Med.Over.Net

Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg

Ultrazvočna diagnostika ožilja in žilna kirurgija. Posvetujte se o operacijah vratnih arterij, trebušne aorte, arterij udov ter operacije obolelih ven.

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg

Andrej Šikovec

pregosta kri

Default avatar

lunaluna75

Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede redčenja krvi. Namreč mož je imel pred tremi meseci hudo prometno nesrečo. Sledile so razne operacije, nakar je dobil strdek v pljuča. Na srečo so to hitro ugotovili in mu vstavili neko mrežico. Po končanih operacijah so mu jo odstranili in od takrat naprej prejema zjutraj injekicje Fraxiparina in zvečer tablete Marevan. Sicer ne vem kaj to pomeni, vendar se mu gostota krvi ne dvigne nad 1.9 Zdravnica pravi da mora biti najmanj nad 2 ali 3, njemu pa niha, včasih pade tudi na 1.5. Nikomur ni jasno zakaj se meja noče dvigniti. Ali je to mogoče kaj povezano s prehrano, ter kako si to čimprej popraviti. V zdravilišču imajo pač dietno hrano, sem pa tja mu kaj prinesemo, vendar nekater sestre pravijo da ne sme grozdja, druge spet da ne sme solate, špinače itd..... Sploh ne ve več kaj jesti, kri pa se noče in noče popraviti. Ker pride mož kmalu domov v domačo oskrbo, me zelo skrbi, da ne bi šlo kaj narobe. Ali mi lahko poveste kaj več o tej vrednosti gostote krvi nad 2 in ali je nižja vrednost nevarna za ponovni pojav strdkov?
Hvala lepa za odgovor že vnaprej.

Tanja
Default avatar

Andrej Šikovec

Spoštovani!

Ja prehrana je zelo pomembna. Važno je, da res ves čas je približno enako.
Zelenjava ima v sebi vitamin K, ki deluje ravno obratno od Marevana. Zato zmanjšujejo njegov učinek. To so zlasti: avokado, rdeča pesa, koleraba, brstični ohrovt, čičerika, brokoli, cvetača, špinača, zelena solata, zelje.
Tudi jetrca in krvavica imajo K vitamin.
Od alkohola pa lahko pije le 1 dcl vina na dan.

Lep pozdrav!
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/