Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

anti-depresanti in nosecnost

Default avatar
Katera zdravila proti depresiji so najmanj skodljiva v prvem trimesecju nosecnosti?
Default avatar
Pozdravljeni!

Depresija v nosečnosti je resno obolenje, ki ga nikakor ne gre zanemariti. Nujen je vsaj posvet z osebnim zdravnikom, ki bo ocenil ali je potrebna napotitev k specialistu psihiatru, ki je edini ustrezno usposobljen za izbiro optimalnega zdravila. V prvi vrsti je pri izbiri ustreznega antidepresiva pomembna oblika depresivnega obolenja.

Po dostopnih podatkih približno 10% nosečnic zboli za depresijo, ki nujno potrebuje zdravljenje. Kako pomembno je zdravljenje depresije v nosečnosti potrjujejo nedavna odkritja britanskih znanstvenikov, ki so potrdili, da ima depresija pri nosečnicah negativen vpliv na kognitivni razvoj otroka (gre za procese mišljenja, sklepanja, učenja, pomnenja, reševanja problemov, logike,...). Raziskava je pokazala, da je depresija v nosečnosti povezana s 34% večjo možnostjo za počasnejši kognitivni, čustveni, socialni in fizični razvoj otroka od 18 meseca starosti naprej. V kombinaciji s poporodno depresijo je faktor tveganja za počasnejši otrokov razvoj še večji, celo 50%.

Nezdravljena depresivna nosečnica vsekakor manj pazi nase, se slabše prehranjuje, pogosteje zapade v različne razvade, kot sta kajenje in pitje alkohola, manj redno hodi na kontrole k ginekologu... Duševno zdravje matere vpliva na razvoj ploda, potek nosečnosti in poroda in na razvoj novorojenca. Novorojenec lahko trpi, ker depresivna mama ne zmore enakovredne skrbi za otroka.

Antidepresivi so kljub temu zdravila, katerih jemanje ni brez tveganja. Kot sem že napisal, mora v vsakem primeru jemanje antidepresivov med nosečnostjo indicirati in odrediti ustrezno usposobljen specialist psihiater, ki bo ocenil tveganje in vpliv depresije na mater in otroka, v primerjavi z vplivom in možnimi posledicami predpisanega zdravila in se potem odločil za najmanj škodljivo možnost.

Konkreten odgovor na vaše vprašanje:
Največ študij v času nosečnosti je bilo narejenih z antidepresivi iz skupine ponovnega privzema serotonina (SSRI) in pri otrocih mater, ki so jih jemale, niso ugotovili pomembnih razlik v telesnem razvoju, inteligentnosti ali psihološkem razvoju. Za relativno varna sta se izkazala predvsem fluoksetin in sertralin. Pri majhnem številu novorojenčkov mater, ki so jemale SSRI, so po porodu opazili razdražljivost in nemir, ki se je v nekaj dneh umiril.

Za relativno varno (samo v prvem trimesečju nosečnosti!) se je izkazala tudi uporaba antidepresivov iz skupine tako imenovanih tricikličnih antidepresivov (učinkovini amitriptilin, nortriptilin).

Od ostalih antidepresivov pa se je kot relativno varna izbira za zdravljenje depresije v času nosečnosti izkazala učinkovina bupropion.

Še enkrat opozarjam, da to kar sem navedel ni merilo za izbiro antidepresiva. V prvi vrsti je pomembno kakšna je oblika depresije, šele nato se izbira zdravilo, ki bo hkrati tudi najbolj primerno za uporabo v času nosečnosti.

Najbolj zanesljive informacije vam bo vsekakor znal posredovati specialist psihiater, saj imajo psihiatri tudi številne lastne izkušnje z varnostjo uporabe posameznih antidepresivov v času nosečnosti.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc