Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

MIRENA IN MEDCIKLIČNE KRVAVITVE

Default avatar

matinasa

Pozdravljeni!

zaradi krvavih izcedkov med ciklusi (včasih 9 dan, najpogosteje 12 dan) mi je ginekologinja 10.2.2012 vsatvila Mireno. Primolot nor pred tem niso zadostovale, da bi ta izcedek prenehal, kakšen mesec ali dva sem bila brez, nato se je zopet pojavil. Ker imam stalno povišan bilirubin v krvi (verjetno Gilbertov sindrom - so rekli zdravniki) mi ni predpisala drugih kontrac.tablet zato Mirena. Opravila mi je UZ in dejala, da je to verjetno zaradi hormonskega neravnovesja. Sedaj pa me skrbi nekaj drugega. Imam namreč redne letne preglede dojk z mamografijo in UZ. Imela sem izcedek iz obeh dojk (pri stisku dojke), ki je bil po citologiji bp, in bolečine pikajoče v levi dojki. Zato me je poslala na UZ in mamografijo, ki sem jo decembra lani tudi opravila. Mamografija je bila bp, na UZ pa je videla drobne enostavne ciste, zato me je naročila na kontrolo čez eno leto.
Sedaj pa me skrbi kako bom določila ciklus ob taki zmedi, ki jo povzroča Mirena- saj moram pri naročilu na mamografijo povedati prvi dan M?
Zanima me še to, kajti pred vstavitvijo Mirene nisem vedela da lahko trajajo izcedki celo 1 leto. Kaj sem jaz zdaj pridobila s to Mireno, saj sem se medcikličnih izcedkov v bistvu želela rešiti? Tukaj nekaj res ne razumem. Je pa sedaj 11 dan po vstavitivi Mirene in so bile nekje do 8 dneva prave krvavitve med tem kakšen dan zopet samo izcedek nato zopet krvavitve, sedaj 11 dan pa temno rjav skoraj črn gost izcedek in zopet krvavitev.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Spotingi ali izcedki so možni v prvem letu po vstavitvi Mirene.
Na mamografijo se lahko naročite kadarkoli, le da poveste, da imate Mireno in da imate temu primerno težavo z definiranjem prvega dneva ciklusa.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Barbarat

Pozdravljeni. Mirno imam vstavljeno že drugič od poroda. Zadnja vstavitev je bila pred tremi leti. Do sedaj nisem imela nobenih težav in krvavitev. Sedaj že od 27.2 po malem krvavim svetlo rdečo kri. Malo je tudi v koščkih.
Zanima me ali je to normalno ali je potreben pregled pri ginekologu. Pri njem sem bila 14.2.2018 in je z mireno tako je takrat rekel vse ok.
Hvala za odgovor. Barbara
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Glede na to, da ste imeli pregled pred kratkim, kaj organskega ne more biti, torej gre za nestabilno maternično sluznico. Zaenkrat po mojem ni treba hoditi nikamor, če se bodo krvavi izcedki nadaljevali in vas zelo motili, potem pa seveda obiščite ginekologa.

Matjaž