Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: Maja ZupanMojca Pintar, mag. farm.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

Maja Zupan

MajaZupan

Mojca Pintar , mag. farm.

Mojca Pintar

Zobna pasta v nosečnosti

Default avatar

Zobnamiska

Spoštovani!
Imam precej težav z izborom zobne paste, ki bi bila varna v obdobju nosečnosti, saj praktično vsaka vsebuje kakšno izmed snovi, ki bi bile lahko škodljive (npr. triklosan, fluor, natrijev lavrilsulfat, saharin itd.) Našla sem zobno pasto Splat Organic, ki teh snovi ne vsebuje in naj bi bila primerna za nosečnice, vendar me skrbi vsebnost eteričnega olja čajevca. Za slednjega sem zasledila, da se v nosečnosti odsvetuje, ker niso znani učinki na plod. Prosim vas za nasvet, katero oziroma kakšno zobno pasto izbrati, da bo tveganje čim manjše, ker se uporabi zobne paste ne morem izogniti. Z lepimi pozdravi. ZM
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

Edina zobna pasta, ki je deklarirana prav za uporabo v nosečnosti in med dojenjem je tako kot ste že sami omenili Splat Organic. V nosečnosti se zaradi etičnosti ne dela nobenih kliničnih študij, kar posledično pomeni, da niso znani učinki na plod, kar pa še ne pomeni, da bo zadeva zagotovo škodovala plodu, le informacije so pomanjkljive.

lep pozdrav,
Tina Ghori, mag. farm.
Default avatar

Zobnamiska

Spoštovani!

Torej menite, da je ta zobna pasta varna, ker je deklarirana kot primerna za nosečnice in eterično olje čajevca ni problematično?

Lep vikenda vam želim!
Default avatar

TinaGhori

Pozdravljeni!

Tako je. Ker je na deklaraciji navedeno "za nosečnice in doječe matere" proizvajalec tudi stoji za tem.

lep pozdrav,
Tina Ghori,mag farm