Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

clear blue

Default avatar

Zamujanje

Dober dan
Zanima me sledeče zadno menstruacijo sem mela 2.2 2016 imam jo na vsakih 28 dni
Sedaj mi zamuja naredila sem 4 teste vsaki dan enega in vsaki dan mi pokaže + ampak ne zelo močni + zadni test pa mi je pokazau še majn izrazit + kako je to mogoče?
Default avatar

BarbaraDrnovsek

Spoštovani,
če se na testu prikaže +, je test pozitiven, ne glede na intenzivnost znaka. Bolj koncentriran je prvi jutranji urin, tudi pitje večjih količin tekočine lahko vpliva na intenzivnost znaka.
Lep pozdrav
Barbara Drnovšek, mag.farm.
Default avatar

je ali ni?

Pozdravljeni!
na dan pricakovane menstruacije ki je ni bilo sem naredila test clear blue, ki je pokazal jasen + 1-2 ker z partnerjem nisva mogla verjet sem test ponovila naslednji dan in je pokazal (-) tretji dan po pozitivnem testu sem začela krvavet nevem al sem dobila menstruacijo ali je krvavitev cesa drugega? Torej nosečnosti ni? :(je bil test prvič lažno pozitiven glede ma to da je zdaj negativen?
Lp
Default avatar

SuzanaTaseska

Spoštovana,glede na zagotovila proizvajalca je test 99% siguren.Pri vas pa se je pojavila krvavitev in nato neg. rezultat,tako,da vam svetujem ,da test še enkrat ponovite,obenem pa se čimprej pogovorite tudi z vašim ginekologom za pregled in krvni test nosečnosti v zdravstveni ustanovi.lp
Suzana Taseska, mag. farm.
Default avatar

kaztja_blaz

Pozdravljeni!
Zadnjo menstruacijo sem imela 6.3.2016, ker sem komaj eno leto po porodu in se vedno nimam urejene menstruacije razn ti dve zadnji sta bili na 29 dni. Ker mi ta mesec zamuja sem naredila test baby check in mi je pokazal zelo rahel plus. Naredila sem tudi first sign, ki mi ni pokazal nic. Nevem kako si naj razlagam ta dva testa? Ali je mozno, da glede na to, da mi zamuja 3 dni imam se vedno tako nizko koncentracijo hormona ali nosecnosti ni? Imam namen narediti tudi digitalni cb in me zanima, ce je res tako natancen?
Default avatar

BarbaraDrnovsek

Spoštovani,
nosečniški testi so si med seboj zelo podobni in delujejo na skoraj enak način. Postopki testiranja, ki jih priporočajo posamezni proizvajalci, pa se med seboj razlikujejo. Pred testiranjem natančno preberite navodila proizvajalca. Bodite pozorni na čas, ki ga je potrebno nameniti testiranju, saj ravnanje neskladno z navodili lahko privede do napačnega rezultata.
Če sondo predolgo pustite v urinu, se lahko pojavi nežno obarvan odtenek, torej lažno pozitiven test. Možnosti je torej več, predlagam, da test ponovite čez par dni in pri testiranju dosledno upoštevajte navodila. Ob upoštevanju navodil je test res tako natančen, kot navaja proizvajalec.
Lep pozdrav
Barbara Drnovšek, mag.farm.
Default avatar

Tjasika01

Danes zjutraj sem delala test check mini, ki je pokazal dve črtici, res da je bil ena rahla. Popoldne p em naredila clear blue, ki pa je pokazal minus. Menstruacijo moram dobiti v petek.
Je mogoče vseeno upanje in samo clear blue še ni zaznal nosečnosti?
Default avatar

BarbaraDrnovsek

Spoštovani,
je možno, ker je prvi jutranji urin bolj koncentriran. Vsekakor vam svetujem, da še par dni počakate in test ponovite.
Srečno
Barbara Drnovšek, mag.farm.
Default avatar

Tjasika01

Pozdravljeni, danes sem ponovno delala test in baby check mini je zopet pokazal zelo slabo slabo drugo črtico, a v naslednjem urini je clear blue pokazal minus (tisti clear blue,ki pokaže tudi tedne). Verjetno upanja ni več a ne?
Default avatar

BarbaraDrnovsek

Pozdravljeni,
ker test opravljate, pred izostankom menstruacije, je vsebnost hormona še nizka. Predlagam, da počakate vsaj do petka in potem ponovite test s prvim jutranjim urinom. Sicer je glede na raziskave Clearblue digitalni test pokazal pozitiven rezultat v 55% 4 dni pred pričakovano menstruacijo, v 86% tri dni prej, 97% 2 dni prej..
Srečno
Barbara Drnovšek, mag.farm.
Default avatar

bobrovka1234

Pozdravljeni
Imam vprasanje glede digitalnega testerja Clear blue. Namreč v stari ne-digitalni verziji testerja Clear blue je pisalo, da mora biti tester v urinu 5 sek ne glede ali se test izvaja s pomočjo curka ali v čisti posodici z urinom. Pri digitalni verziji pa piše, da če tester izvajamo s pomočjo curka urina, da naj bo ta izpostavljen 5 sek; če pa s pomočjo urina v čisti posodici pa 20 sek. Ali gre tukaj za napako in bi se moglo namesto 20 sek izvajati 5 sek, kakor pri starem ne-digitalnem testerju? Ne vidim razlike, saj se gre za enako izpostavljenost testerja oz. paličice urinu, ali pač ne? In če se test digitalnega clear blue testerja izvaja s pomočjo urina, ki je posodici, bi takorekoč lahko privedlo tudi do lažno pozitivnih rezultatov?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Bebica123

Heej.. je nekaj casa ze mimo vrjetno od tega pogovora, ampak sem se nasla v tvojem opisu da si razstavila test..meni je pokazalo enako kot tebi.. kaj naj pricakujem. Rezuktat dve crtici na drugem listicu pa ena komaj vidna l.p
Default avatar

MajaZupan

Pozdravljeni!

Pri testiranju se morate vedno držati navodil proizvajalca, da ne pride do lažno pozitivnega ali lažno negativnega rezultata. Test lahko opravite do 5 dni pred pričakovano menstruacijo, vendar morate v tem primeru uporabiti prvi jutranji urin, saj je ta najbolj koncentriran in vsebuje največ hormona hcg, ki ga test zaznava. V primeru, da paličico predolgo pustite v lončku z urinom, lahko pride tudi do lažno pozitivnega rezultata. Predvidevam, da je razlika s testiranjem s curkom urina ali pa z lončkom urina v izpostavljenosti testa količini hcg. Pri curku urina stalno dovajate zadostno količino hormona, da jo test lahko zazna, v lončku pa je večja količina urina, zato se mora testni listič namakati dovolj časa, da se absorbira zaznavna količina hormona. Svetujem vam, da se za še več informacij obrnete na zastopnika Clearblue (Pliva).

Lep pozdrav,
Maja Zupan
Maja Zupan, mag.farm.
Default avatar

Dorchy123

Pozdravljeni.
Mene pa zanima nekaj o testu clearblue easy. Včeraj sem delala test in se je takoj pokazala jasna vodoravna črta, navpična pa je bila bolj bleda in tanka. Gre vseeno za nosečnost?
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

relativno težko je tako interpretirati rezultate. Vsekakor vam svetujem, da test ponovite. Glede na rezultat kot ste ga navedla, verjetnost nosečnosti obstaja. Lahko, da je bila koncentracija hormonov še zelo nizka.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana