Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

začetek jemanja kontracepcijskih tablet YAZ in prenehanje menstruacije

Default avatar

woman87

Pozdravljeni!

Pred 2 dnevi sem dobila menstruacijo(1.dan ciklusa) in začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk Yaz.
Vendar pa potem niti včeraj, niti danes nimam več menstruacijske krvavitve, zato me sedaj zanima, če je to mogoče posedica jemanja kontracepcijskih tabletk ali je možno, da sem noseča?

Naj omenim še to, da me je že 3 dni pred začetkom jemanja tabletk parkrat dnevno močno bolelo v predelu spolovil, prav tako sem imela močne bolečine včeraj zvečer(te bolečine niso bile, kot ponavadi ob menstruaciji.krči)

So bolečine in izostanek menstruacije posledice jemanja tabletk ali je le to lahko posledica nosečnosti ozirmoa kakšnih drugih zdravstvenih bolezni spolovil?
Hvala za odgovor.
LP
Default avatar

jwslo

Spoštovana, če ste dobili menstruacijo, potem niste noseči, če vas kljub vsemu skrbi, pa naredite test za nosečnost. Jemanje KT lahko zmanjša intenzivnost krvavitve. Bolečine pa so do danes gotovo že ponehale.

Matjaž
Default avatar

sasasa

Spoštovani,!
imam problem.
Vedno sem imela menstruacijo 7 dni in zadnja leta me spremljajo močni menstrualni krči, zato sem začela jemati kontracepcijske tabletke Yaz. Med zadnjo menstruacijo sem jih pričela jemati in imam danes 10 dan menstruacije (blaga krvavitev). me zanima če je to normalno oz. ali bom vedno imela toliko dni menstruacijo?
Default avatar

jwslo

Spoštovana!

Ni nenavadno, da med uporabo prvega zavojčka prihaja do vmesnih krvavitev, podaljšanja krvavitve po menstruaciji, mazanja perila. Skoraj gotovo se bo uredilo ob naslednjem zavojčku in lahko se zgodi, da odtegnitvene krvavitve (med jemanjem KT ženska nima menstruacije) sploh ne bo.

Matjaž
Default avatar

Anonimna1

Živjo,
začela bom jemati kontracepcijske tabletke in me zanima, če je nujno da jih začnem jemati na prvi dan mestruacije ali lahko že prej? Je zaščita vseeno zagotovljena ali ne? ..Lepo prosim za informacije o tem..

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

slax

Pozdravljeni!
Pred pol leta sem zacela jemti kt Yaz vendar sem po pol leta opustila uporabo teh zaradi, razlogov kot so vnetja, razpolozenja... Ker pa grem naslednji teden na morje se bojim, da me M presenetila ravno tisti teden. Pred jemanjem KT so bile M kar neredne (enkrat na 40 dni, drugic na 35 dni...) Zdaj pa ne vem najbolje kaj narediti?

LP.
Default avatar

miis

Na dan, ko naj bi dobila menstruacijo sem vzela tabletko vendar menstruacije nisem dobila. Ali nadaljujem naprej z jemanjem dokler je ne dobim?
Default avatar

Sonja_Leposa_Korenjak

Ali gre za prvo jemanje tabletk? Naredite test za nosečnost, če je negativen, normalno nadaljujete. Zaščiteni ste po 7 dneh.
Default avatar

urši812

Pozdravljeni,

V petek se je pojavila menstruacija in začela sem z jemanjem prve tabletke.
Zanima me, kdaj je zaščita zanesljiva? Ali je zanesljiva že po 5 vzeti tableti?
Hvala za odgovor.
Default avatar

mikerska

Pozdravljeni,
Začela sem jemati KT Yaz ob prvem dnevu menstruacije, zdaj pa je po treh dneh ponoči ni bilo več. Zanima me ali je to stranski učinek KT ali bi bila lahko noseča?
Hvala za odgovor.
Default avatar

ifka

Ob jemanju tabletk se krvavitev lahko skrajša in je šibkejša. Če ste pravilno jemala tabletke, verjetno niste noseča. Zaščitena ste od prvega dneva jemanja tabletk dalje.
Default avatar

Cikloo

Pozdravljeni,
rada bi prenehala jemati Kt yaz. Zanima me ali porabim to škatlco do konca in potem kar preneham?
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ja, kar prenehate, lahko tudi takoj. Seveda ne pozabite na zaščito.

Matjaž
Default avatar

valentinaaa.5

živjo!
Predvčerejšnim sem začela z jemanjem Yaz tabletk, kot mi je naročila ginekologinja naj jih začnem jest na prvi dan menstruacije. To sem tudi storila in vzela tabletko , vendar ko sem se naslednji dan zbudila ni bilo opaziti krvavitve pa tudi čez dan ne več. Je to zaradi tabletke ali je možnost da sem noseča? Pa še nekaj poleg tega, v nožnici imam zelo neprijeten boleče-pekoč občutek ki je predvsem na sramnih ustnicah, kaj bi lahko bilo to? (ne srbi)
Default avatar

jwslo

Živjo!

Če obstaja možnost, da bi bili noseči, potem naredite test. Nič ni narobe, če se je menstruacija hitro končala. Glede bolečin se ne morem opredeliti, morda je posledica grobega spolnega odnosa, morda je kakšno vnetje, lahko tudi glivično, četudi ne srbi. Uporabite vaginalne globule na osnovi mlečne kisline in če v nekaj dneh ne bo bolje, se obrnite na ginekologa.

Matjaž
Default avatar

ukii

Pozdravljeni

KT sem zacela jemati prej nisem vzela na 1 dan menstruacije. Moja ginekologinja mi je rekla, da lahko prej vendar morem imeti prvih 7 dni dodatno zascito pri spolnem odnosu. Zanima me ali tabletke uzemam tudi ko dobim prvo M (sedaj bo prva M od kar jemljem tablete.)

Hvala za odgovor in pozdrav
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ginekologinja vam je prav svetovala. Tablete jemljete po navodilu, ki je priloženo v škatlici. Menstruacije med jemanjem tablet ne bo, odtegnitvena krvavitev se bo pojavila pri zadnjih 4 neaktivnih tabletah (če uporabljate Yaz).

Matjaž
Default avatar

Nushaa

Pozdravljeni

na prvi dan menstruacije sem začela jemati KT JAZZ, po prvi vzeti tableti sem dobila zelo šibko krvavitev, ki pa se po 19 dneh še vedno ni nehala. še vedno se mi pojavi krvavitev 2x na dan, včasih bolj močno včasih pa ne. Ali se mi bo ciklus uredil ko bom začela jemati 2 zavojček KT, ali naj grem k zdravniku?