Med.Over.Net

Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg

Ultrazvočna diagnostika ožilja in žilna kirurgija. Posvetujte se o operacijah vratnih arterij, trebušne aorte, arterij udov ter operacije obolelih ven.

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg

Andrej Šikovec

Zatečena

Default avatar

Leo10

Spoštovani!

Na vas se obračam s prošnjo, da mi razjasnite nekaj mojih težav.
Bila sem s temi težavami že nekajkrat pri osebnem zdravniku, a več kot to, da bom v nosečnosti potrebovala povijanje, saj so verjetno krčne žile, nisem izvedela.

Težave se mi pojavljajo zadnjih lahko rečem da 5 let (stare sem 28 let). Nisem pretežka (ITM 20,9) in se redko gibam. Sicer imam precej sedeče delo (včasih sedim tudi 12 ur na dan) vendar se trudim, da se vmes razgibam. Pijem veliko vode (3 do 4 litre na dan zdaj v vročini). Dokaj redno si noge tudi trudim knaippati (mrzlo,toplo) in jih dajem zvečer za 15 minut nad glavo (torej nad raven srca).

Vendar še vedno zatečenost ne izgine. Sploh sedaj, ko je zelo vroče, je zatečenost okrog gležnjev prisotna tudi zjutraj (manjša a vseeno je). Če hodim zatečenost ne izgine, ampak je večinoma še večja. Hkrati pa zadnje dni opažam, da mi zatekajo tudi golenice - prav trdo imam in vidno zatečeno na zunanji strani golenice (v liniji z gležnjem). Zateka mi tudi zadaj na zadnji strani kolena.

Ker načrtujem nosečnost, kakšnih pripravkov ne smem jemati...
Zavedam se povijanja, ki me najverjetneje čaka v nosečnosti. Ali mi lahko prosim razložite ali gre res za krčne žile (zelo malo krčnih žil je sicer vidih, a ne pretirano)? Kaj lahko naredim sama? Ali se da preventivno ukrepati še kako drugače kot s povijanjem?

Naj dodam še, da imam "težave" s ščitnico in jemljem Eutyrox.

V zadnjih letih sem opazila, kot da mi v nogah nekaj zastaja. Tudi meča so postala močnejša... celulita je več... Skratka včasih se počutim kot en balon (pri čemer naj dodam, da zelo pogosto odvajam vodo).

Hvala za odgovore!
Default avatar

Andrej Šikovec

Spoštovani!

Lahko, da imate tudi krčne žile, ni pa nujno. Težave, ki jih opisujete so lahko posledica prirojene motnje v odtekanju limfe. To se imenuje limfedem. Potrebovali bi pregled pri npr. dermatologu, ultrazvok in elastične nogavice. Sprva bi bilo potrebno povijanje s kratkoelastičnimi povoji, nato pa nogavice stopnje kompresije 2.
Ob tem bi vam koristila tudi občasna limfna drenaža.
Dokler ne boste noseči, lahko poskusite tudi s tabletami Detralex po 2 tableti dnevno.
Vsi ukrepi težave le blažijo. Najverjetneje ste motnjo podedovali. S striktnim ravnanjem po navodilih strokovnjakov se težave ne bodo slabšale.

Zelo verjetno se vam bo otekanje v nosečnosti poslabšalo, vendar če boste nosili kompresijske nogavice se bo dalo zdržati.
V ambulanti Avelana d.o.o vam nudimo limfno drenažo in vse druge nasvete in pripomočke. Vendar smo v Novem mestu.

Lep pozdrav!
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/