Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Kreon

Default avatar

clecle

Pozdravljeni,
stara sem 46 let.Že dobri dve leti jemljem kapsule kreon (3x dnevno po obroku). Osebna zdravnica mi jih je predpisala ker sem bila vedno napihnjena, bolelo me je v predelu črevesja in jajčnikov, imela sem zelo slabo prebavo. Po jemanju kapsul se mi stanje bistveno spremenilo na boljše, prebava je OK. Drugih zdravil ne jemljem.
Zanima me ali ima Kreon kakšne stranske učinke, oz. kaj kreon sploh je in ali bi ga lahko zamenjalo s kakšno naravno hrano?
Za odgovor že v naprej najlepša hvala.
Default avatar

bostjanmartinc

Pozdravljeni!

V prebavilih potekajo številni procesi: od sprejemanje hrane, njene razgradnje do hranilnih snovi (prebava) in absorpcije le-teh v krvni obtok. Za učinkovito prebavo in čim boljše izkoriščanje zaužite hrane je pomembno predvsem nemoteno in učinkovito delovanje prebavnih encimov, ki se že v ustih, preko sline, pomešajo s posameznimi delci hrane in začnejo s procesom prebave. Posamezne sestavine hrane - beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe se s tem razgradijo do osnovnih gradnikov, ki jih naše telo lahko vsrka (absorbira) in tako izkoristi za svoje potrebe oziroma za nemoteno delovanje.

Težave, ki se pogosto pojavljajo ob zaužitju hrane so: spahovanje, prekomerno napenjanje, bruhanje, slabost, blaga do huda driska, izguba teka, krči, bolečina in neugodni občutki v trebuhu. Najpogostejši vzroki omenjenih težav so požiranje zraka ob hranjenju, vnetje želodca, razjeda želodca ali dvanajstnika, vnetje žolčnika, neprenašanje laktoze, različne alergije na hrano, pomanjkanje posameznih prebavnih encimov, motnja črevesne peristaltike in nenazadnje razna anksiozna stanja (nemir, strah,..).

Pri pomanjkanju prebavni encimov je smiselno uživanje določenih zdravil ali prehranskih dopolnil, ki so prav tako lahko zelo učinkovita. Ti pripravki vsebujejo prebavne encime, kot so amilaze, lipaze, proteaze, laktaze, celulaze, nekateri tudi papain in bromelain. Primerne so predvsem kombinirane formule večih encimov, ki se lahko v svojem delovanju med seboj dopolnjujejo. Takšen primer kombinirane formule je tudi zdravilo Kreon, ki vsebuje uprašene encime trebušne slinavke, torej amilaze, lipaze in proteaze.

Amilaze so encimi, ki v našem organizmu razgrajujejo škrob (sestavljene ogljikove hidrate) v enostavnejše ogljikove hidrate, torej do osnovnih gradnikov, ki jih imenujemo monosaharidi. Zato jih lahko uporabljamo kot pomoč pri presnovi sestavljenih ogljikovih hidratov oziroma škroba.

Lipaze so encimi, ki razgrajujejo maščobe na osnovne gradnike, torej maščobne kisline in glicerol, da se le–te nato lahko vsrkajo oziroma absorbirajo v kri.

Proteaze so encimi, ki razgrajujejo beljakovine v manjše gradnike tako imenovane peptide in naprej peptide do osnovnih gradnikov, ki jih imenujemo aminokisline. Aminokisline se lahko absorbirajo v kri.

Ti encimi so pri zdravilu Kreon, znotraj želatinskih kapsul formulirani v obliki majhnih »mini«kroglic, obdanih z obloga, ki je odporna na kisel želodčni sok. Obloga razpade v tankem črevesu in sprosti omenjene encime ter tako omogoči že omenjeno prebavo maščob, škroba in beljakovin. Produkti prebave se nato absorbirajo v kri. Omenjene encime je

V zbranih podatkih iz kliničnih raziskav je bila skupna pogostost stranskih učinkov pri jemanju Kreona povsem enaka kot pri kontroli (placebu). Pojavljajo se lahko blage trebušne bolečine, zaprtje, nenormalno blato, driska, slabost, bruhanje, redko alergijske oz. preobčutljivostne reakcije na koži.

Poleg Kreona so za lajšanje prebave na voljo tudi številna prehranska dopolnila (NOW Papaja, Shnell Digest, Granozym, Nutrilab Encimal,...), ki pravtako vsebujejo kombinacijo različnih prebavnih encimov in nam zato pomagajo ohranjati vsesplošno dobro počutje.

