Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

začetek jemanja kontracepcijskih tablet YAZ in prenehanje menstruacije

Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Računam, da se bo krvavitev unesla ob pričetku uporabe naslednjega zavojčka. Ginekologa zaradi omenjenih krvavitev ne potrebujete.

Matjaž
Default avatar

Tina23

Heej... Odločla sem se da bom prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet pred enim mesecem. Danes pa sm dobila menstruacijo in res grozno boleče krče in zato sem morala vzeti nalgesin 550 mg, da je bolečina prenehala. Zanima me ali je to normalno ? Ali me bodo spremljali vsak mesec krči ?
Default avatar

jwslo

Zdravo!

Nekatere ženske imajo bolečo menstruacijo. Ene se odločijo za hormonsko kontracepcijo, druge uporabijo tablete proti bolečinam. Kako bo v naprej seveda ne vem.

Matjaž
Default avatar

Mimi123

Pozdravljeni, zanima me koliko casa po zacetku jemanja YAZ KT tabletk se lahko pojavijo prvi simptomi in kdaj je varno imeti spolen odnos?
Lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Če ste s KT začeli v prvih dneh menstruacije ste zaščiteni takoj, sicer po 7 dneh. O kakih simptomih govorite? Opisani so v navodilih za uporabo, pojavijo se lahko po nekaj dneh, mesecih, letih ali nikoli.

Matjaž
Default avatar

mj137

Prejsnji mesec sem zacela jemati kontracepcijske tablete Yasminelle in jih zacela jemati prvi dan menstruacije. Ta mesec pa je danes ze tretji dan ko ne jem tablet (7dnevni premor,ker sem prvi zavojcek ze pojedla) pa menstruacije se nimam. Kaj to pomeni, je kaj narobe ali je to normalno?
Hvala za odgovor
Default avatar

jwslo

Nič ni narobe, se zgodi, normalno nadaljujte z novim zavojčkom po urniku.

Matjaž
Default avatar

mj137

S fantom sva imela vmes spolni odnos vendar njemu ni prislo vame... tabletke jemljem redno torej se vedno ni nic narobe?:)
Default avatar

jwslo

Velika večina žensk ima med uporabo KT redne in predvidljive odtegnitvene krvavitve, ki nastopijo v premoru. Nekatere uporabnice KT imajo vmesne krvavitve, ki nastopijo prej, kot bi pričakovali. Nekatere ženske pa vsaj tu in tam odtegnitvene krvavitve nimajo. Tako pač je. Nosečnost je ob redni uporabi KT zelo majhna, v vašem primeru, ko ni bilo ejakulacije v nožnico, pa je praktično nična.

Matjaž
Default avatar

mj137

Najlepsa hvala za odgovor:)
Default avatar

lelly

Pozdravljeni.
Pred dobrim mesecem sem si dala odstraniti maternični vložek jaydes. Po dveh dneh sem začela krvaveti in sem takoj začela z jemanjem tabletk Yaz. Sedaj sem imela premor z belimi tabletkami in ni bilo menstruacije. Test je bil negativan. Zanima me ali je to normalno da ni menstruacije? Je to zaradi prehoda na kt Yaz?
Hvala
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ja, odsotnost odtegnitvene krvavitve je možna. Očitno KT tako znižajo endometrij, da ni od kje krvaveti. Super.

Matjaž
Default avatar

Smiley1345

Pozdravljeni,

Zadnjo redno menstruacijo sem imela 6. septembra. 13-14 oktober se je pojavila neka krvavitev, z napihnjenostjo in krči vred - takrat naj bi dobila naslednjo menstruacijo. Očitno je zaradi šoka izginila, pojavila se je 24. oktobra.
6. novembra sem imela ginekološki pregled, G mi je rekla da ji izgleda, kot da se bo krvavitev spet začela. Tisti dan mi je predpisala tabletke Yaz, s katerimi naj bi začela na 1. dan menstruacije. 11. novembra sem imela krče, pojavila se je napihnjenost in krvavitev, podobno kot v prejšnjem mesecu. Tabletk nisem začela jemati, saj je do večera izgledalo, da je ni. V teh štirih dneh do danes, 14.11. so se pojavile posamezne kapjice, zato sem vzela tabletko Yaz. (Piše 1.-5. dan)... V primeru, da gre za vmesno krvavitev, bom zaščitena po 7 dneh in dobila naslednjo M v času neaktivnih tabletk?
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Zaščiteni boste po 7 dneh, odtegnitvena krvavitev običajno nastopi v času nekativnih tablet.

Matjaž