentacijo.

Svetujem vam, da se oglasite v naši ljubljanski poslovalnici na brezplačen posvet oziroma podrobnejšo analizo vašega primera.

Hvala za vprašanje in lep pozdrav,
Jure Peer
070 900 009

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec