Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

Palexia

Default avatar

Jasminnaa

Spoštovani!

Prosim vas za pojasnilo o tabletah palexia 50 mg. Prijatelj naj bi to zdravilo užival dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Aprila je dobil klopni meningitis in ker ga še vedno boli glava, so mu predpisali to zdravilo. Trikrat so mu tudi odvzeli likvor iz hrbtenjače. Boli ga tudi na mestu punkcije in čuti, da ni vse v redu. Pravijo, da mora počivati in jemati to zdravilo ter da je možno, da se mesto punktiranj še ni zacelilo. Pa naju zanima, a obstaja kakšno "primerljivo" zdravilo oz. se da to palexio s čim zamenjati, ker je ne prenaša najbolje. Pa zanima naju še glede zasvojenosti. Piše namreč, da spada palexia med opiate, kar pomeni, da je kar močno protibolečinsko zdravilo. Po kolikšnem času in kakšnih dozah naj bi človek postal odvisen? Sicer se tablet prijatelj zelo izogiba, zato ta močna zdravila kar vplivajo nanj in bi se jih rad izognil. Če bi bilo seveda mogoče. Je mesto punktiranj možno s čim mazati, da bi se hitreje pozdravilo? Hvala vam za odgovore.
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani,

zdravil za zdravljenje močnih bolečin je veliko, težko je takole svetovati preko interneta ker imam enostavno premalo podatkov. Tudi protibolečinskih mazil/obližev je kar nekaj, ki bi prišli v poštev, ravno tako za celjenje. Predlagam da se o svojih strahovih in možnosti spremembe ter uvedbe dodatne terapije bodisi pogovorite z vašim zdravnikom, lahko pa se tudi oglasite pri meni v lekarni, da se podrobneje pogovoriva.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana