Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Sativex

Default avatar

sorodnica

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je v Sloveniji že dostopen Sativex oz če ni, ali se ga vseeno že predpisuje in se lahko dvigne v npr.Avstriji in dobi povračilo (vsaj delno).
Kdo sme predpisati Dronabinol ali pa Cannabidiol?

Sprašujem za starša, rak z metastazami po drugih organih, bezgavkah in kosteh, v taki fazi, da operacije niso več smiselne, zaenkrat še dobiva Nexavar in prestal je paliativno obsevanje.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Mojca Pintar

Pozdravljeni,

v Sloveniji Sativex ali kakšna podobna zdravila še nimajo dovoljenja za promet. Možno je dobiti le dronabinol ali/in kanabidiol kapljice v obliki magistralnega zdravila, kar pomeni, da vam v lekarni pripravijo zdravilo iz substance. Ker to niso registrirana zdravila in niso razvrščena na listo doplačil, ZZZS stroškov ne povrne.

Zdravila, ki vsebujejo narkotične in psihotropne snovi - torej dronabinol - se morajo predpisati na posebni recept (v dvojniku). Predpisovati jih smejo samo zdravniki, ki so registrirani v Sloveniji. Torej za dronabinol kapljice ali kombinacijo dronabinol/kanabidiol tuj recept ne velja. Kapljice iz kanabidiola lahko predpiše tudi zdravnik iz tujine.

LP,
Mojca Pintar, mag. farm.