Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

pozabljena tabletka Qlaira

Default avatar

Eema

Pozdravljeni,
Obračam se na vas, ker nikjer drugje nisem zasledila odgovora. Sem uporabnica tabletk Qlaira. Pozabila sem vzeti tabletko 21. dneva (minilo je več kot 12 ur). Po zmedenosti (neumnosti) in ne branju navodil, sem nadaljevala z jemanjem tabletk z jemanjem tabletk kot ponavadi (torej z izpustitvijo tabletke). Počasi sem pri koncu zavojčka. Medtem ko po navodilih piše, da je potrebno začeti z novim zavojčkem. Zdaj počasi že končujem zavojček. Spolnega odnosa v tistem času sicer nisem imela. Ker je že prepozno, da bi začela nov zavojček, me zanima ali nadaljujem z jemanjem? Menstruacije še nisem dobila, čeprav običajno bi jo že imela. Ali je to posledica prekinitve in ponovno jemanje tabletke? Ali prihodnje dneve uporabljam še dodatno pregradno zaščito?
Hvala!
Default avatar

edita arh

Če res niste imeli spolnih odnosov, lahko brez težav nadaljujete in končate zavojček kot je to običajno.. Če pri zadnijh dveh tabletkah ne bo prekinitvene krvavitve, lahko nadaljujete z uporabo naslednje tablice, za varnost pa še en teden uporabljajte pregradno KC.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Eema

Pozdravljeni,
ponovno se oglašam. Kot ste mi svetovali v odgovoru, sem nadaljevala z novim zavojčkom kot običajno. Poleg tabletk, sem uporabljala še dodatno pregradno zaščito 10 dni, vendar na 11 dan sem imela odnos brez dodatne zaščite, le tabletke. Ker končujem s novim zavojčkom in menstruacije še vedno nisem dobila, sem malo zaskrbljena. Pojavil se mi je le rjav izcedek. Zanima me ali obstaja možnost zanositve ali bi bil potreben test nosečnosti ter kdaj naj bi ga naredila, da bi bil rezultat učinkovit?
Hvala!
Default avatar

edita arh

Rjav izcedek je ob kontracepcijskih tabletkah lahko vse kar v času neaktivnih tabletk opazite, pri podaljšanih režimih jemanja pa se lahko zgodi, da še tega ne opazite več. Počakajte čisto do konca druge tablice in če v času belih tabletk ne bo krvavitve, naredite pred uporabo naslednje tablice test na nosečnost.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

mslavinec759

Spoštovani,
Jemljem že drugi paket kt qlaira in sem pri 7. Tabletki. Vendar imam eno vprašanje, tablete qlaira sem začela jemati prejšnji mesec na drugi dan svoje menstruacije, vendar sem še dodatno celi mesec uporablala dodatno zaščito (kondom), vendar sem pozabila vzeti 27 tabletko oz. Neaktivno tableto pa me zanima če še vseeno moram ta mesec ko jemljem že drugi ovojček še vseeno uporablati dodatno zaščito???
Lep pozdrav.
Default avatar

edita arh

SpoštovanI! bele tabletke so neaktivne injih lahko tudi čisto izpustite, le pazite da nato 3. dan začnete z uporabo naslednje tablice tabletk. Dodatna uporaba kondoma ni potrebna.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Maj23

Pozdravljeni!

Na 18. dan sem več kot 12 ur pozabila tabletko, zato sem potem naslednji dan začela jemati tabletke iz naslednje škatlice, kot piše v navodilih, vendar se mi sedaj pojavljajo vmesne krvavitve. Tabletke jemljem že leto in pol in se mi to do sedaj še ni zgodilo, saj sem tabletke redno jemala. Ali naj tabletke jemljem še naprej?
Hvala za Vaš odgovor.
Default avatar

grettell

pozdravljeni.
zanima me če je možnost zanositve? v prvem tednu jemanja tabletk qlaira sem pozabila vzeti 6. tabletko, pred pozabljeno kt sem imela nezaščiten spolni odnos ter nekje 2-3 dni po pozabljeni kt tudi nezaščiten spolni odnos. točno dva tedna po pozabljeni kt sem občutila kot neko špikanje v jajčnikih ter rahlo krvavitev vse skupaj je trajalo približno 1 uro. menstruacijo moram dobiti najkasneje v torek 11.6.2013. ali je možno da je ta krvavitev vgnezditvena? če bi delala test bi mi pokazal nosečnost že pred izostankom menstruacije?
Default avatar

Sonja_Leposa_Korenjak

Test naredite vsaj 14 dni po spolnem odnosu, bolje še kasneje. Točnega vzroka krvavitve pri vas ne poznam. Prosim preberite navodila za uporabo, ki so priložena tabletkam, v primeru da še kdaj pozabite tabletko.
Srečno
Default avatar

grettell

najlepša hvala za odgovor. ali drugače kt kaj vplivajo na rezultat testa?
Default avatar

grettell

bradavičke imam zeloo občutljive, pa 2 dni že čutim kak da se mi bo zdaj zdaj vlila M. je možno da imam znake nosečnost pred izostankom M? ali naj naprej jemljem kt če nebo M?
Default avatar

Sonja_Leposa_Korenjak

Ste pozabila vzeti kakšno tabletko? Če ste, naredite v primeru izostanka menstruacije test, drugače pa jemljite tabletke naprej.
Default avatar

grettell

Ja v prvem tednu 6 .tabletko naslednji dan je tudi nisem vzela. Danes sem pa opazila majhne bunkice okrog bradavicke. Baje da je to tudi znak zanositve? Bradavicke pa imam se zmeraj zelo obcutljive..
Default avatar

klaira

Pozdravljeni!
Kt Qlaira jemljem že 2leti. Prejšnji mesec sem pozabila vzeti 23.tabletko, minilo je več kot 12 ur .V navodilih piše, da bi morala začeti jemati tablete iz naslednje škatlice, vendar nisem, ker jih nisem imela več doma. Pozabljeno tableto sem vzela, ko sem se spomnila na to, tako da sem tisti dan vzela 2 tabletki. V naslednjih 9 dneh nisem imela SO. Zanima me, kako vpliva to na zaščito, ker me skrbi da nisem začela jemati tabletke iz naslednje škatlice. Menstruacijo sem dobila normalno, verjetno ni bila lažna, saj je trajala kot po navadi.
Hvala za odgovor.
Default avatar

totalylost

zdravo,

pozabila sem vzeti 9. tabletko, prejšnji dan pa sem imela spolni odnos. So možnosti zanositve manjši kot če bi pozabila vzeti recimo 7, 8. dan?
Default avatar

klaira

Pozabljeno tabletko sem potem vzela ko sem se spomnila tako da sem tisti dan vzela dve tabletki. Nadaljevala sem z jemanjem tabletk in dobila menstruacijo, zdaj pa jem ze tabletke iz naslednjega zavojcka.
Default avatar

Sonja_Leposa_Korenjak

@totalylost: Pri Qlairi je ob izpuščeni tabletki med 1. in 17. dnevom ukrepanje isto- pozabljeno tabletko vzeti čimprej nato 9 dni pregradna kontracepcija. Tako, da so možnosti zanositve podobne.

@klaira: tabletke morate zdaj jemati 9 dni redno, da boste znova popolnoma zaščitena. Če imate spolne odnose priporočam še kondom.