Med.Over.Net

Kontracepcija

Endoskopska sterilizacija

Default avatar

etiology

Pozdravljeni!

Zanima me, kje v naši bližini se opravlja poseg minimalno invazivne endoskopske (ne laparoskopske) ženske sterilizacije. Gre za poseg, ko se s pomočjo endoskopa skozi maternično ustje vstavita dve "vzmeti" (v vsak jajcevod ena), ki sta iz materiala, ki povzroči zabrazgotinjenje lumna jajcevoda in posledično neplodnost.

Nikjer nisem zasledila, da bi se takšen poseg opravljal v Sloveniji. Poleg tega slovenski zakon prepoveduje sterilizacijo žensk pred 35. letom (tudi, če so samoplačnice), sama pa še nisem dopolnila 35 let, zato me zanima, ali se v kateri od bližnjih držav ta poseg izvaja. Hvala že vnaprej za informacije.
Default avatar

edita arh

Tak način streilizacije ženske v Sloveniji res ni v uporabi, žal pa ne znam odgovoriti kje bi lahko opravili tako sterilizacijo v tujini , vsekakor bo tudi v tem primeru treba upoštevati zakonodajo države kjer bi poseg izvedli.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

nasatka

pozdravljeni,

rada bi vam samo povedala, da tako operacijo pri nas opravljajo, sicer ne prav dolgo, par let. in sicer v UKC Maribor pri dr. Žeguri. Tudi jaz sem bila tako sterilizirana. to je ambulantni poseg, ki traja 10 - 20 minut, potem greš domov. Je popolnoma neboleče. Ni pa to za vse, mislilim, da je samoplačniško (a moraš imeti odobreno s strani komisije za sterilizacijo), ali če je zdravstveno indicirano, da ne moreš imeti drugačnega načina sterilizacije.
lp
nataša
Default avatar

ulpini

Pozdravljeni!

Tudi mene zanima takšen poseg, priporočal mi ga je sam ginekolog( razlog odvečna koža po porodu dvojčkov, brazgotine... ),sem pa že dobila odgovor komisije.
Predvsem me zanima čakalna doba,ter izkušnje.....
Hvala za odgovor
Lep sončen dan vam želim,
Mojca
Default avatar

edita arh

Čakalno dobo bo najbolje, če preverite v Mariboru. Načeloma mora pred posegom ne glede na pristop miniti 6 mesecev od datuma, ko je komisija sterilizacijo odobrila. Za izkušnje pa vabim vse, ki so tak poseg že imele, da kaj napišejo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

ulpini

Pozdravljeni!

V mesecu decembru sem bila na endoskopski sterilizaciji pri dr..Zeruga v Mariboru.
Postopek je ambulantni, je popolnoma nebolec, ce zelite lahko sam postopek vstavljanja"vzmeti" v jajcnika gledate na ekranu.Po koncanem posegu( traja prib 15 min), pocakate malo v ambulanti ali cakalnici,ce pride slucajno do kaksne slabosti.Pri meni je vse potekalo ok, tako, da sem se brez skrbi lahko odpeljala domov .V tromesecnem obdobju se je se vedno potrebno paziti pri spolnih odnosih, ker je potrebno da se " vzmeti" v jajcniku zabrazgotinita.Po preteklem casu 3 mesecev se odpravimo na slikanje, in poslemo dr.Zerugovi slike,ona pa oceni je vse ok ali ne.
Tako da ta postopek glede zascite traja dlje kot laproskopska sterilizacija, ki jo izvajajo drugje po bolnicah.Ni pa nobenih bolecin ali kakrsnikolih zapletov, tudi v sluzbo greste lahko takoj drugi dan.Menstruacija poteka tako kot po naravni poti( 28-30 dan).Naj pohvalim tudi sestro, ki sprejema in daje nasvete pacijentkam po tel.,ravno tako dr.Zerugovo, saj vam pred posegom tocno razlozi sam postopek posega.
Lep pozrav!
Naj se povem, da je poseg cenovno zelo drag, racun ki je bil izstavljen zavarovalnici je bil 2.200 eur.
Default avatar

edita arh

Hvala za opis vaše izkušnje, gotovo bo kateri olajšal odločitev. Vsem zainteresiranim bo gotovo zanimivo tudi, da tak poseg opravljajo tudi v bolnišnici v Slovenj gradcu. Cena res ni nizka, je pa poseg kratek praktično neboleč in po njem ni potrebna bolniška. Edino te tri mesece po posegu je še treba uporabljati drugo zaščito, ker je ta čas potreben za nastanek brazgotine. Postopek se imenuje Esure histeroskopska sterilizacija.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Lena 43

Spoštovani!

Tudi sama sem se znašla pred problemom in sicer: Pri 43 letih sem se odločila za sterilizacijo, ker mi ostale metode kontracepcije ne ustrezajo (pri tabletkah visok pritisk, pri obročku pa bris ni bil bp.) Bila sem že na komisiji, ki mi je sterilizacijo odobrila brez šest mesečnega čakalnega roka. Sama sem bila prepričana, da bom šla na Esure histeroskopsko sterilizacijo pa so mi na komisiji razložili, da ta postopek naredijo samo izjemoma, da me bojo sterilizirali na klasičen način. Za sam postopek se še nisem prijavila, ker sem v dvomih oz. me zanima če je to v vseh bolnišnicah tako, da delajo essure samo pri pacientkah, ki imajo tehten razlog.
Kako je pri essure - ali ti "čepki" res vsebujejo nikelj ali so povsem varni?
Torej klasično ali essure?
Pozdrav vsem!
Default avatar

Sonja_Leposa_Korenjak

Essure spirale vsebujejo nikelj, tako da v primeru alergije, ta oblika sterilizacije ni primerna. Opravljanje tega postopka se od bolnišnice do bolnišnice razlikuje, tako da vam predlagam, da malo povprašate.
Default avatar

liso553

pozdravljeni,
tudi jaz čakam na sterilizacijo(assure) v ukc mb in me zanima ali je bila katera že letos na posegu in kako dolgo je čakala.
hvala. Lili
Default avatar

slo11

pred kratkim sem bila na essure sterilizaciji v mariboru. čakala sem 5 mesecev da sem prišla na vrsto v histeroskopski ambulanti dr. Žeruga. postopek je res hiter, pred posegom sem dobila protibolečinsko svečko in vse informacije s strani zdravnice. sama vstavitev "fedrc" je trajala največ 5 minut. boleč pritisk je le ob sami vstavitvi, vendar se da prestat, ker traja le nekaj sekund. Po posegu nisem imela nobenih bolečin in krvavitev. na vsa vprašanja vam prijazno odgovorita tako sestra kot zdravnica.
Default avatar

Li-ja

tudi jaz sem ena tistih ki so bile na essure sterilizaciji. Me pa zanima če ima katera podobne težave kot jaz . Poseg sem imela marca 2016. Moram pa povedat da sem imela menstruacijo le tri krat po posegu. Stara sem 44 let in mislim da še nisem v meni, ker nimam nobenih drugih znakov razen tega da že 4 mesece nimam menstruacije.,,
Default avatar

morda koristna informacija

Samo v vednost vsem zainteresiranim: od novembra 2018 posega z vsadki Essure pri nas ne opravljajo več, po spodnjih informacijah tudi drugod po Evropi ne. Bayer je umaknil zahtevek za podaljšanje evropskega certifikata o skladnosti. Ali so razlogi poslovni ali zdravstveni? Stvar debate, se mi pa zdi "smešno", da se o zapletih poroča proizvajalcu, ne pa tudi javni agenciji za zdravila...

Več:
https://www.ostro.si/si/zgodbe/operacij ... ura-essure
https://www.vecer.com/operacija-vsadki- ... ov-6620845