Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

kortikosteroidi izpostavljeni vročini

Default avatar

zaskrbljena paprika

Pozdravljeni,

zgodila se nam je neprijetna situacija, da smo kremo beloderm pozabili v avtu na vročini in soncu nekje 3 ure. krema je še neodprta.

Zanima me ali je, glede na močno izpostavljenost vročini (direktnemu soncu ni bila izpostavljena) krema lahko še normalno uporabna? Zavedam se, da izpostavljenost takim ekstremnin razmeram nikakor ni dobra, vendar se je žal vseeno zgodila. kaj se zgodi s forulacijo kreme? a lahko postane ob takih razmerah neuporabna ali celo škodljiva?
Ne bi rada uporabljala že tako ali tako močne kreme za izjemno občutljivo razdraženo kožo (ekcem oz dermatitis) ki bi po vrhu lahko zaradi tega pripetljaja še škodljiva..

Prosim za mnenje in hvala! LP
Default avatar

Mojca Pintar

Pozdravljeni,

kadar pride do izpostavitve zdravila ekstremnim razmeram, ni moč zagotovo trditi, da je zdravilo še vedno kakovostno, varno in učinkovito. Lahko se spremeni tako formulacija kreme (fizikalna nestabilnost, ki se kaže kot neprijeten vonj, spremenjena barva ali spremenjena konsistenca kreme) ali pa pride do razpada bodisi zdravilne učinkovine bodisi pomožnih snovi (kemijska nestabilnost, ki se kaže kot neučinkovitost oz. toksičnost bolj v smislu alergijske reakcije). V primeru dvomov raje svetujem, da se ponovno obrnete na zdravnika, mu razložite situacijo in prosite za nov recept.

Lepo pozdravljeni,
Mojca Pintar, mag. farm.