Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

ali?

Default avatar

alijan

Znano je da zaužitje baldrimeda skupaj z alkoholom okrepi učinek zdravila,in "si zadet".
zanima pa me,ali lahko takšno konzumiranje natančneje ta kombinacija (baldrimed-špajka in alkohol) povzroči odvisnost? za baldrijan je dokazano da tudi po dolgi uporabi ne povzroči advisnosti in odtegnitvenih simptomov. ali v kombinaciji z alkoholom lahko pa?

če je še keja koristnega za vedeti v zvezi s tem,bom vesel. lp
Sorodne vsebine:
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

Baldrijan lahko ojača sedativne učinke zdravil, ki delujejo depresorno na centralni živčni sistem. Sem vsekakor spada tudi alkohol. Baldrijan v kombinaciji z alkoholom lahko povzroči hudo dremavost, zmanjšane motorične sposobnosti, v večjih količinah tudi kratkotrajno izgubo spomina,... Tudi v primeru zmernega vnosa alkohola v kombinaciji z baldrijanom lahko to vpliva na zmanjšano presojo in usklajevanost živčevja z motoriko ter povzroči občutek utrujenosti, lahko celo depresije.

Znano je tudi, da dolgotrajna uporaba alkohola povzroči poškodbe možganov in poveča tveganje za bolezni jeter in nekaterih bolezni srca. Da bi se izognili tem težavam, je priporočljivo pripravke, ki vsebujejo baldrijan in alkohol uporabljati le zmerno in nikoli v kombinaciji enega z drugim.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana