Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Metotreksat in previdnostni ukrepi

Default avatar

mala_mishy

Spoštovani,
Zanima me, kakšni so previdnostni ukrepi pri jemanju zdravila Metotreksat. Glede na to, da je substanca genotoksična in se izloča tudi z urinom, ali je potrebna posebna previdnost, če v hiši, kjer je bolnik, živijo zelo majhni otroci. Ali so potrebni kakšni dodatni ukrepi (npr. pranje perila, ob drobljenju tablete, ...). V navodilih za uporabo tega ni napisanega.

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Mojca Pintar

Spoštovani,

nekih posebnih previdnostnih ukrepov ni, velja pa tudi tukaj (tako kot za vsa zdravila), da se shranjuje nedosegljivo otrokom. Zdravilo se uživa, tako da je povsem zadosti, da se po uporabi umije roke pa še to ni navedeno v navodilih za uporabo.

Lahko ste brez skrbi glede tega.

LP,
Mojca Pintar, mag. farm.
Default avatar

mala_mishy

Najlepša hvala za odgovor.
Če je moje razumevanje pravilno, potem ni potrebih posebnih ukrepov, predvsem pri uporabi skupnih stranišč, kopalnice, in kuhinje (prisotnost dojenčkov in majhnih otrok). Ker sem prebrala, da se Metotreksat uporablja tudi za zdravljenje raka, verjetno ne spada pod to skupino zdravil, katerih ravnanje je zapisano v spodnjem članku.
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clane ... enje-raka/

Kako pa je v primeru zdravila pri zdravljenju levkemije, in sicer Litalir. Ali spada v skupino, zapisano v zgornjem članku?

Najlepša hvala.
Default avatar

Mojca Pintar

Pozdravljeni,

metotreksat ne sodi v skupino zdravil z delovanjem na novotvorbe (t.i. citostatike), kar pa ne morem reči za Litalir. Litalir je citostatik in zato nevarno zdravilo; to pomeni, da zanj veljajo posebni previdnostni ukrepi. Ravnanje z zdravili, ki je zapisano v priloženem članku, res velja za citostatike, ampak morate razumeti, da tako strogi postopki ravnanja veljajo predvsem v primeru zdravljenja z velikimi dozami - torej za zdravstveno osebje v bolnišnicah. V domačem okolju zdravljenje s tako velikimi dozami običajno ne poteka, zato tudi telesne tekočine in izločki pacientov načeloma niso opredeljeni kot nevarni. če že pride do bruhanja ali odvajanja svetujem, da se pri čiščenju uporablja rokavice za enkratno uporabo; oblačila in posteljnina pa se pere ločeno od ostalega perila.

V domačem okolju se je potrebno držati sledečih posebnih varnostnih ukrepov:
- Pri vsakem rokovanju s stekleničkami ali tabletami/kapsulami je potrebno uporabljati rokavice za enkratno uporabo.
- Pred in po vsakem rokovanju z zdravilom si je potrebno temeljito umiti roke.
- Tablet se ne sme lomiti, drobiti ali žvečiti oz. kapsul se ne sme odpirati.
- V nekaterih primerih se kapsule lahko odpirajo (vsebina se strese v vodo in se pripravi suspenzijo). Tedaj je treba paziti, da se praška ne vdihne in da ne pride v stik s kožo ali sluznicami. Kozarec je potrebno po zaužitju suspenzije ponovno napolniti z vodo do polovice ter jo popiti.
- Če se prašek raztrosi, se ga nemudoma obriše z vlažno brisačo in zavrže npr. v plastični vrečki; na isti način se zavrže ovojnico prazne kapsule.
- Druge osebe ne smejo priti v stik z zdravilom.
- Pripomočke in površine, ki pridejo v stik z nevarnimi zdravili, je treba po uporabi temeljito očistiti.

Lep pozdrav,
Mojca Pintar, mag. farm.