Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: Boštjan Martinc, mag. farm.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

Boštjan Martinc , mag. farm.

bostjanmartinc

b kompleks

Default avatar

sonja 123

Spoštovani,

Prosim vas za nasvet, Ali je priporočljivo jemati b kompleks , večinoma sem vegetarijanka, enkrat tedensko jem meso, bolj malo. Imam težave s šumenjem v ušesu - že bila na pregledu, vse ok. V kotičkih ust se mi je naredilo blago vnetje in kar sem prebrala naj bi bilo pomanjkanje b vitaminov. Občasno - 1 x letno me boli križ. Se redno rekreiram, kolesarim, poleti plavam, hodim v hribe vsak teden, stara sem 58 let. B kompleks ne bi redno jemala, samo 1 x do 2 x letno. Ne bi rada, da bi predozirala te vitamine. Si bom kupila tudi pivski kvas ko neham jemati b kompleks, samo pivski kvas nima vitamina B12 . Ali bi bilo bolje magnezij? Sicer gledam da jem tako hrano, ki je bogata z magnezijem in pijem donat. Pošiljam tudi povzetek glavnih sestavin tega, ki sem ga kupila. Kaj menite? Hvala in lep pozdrav,Sonja

Sestavina: Količina % p.d.v.
tiamin (vitamin B1) 10mg 909
riboflavin (vitamin B2) 1,4mg 100
niacin (vitamin B3) 10mg NE* 63
vitamin B6 10mg 714
folna kislina (folat) 100 mcg 50
vitamin B12 10mcg 400 (kot metilkolabamin)
pantotenska
kislina (vitamin B5) 2,3mg 38
Default avatar

Mojca Pintar

Spoštovani,

Razpoke v kotičkih ust so lahko tudi posledica pomanjkanja vitaminov B, tako da v tem primeru svetujem uživanje b-kompleksa redno vsaj 1 mesec. Če ste utrujeni ali imate krče v nogah, svetujem tudi magnezij. Za šumenje v ušesu obstajajo tudi dobri pripravki, ki vam bodo morda v pomoč, ne pomagajo pa vsakomur. Za izbiro primernega pripravka se oglasite v lekarni, kjer vam bodo glede uporabe tudi svetovali. Sicer pa, kot pravite, da je bilo na pregledu vse ok, ne rabite skrbeti.

Lep pozdrav,
Mojca Pintar, mag. farm.
cron