Med.Over.Net

Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg

Ultrazvočna diagnostika ožilja in žilna kirurgija. Posvetujte se o operacijah vratnih arterij, trebušne aorte, arterij udov ter operacije obolelih ven.

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg

Andrej Šikovec

Površinska tromboza vene

Default avatar

Janci

Pozdravljeni,

pred dobrima 2 tednoma sem imela ginekološki poseg v splošni anesteziji. Nad mestom, kjer je bila nameščena iv. kanula na zapestju, v področju dorzalne ulnarne vene, opažam zadnji teden povsem otrdelo in zadebeljeno veno (nad zapestnimi koščicami) dolžine 4-5 cm oz. dokler je žila vidna v podkožju. Ob dotiku je nekoliko boleča, sicer je koža nad njo nekoliko rumenkasto modrikasta. Otekline ali rdečine ni. Sicer sem zdrava. Pričela sem z aplikacijo Hepan gela po lastni presoji. Tudi sama sem zaposlena v zdravstvu, a se s podobno težavo še nisem srečala. Kaj mi svetujete? Jej potrebna nadaljna obravnava? Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Andrej Šikovec

Spoštovani!

Prišlo je do vnetja povrhnje vene na podlahti. To je posledica kemičnega draženja veni, ki jo je povzročila tekočina v infuziji in draženje plastične kanile.
Zatrdlina lahko ostane celo nekaj mesecev, vendar bo slej kot prej popolnoma izginila. Hepan gel je kar primerno mazilo, čeprav ni dokazano, da bi pospešilo ozdravitev.
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/