Kar se tiče same hrane, se omenjeni encimi nahajajo predvsem v tistih vrstah hrane, ki njihovo prisotnost potrebujejo za svoj obstoj. Gre predvsem za presno in fermentirano hrano:
- nepasterizirani mlečni izdelki vsebujejo velike količine lipaze in laktaze,
- sveža žitna zrna so bogata z amilazo in glikoamilazo,
- surovo meso je polno proteaz,
- v papaji so odkrili papain, proteazo, ki pomaga pri mehčanju kompleksnih mesnih beljakovin,
- ananas se ponaša z bromelainom, mešanico proteaz, ki imajo izrazito protivnetni učinek.
Na splošno je potrebno uživati uravnotežene obroke hrane oziroma dovolj sadja, zelenjave, kvasa,... S kuhanjem ali zamrzovanjem hrana izgubi na encimski vrednosti, saj so encimi zelo občutljivi na toploto/zamrzovanje. Encimi so v osnovi namreč kompleksne beljakovine, ki se pri višjih temperaturah razgradijo oz z zmrzovanjem uničijo.

Če je vaša prebava po uvedbi zdravila Kreon v redu, jaz nikakor ne bi menjal.
Seveda pa je za vsakogar priporočljivo, da se čim bolj potrudi in je kar se da zdravo in nepredelano hrano. Posebno priporočljivo hrano sem vam neavedel zgoraj.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Rozica16

Pozdravljeni,

stara sem 33 let in sem bila pred dvema letoma operina za žolčne kamne. Že pred operacijo sem dobila prebavne težave, driske. Po operacijo se stanje ni spremenilo. Že 2 leti imam prebavne težave, izločam 4 do 5 krat dnevno. Zdravnica mi je svetovala Linex, vendar ta ne pomaga. Sedaj sem dobila Kreon 25000, ki ga jemljem po eno kapsulo pri vsakem obroku (3 krat na dan). Te kapsule jem že teden dni in ni vidnih pomembnih sprememb. Sicer nimam drisk, nisem napihjena, bolje se počutim, ampak še vedno izločam do 5 krat dnevno.
Zanima me, kako dolgo je potrebno te kapsule jemat, da pride do učinka? In kaj mi priporočate, da naredim ali spremenim.

Hvala za vaš odgovor in lep dan.
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Najverjetneje je črevo poškodovano in vneto, zato bo potrebno nekoliko daljše časovno obdobje, da se prebava povsem uredi in normalizira. Menim, da je to, da nimate več drisk, da niste napihnjena in da se bolje počutite, že zelo velik uspeh terapije za zgolj prvi teden redne uporabe. Zavedati se morate, da obnova poškodovane črevesne sluznice lahko traja tudi več tednov ali celo mesecev.

Počakajte še nekaj tednov. Mislim, da zelo dobro napredujete, kar kaže nato, da je Kreon ustrezna terapija.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Zala Z.

Tudi jaz že 3 tedne uživam kapsule Kreol po jedi (zaradi hudih bolečin v trebuhu in napihnjenosti, povišane sem imela tudi levkocite). Nisem pa imela driske in na blato sem šla vsak dan 1X. Po dveh tednih so se težave ponovile, zato sem iz prehrane izločila mleko zaradi laktoze. Sedaj me muči zaprtje.
Zanima me, ali je to zaradi kapsul in ali lahko pijem sirup Prorektal?
Hvala in Lp
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zaprtost je relativno pogost neželen učinek, ki se lahko pojavi ob jemanju zdravila Kreon.

Pomembno je, da zagotovite ustrezno hidracijo, saj nezadostna hidracija stanje zaprtja lahko še dodatno poslabša. Kapsule pogoltnite cele z dovolj tekočine, in sicer med ali po vsakem obroku ali prigrizku.

Svetujem vam, da tudi drugače pijete več tekočine kot ste jo do sedaj.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Blue30

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede kombinacije Kreona s probiotiki.

V letu dni sem shujšal za 20% telesne teže, na 50 kg. Pojavila se je tudi mišična in splošna oslabelost. Ugotovili so mi slabo prebavljanje škroba, maščob in mišičnih vlaken in mi predpisali Kreon 25000.
Imam zdravila, ki vplivajo na jetra in imam izvid vedno pri zgornji meji (včasih malo pod, večkrat nad zgornjo mejo).
Na slabo prebavljivost sem posumil že sam, ker pri več kot kvalitetnih 2000 kcal dnevno bi 62 kg človek naj vsaj ohranjal težo in ne hujšal (izvidi krvi, vitaminov, mineralov so odlični).

Zanima me, če lahko jemljem pre - in probiotik FloraZym med jedjo za presnovo hrane v črevesju in po jedi Kreon, da se prebava dejansko začne že na začetku prebave?

Hvala
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

V sporočilu nisem zasledila, ali telesno težo izgubljate še vedno, kljub jemanju zdravila Kreon? Namreč pri zdravilu Kreon je pomembno, da odmerek prilagodite glede na sestavo obroka in posledično koliko maščob vsebuje obrok. Ustrezen odmerek na obrok je med 25000 - 80000IE, na prigrizek pa polovico tega. Povprečen priporočen odmerek lipaze/g maščob je 2500IE. Torej, če obrok vsebuje 10g maščob, vzamete 1 kapsulo zdravila Kreon 25000IE, če pa vsebuje obrok 30g maščob, vzamete 3 kapsule zdravila Kreon 25000IE. Zdravilo pa se vzame med ali takoj po obroku.
Če bi poleg zdravila Kreon 25000 jemali še Florazym ne bi bilo nič narobe, se pa bojim, da kombinacija ne bi bila dovolj močna.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag farm
Default avatar

Blue30

Pozdravljeni,

najprej hvala za odgovor.
Teža trenutno stagnira, a Kreon jemljem le dober teden in je verjetno še prehitro presoditi ali deluje.
Hvala tudi za podatek glede količin lipaze na g maščob.

Težave so se začele kmalu po jemanju Aubagio tablet za MS. Kmalu potem so mi ugotovili tudi refluks in blago kilo požiralnika.
Lep pozdrav!
Default avatar

D30

Blue30, koliko ste stari? Tudi sam se soočam z veliko izgubo teže (iz 80 na 67 kg), pa se ne ugotovi razloga.. Star sem 33 let. Kakšne preiskave ste naredili? Krvne?
Hvala!!
Default avatar

Blue30

37 let. Ker gastroskopija ni pokazala nič resnega (razen refluksa), mi je gastroenterolog predlagal pregled črevesja z video kapsulo, ampak prej mi je osebni zdravnik predpisal Kreon, ki ga trenutno jemljem. Naredil pa sem vse mogoče teste in zaren slabega presnavljanja beljakovin (mišičnih vlaken), maščob in OH, je vse ok.
Default avatar

D30

Hvala Blue30!
Je malabsorpcijo hranil dokazala kapsula, al krvne preiskave? Imate še kake druge težave, npr. huda utrujenost, napihovanje, vetrovi..?
Default avatar

D30

Hvala Blue30!
Ravno to me je zanimalo, s katerimi preiskavami ste ugotovili slabo presnavljanje beljakovin (mišičnih vlaken), maščob in OH? S krvnimi? Kdo jih naredi, osebni zdravnik ali gastroent.?
Ste imeli še druge pridružene težave, napihnjen trebuh, huda stalna utrujenost, bolečine v mišičah, sklepih? Spanje ponoči?
Resnično me zanima katere preiskave opraviti za malabsorpcijo hranil? Hvala
Default avatar

Mica1

Pozdravljeni, a so morda navpične brazde na nohtih tudi simptom malabsorpcije? Lp
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

Najpogostejši simptomi malabsorpcije so svetlo blato neprijetnega vonja, ki v stranišču ne potone, vetrovi in napihnjen trebuh, hujšanje, bolečine in krči v trebuhu, utrujenost in oslabelost.
Kaj pa bi bil vzrok za navpične brazde, ki jih imate, je težko reči. Najbolje bo, da se obrnete na vašega osebnega zdravnika, ki vam bo svetoval in po potrebi opravil tudi dodatne preiskave.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag. farm.
Default avatar

D30

Zdravo ga. Tina!
Pri meni se pojavlja zaprtost, odvajanje 1× na 3 dni. Blato pa je izrazito neprijetnega vonja, trše in kar obilno. Občasno me boli črevo levo spodaj v trebuhu.. Opravil kolonoskopijo, chron in celiakija izključena? Predlagate še kakšne krvne preiskave za absorpcijo hranil? Gre lahko za kandido? Hvala!
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

Tole vprašanje je pa bolj primerno za vašega osebnega zdravnika. Povejte mu, da težave ne minejo, da sumite na malabsorbcijo hranil in/ali pomanjkljivo delovanje trebušne slinavke in če vas lahko pošlje na dodatne preiskave.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag. farm.
Default avatar

Bincic

Spoštovani g. Blue 30!
Zanima me, če ste prek krvnih preiskav izvedeli za pomanjkanje encimov pri prebavi?
Hvala v naprej in LP.
Bine
Default avatar

Blue30

Malce dopusta in pozabil na temo :)

Za vse, ki sumijo na malabsorpcijo hranil, bi predlagal pregled blata, kjer pregledajo, koliko skroba, hidratov in misicnih vlaken je v blatu. To pokaze na neprebavljeno hrano.
Os. zdravnik mi je dal napotnico, drugace bi dal pregledat samoplacnisko.

Prek krvnih preiskav se ne da ugotovit neprebavljenosti (sem dal delat pregled na veliko moznih zadev (160 eur), pa je bilo vse ok.

Moti me, da zaradi refluksa, ki so ga najverjetneje naredila mocna zdravila za MS in obcasni kortikosteroidi, po jedi postanem napihnjen in se mi mora spahovati, vsaj malce, da zrak ne ostane v zelodcu in to je hudo nadlezna zadeva, tako da moram zraven hrane pit radensko. V nasprotnem primeru mi zamesa celo prebavo.

Zdaj bo mesec dni od jemanja Kreona (2 skatlica) in cez nekaj tednov bom ponovil test na nepredelano hrano. Ce bo enako, sledi pregled v video kapsulo, upam da ne samoplacnisko.
Default avatar

Kuka

Kje pa lahko opravimo samoplačniški pregled? Hvala!