Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Stranski učinki zdravila

Default avatar

Eli Maj

Spoštovani, nekaj let sem jemala Tritace,2,5 mg za zniževanje pritiska. Pred tednom dni ni imelo več učinka, pritisk se mi je zviševal do 211, ko sem bila na urgenci. Tam so mi zamenjali zdravilo z zdravilom Tritazide, 2,5 mg. Že po prvi tableti včeraj, sem imela močne bolečine v želodcu in ponoči mi je bilo slabo. Jemljem še Lodoz, 5mg. Imam težave z želodcem že nekaj let. Pojasnite mi, prosim, ali je ta bolečina možna že po eni tableti. Med stranskimi učinki so zapisani vsi možni scenariji. Kako naj postopam dalje ? Moj zdravnik je na dopustu in me kar malo skrbi. Lep dan vam želim in lepo pozdravljeni.
Default avatar

Mojca Pintar

Pozdravljeni Eli Maj,

svetujem vam, da se jutri oglasite pri nadomestnem zdravniku vašega osebnega zdravnika, saj so vaše težave po vsej verjetnosti posledica potenciranja neželenih učinkov na želodec. Že sam Lodoz vsebuje dve zdravilni učinkovini, ki pogosto povzročita take težave. Ker so vam dodatno uvedli še Tritazide, ki ima zopet dve zdravilni učinkovini s takimi NŽU, poleg tega celo eno enako kot je že v zdravilu Lodoz - gre pravzaprav za podvajanje terapije. Prepričana sem, da vaše telo - glede na že splošno občutljivost vašega želodca - težko sprejema takšno količino učinkovin. Jutri zjutraj morda vzemite samo zdravilo Tritazide, nato pa z zdravnikom prilagodita terapijo z nečim drugim, če bo še potrebno.

Lahko ste brez skrbi in mirno obiščite jutri zdravnika.

Lep pozdrav!
Mojca Pintar, mag. farm.
Default avatar

Eli Maj

Spoštovani, prosila bi še za eno razlago. Ali se lahko Lodoz, 5mg/6,25mg, jemlje dolgotrajno, jaz ga jemljem že nekaj let in katero zdravilo, brez diuretika je podobno. Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Lepo vas pozdravljam.
Default avatar

Mojca Pintar

Pozdravljeni,

zdravilo Lodoz je na splošno predvideno za dolgotrajno uporabo. Podobna zdravila brez diuretika so vsa, ki vsebujejo bisoprolol (Borez, Byol, Concor ali Sobycor).

Lepo pozdravljeni,
Mojca Pintar, mag. farm.