Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

Nasonex in mometazonfuroat

Default avatar

Jakob19

Pozdravljeni
Včeraj mi je zdravnik po pregledu predpisal Nasonex 50 mikrogramov /vpih pršilo za nos suspenzija, ker imam že več kot eno leto probleme z (zamašenim nosom).
Prebral sem da zdravilo vsebuje snov mometazonfuroat, ki je kortikosteroid.
Prebral sem tudi da so sistemski nezaželjeni učinki po daljši uporabi kortikosteroidov lahko susperzija nadledvične žleze in tudi cushingov sindrom.
Ker se ukvarjam z fitnesom-trenutno delam na pridobivanju mišične mase, me zanima ali lahko Nasonex zmanjša rast mišične mase? Ali lahko povzroči povečanje maščobnih oblog, kljub zdravi hrani in fitnesu? Zanima me tudi ali lahko povzroči simptome, ki bi mi onemogočili treniranje v fitnesu?
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

Mometazon je v tem primeru pri uporabi nosnih pršil namenjen predvsem lokalnemu delovanju na mestu aplikacije - torej na nosni sluznici. Gre za uporabo nizkih odmerkov kortikosteroidov, poleg tega je absorpcija v sistemski krvni obtok v tem primeru majhna. Zaradi vsega navedenega je strah pred znanimi neželenimi učinki sistemsko apliciranih kortikosteroidov v tem primeru odveč.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana