Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

Pernaton ali perskindol v nosečnosti

Default avatar

testarossa

Spoštovani,
noseča sem 36 tednov 1/7 in pojavile so se mi bolečine, ki iz križa sevajo v zadnjico. So tako močne, da se le težko premikam. Sicer sem imela 2 leti pred nosečnostjo poškodbo medvretenčne ploščice v ledvenem delu hrbtenice in posledično težave s hrbtenico, ki pa so sčasoma izzvenele. Takrat sem si pomagala tudi z gelom pernaton, po uporabi katerega mi je vsaj delno odleglo. Ga lahko uporabim tudi v nosečnosti? Lahko uporabim kaj drugega?

Hvala in lep pozdrav.
T
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

V nosečnosti se trdni medenični sklepi mehčajo,da bi dojenčku omogočili lažji prehod med porodom. Istočasno se trebuh veča, da zagotovi prostor za hitro rastoči zarodek. To dvoje je običajno razlog za bolečine v spodnjem predelu hrbtenice, ki so zlasti pogoste proti koncu nosečnosti, se pravi v tretjem trimesečju.

Pri lajšanju bolečin v križu med nosečnostjo sta izjemnega pomena predvsem pravilna drža in pravilno ravnanje s telesom. Med nosečnostjo mora biti vaš cilj vedno, ne glede na to, ali sedite, stojite ali ležite, da imate trebuh podprt in da preprečujete, da se vaša hrbtenica ukrivi navznoter.

Kar se tiče uporabe zdravil v nosečnosti je pa tako, da poskušamo biti čim bolj konzervativni in jih uporabljati le takrat ko je zares nujno in le tista za katera imamo trdne dokaze, da niso škodljiva.
Med nosečnostjo je namreč potrebno poskrbeti tako za zdravje nosečnice kot tudi za zaščito ploda, da se bo razvil v zdravega otroka. Vedno se tehta med koristjo za nosečnico in tveganjem za plod.
Navadno se držimo pravila: če ni eksplicitno dokazano, da je uporaba varna pri nosečnicah, potem tega zdravila ne uporabljamo med nosečnostjo. Včasih seveda na osnovi dolgoletnih izkušenj svetujemo tudi uporabo posameznih preparatov čeprav ne piše eksplicitno, da so primerni za uporabo pri nosečnicah.

Za lajšanje bolečin vam svetujem kombinacijo tablet proti bolečinam, ki vsebujejo paracetamol (Lekadol, Panadol Rapide ali Daleron) in masažo bolečega predela z uporabo protibolečinskih gelov, ki vsebujejo mentol. Ta mazila veljajo za relatvno varna, čeprav tudi z njimi ne pretiravajte. Gre za Ice Power hladilni gel in Perskindol Cool gel.

Ne uporabljati naslednjih mazil:
- protivnetnih in protibolečinskih mazil, ki vsebujejo nesteroidne antirevmatike (Naklofen gel, Voltaren gel, Olfen gel, Ketonal gel);
- mazil, ki vsebujejo glukozamin (Pernaton gel, No Dol krema, Bio-glukozamin krema,....)
- grelnih mazil (Ice Power Hot, Perskindol Active,...)

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

Mikenamala

Pozdravljeni,

V 34. tednu so se tudi meni pojavile enake težave kot jih opisuje testarossa, bolečine so zelo hude...zaradi njih ne spim saj se zbudim ob vsaki menjavi položaja, pred tem pa dvakrat premislim če je to res potrebno. Včeraj (v začetku 36. tedna) sem bila pri ginekologinji, ki mi je za lajšanje bolečin predlagala/predpisala prav Pernaton in/ali pa Ketonal gel (navodila za mazanje - 2x do 3x na dan, kar je celo več kot piše v navodilih...).

Po prebiranju navodil za uporabo Ketonal gela, kjer je jasno navedeno, da naj bi se zdravila v tretjem trimesečju ne uporabljalo (pri Pernatonu sicer tega ne piše) ter prebranem vašem odgovoru sem resnično v dvomih...naj po navodilih uporabljam preparate - glede na to da mi jih je predlagala ginekologinja (?!) - ali naj vse nakupljeno dam na stran in grem v lekarno še po Ice Power hladilni gel/Perskindol Cool gel. Kako mi lahko zdravnica sploh predpiše tako neprimeren način zdravljenja?

Vnaprej hvala za komentar/odgovor.

Lep pozdrav,
M
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zdravnik lahko, na podlagi lastnih izkušenj, svetuje tudi uporabo določenih zdravil oziroma mazil, katerih uporaba je med nosečnostjo drugače načeloma odsvetovana. Pri tem seveda sam nase prevzema polno odgovornost.

Sam bi vam osebno še vedno raje svetoval, da za začetek vsaj poskusite z uporabo zgoraj omenjenih hladilnih protibolečinskih mazil oziroma gelov. V kolikor le-ti zares ne bi pomagali, pa se lahko ponono posvetujete z vašo ginekologinjo o nadaljnjem zdravljenju.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

iris14c

Pozdravljeni sem v 34 tednu nosecnosti, ponoci sem cutila grozne bolecine pod pod lopaticami in sem si namazala z voltaren gelom. Zjutraj sem brala vse slabosti glede gela v casu nosecnosti. Kaj naj storim zdaj, nocem skodit svojemu nerojenemu otroku. Hvala
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

V nosečnosti je težava, ker zadeve niso bile testirane v nosečnosti in se zato raje odsvetujejo. Zato se svetuje, da raje dajete samo hladne obkladke, in pa se izogibate gelov z močnim učinkom (Voltaren,...), razen če zdravnik presodi drugače.
Je pa že nekaj objav nazaj kolega Martinc lepo razložil zakaj se določene kreme odsvetujejo.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag farm
Default avatar

AKE82

Spostovani

Ali lahko uporabljam zaradi hudih bolecin iz kriza v ritnice in desno nogo Konjsko grelno mazilo? Noseca sem 27 tednov bolecine imam ze od 20 tedna in pocasi se mi bo zmesalo ze. Najlepsa hvala
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

za lajšanje težav s hudimi bolečinami v križu vam svetujem uporabo grelnih/hladilnih blazinic za večkratno uporabo. Če pa vseeno želite uporabiti mazilo, pa bi vam glede na nosečnost raje svetoval uporabo običajnega konjskega mazila.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana