Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

kontracepcijske tablete yaz

Default avatar

jwslo

Ni treba vzeti nove tablete.

Matjaž
Default avatar

vicky100

Pozdravljeni,

že 4 leta jemljem KT Yaz in včeraj se mi je zgodilo, da sem po pomoti vzela tabletko za danes, včerajšnja pa je ostala v pretisnem omotu. Ko sem danes zjutraj to opazila, sem v paniki vzela včerajšnjo tabletko. Šlo je za tabletki 21. in 22. dne. Včeraj sva imela s fantom nezaščiten spolni odnos.

Kakšne bodo posledice?

Hvala, lp
Vicky
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Ne bo posledic.

Matjaž
Default avatar

vicky100

Hvala za odgovor. Predvidevam, da nadaljujem z jemanjem tabletk po ustaljenem ritmu?

LP V
Default avatar

MaturantkA

Zivjo!
Izgubila sem 17.tabletko (Yaz) in je nikakor ne najdem. Pohistvo premikam in pometam ze 1 uro...kar izginila je. V primeru da je ne najdem v roku 24 ur (do jutri 8.ura zjutraj) - zacnem z belimi in zavrzem roza tabletke? Belo vzamem jutri ob 8.uri? Bom imela tezave pri prevzetju naslednjih tabletk v lekarni, saj je omejen cas koliko prej jih lahko dvignem (zdaj jih bom rabila oreh)?
Lp
Default avatar

jwslo

Živjo!

Pač namesto 17. tablete vzamite 18. in nato nadaljujte do konca zavojčka. Zaščita ostane.

Matjaž
Default avatar

MaturantkA

Zivjo!
Okej super, bom vzela ko pridem domov (manj kot 12ur). Dobila sem pa ze svetlo rjav izcedek-to kar ignoriram? Nekaterim ste odpisali da je to samo manjsa vmesna krvavitev ker tabletke ne uspejo zadrzati do predvidenega datuma.
Hvala lp
Default avatar

jwslo

Izcedek lahko ignorirate, ne vpliva na zaščito.

Matjaž
Default avatar

MaturantkA

Zivjo!
Vem, da driska vpliva na zascito (yaz). Kaj pa ce jo imam PREDEN vzamem tabletko? Recimo, da se zbudim malo pred 8.uro zjutraj in grem na wc (imqm drisko) - in za tem vzamem tabletko. Ima kaj negativnega vpliva?

Ter po drugi strani.... Koliko casa more preteci od vzete tabletke, da driska nima vec vpliva?
Lp
Default avatar

jwslo

Živjo!

Driska lahko vpliva na delovanje KT (in ostalih zdravil), če je le-ta močna in dolgotrajna, recimo taka, ki traja vsaj 24 ur.

Matjaž
Default avatar

Roni56

Pozdravljeni, zanima me, ali je seks varen tudi med jemanjem tistih stirih placebo tabletk?

Hvala za vse odgovore
Default avatar

Tammcy

Pozdravljeni. Ze skoraj leto dni jemljem Kt yaz. Sedaj imam M ze 13 dan. Je bilo ze temne barve, po sexu pa zopet zivo rdece. Med sexom me sicer ni bolelo kasneje pa me je malo zbadalo pod trebuhom. Sli na to mogoce vpliva da sva med M z partnerjem vec sexala kot ponavadi? Kako je z zascito? Sicer sem kt jemala redno z kako uro zamude a ne vec kot 12.

Hvala lepa za odgovor? :)
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Težko komentiram, zakaj krvavite, ena izmed (najbolj verjetnih) opcij je, da KT ne uspejo dovolj stabilizirati maternične sluznice in ta po malem "spušča". Krvavite lahko tudi iz materničnega vratu, morda iz kakšne novonastale tvorbe. Dokler krvavitev ni močna po mojem ne rabite skrbeti, če se bo pa krvavitev nadaljevala tudi med uporabo naslednje tablice KT pa bo za razjasnitev vzroka krvavitvem potreben pregled. Zaščita je.

Matjaž
Default avatar

tinaaa_

zivijo!
ze nekaj casa jemljem kt in sicer zvecer. pravkar sem koncala skatlico in imam premor. zanima me ce lahko ob zacetku nove skatlice spremenim uro jemanja saj bi jih rada zacela jemati zjutraj.
lp
Default avatar

v34

Pozdravljeni,
jemljem prvi ovoj KT yaz po nesreci sem vceraj namesto roza tabletke vzela belo, danes pa sem ponovno vzela roza tabletko ali naj kar nadaljujem tudi naprej z roza tabletami ali kaj naj naredim...zamesala sem jih na koncu ovoja ko so mi ostale se tri roza tablete. Drugace sem tabletke jemala tocno vsak dan ob isti uri...zanima me se kako je z zascito ali je dobro da uporabim se dodatno zascito ali ni tezave zaradi tega.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Jaz bi zavrgel pinki tablete in nadaljeval s 4 belimi iz tega zavojčka, nato pa nadaljeval z novim zavojčkom. Zaščita ni zmanjšana.

Matjaž