Med.Over.Net

Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg

Ultrazvočna diagnostika ožilja in žilna kirurgija. Posvetujte se o operacijah vratnih arterij, trebušne aorte, arterij udov ter operacije obolelih ven.

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg

Andrej Šikovec

Izbočena žila

Default avatar

MARMAT

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede izbočene žile pri 4-letnemu otroku. Opažam, da se mu pri napenjanju ali ko se zelo razjezi poudari žila na levi strani vratu oz. taka izboklina na žili (majhna bunkica). Pa me samo zanima, če je to normalno, njegov pediater je sicer rekel, da je, vendar me zanima še kakšno mnenje, da bom bolj mirna. Za odgovor se zahvaljujem! LP
Default avatar

Andrej Šikovec

Spoštovan!

Opravičujem se zaradi poznega odgovora. Na kratko: mislim, da ni razloga za skrb. Razširjene vratne vene (gre za povrhnjo veno) so pri otrocih ob napenjanju pogoste. Razumljiva je tudi skrb staršev. Vendar pri nobene otroku, ki sem ga do sedaj obravnaval, ni prišlo do zapletov in noben ni potreboval kirurške terapije.
Imel sem samo eno pacientko, ki je v zrelih letih imela tako razširjeno veno, da ji je povzročala težave. BIla je velika nekaj cm. Pri tej pacientki smo razširjen del vene odstranili.

Lep pozdrav!
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/