Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Lindynette 30

Default avatar

NINA19

Stara sm 19 let in začela sem jesti KT Lindynette 30. Pred približno 4 meseci sem jemala Yasminelle, toda mi niso odgovarjale in mi je ginekologinja predpisala Lindynette. V četrtek sem dobila prvo menstruacijo in sem vzela 1. tabletko. Skrbi me, ker od četrtka nimam menstruacije...Ali naj preneham z jemanjem? Ali se moje telo samo privaja na novo količino hormonov?...Najlepša hvala za odgovor
LP
Default avatar

edita arh

Ni mi povsem jasno ali gre za uporabo tabletk po daljši prekinitvi uporabe ali samo za zamenjavo tabletk takoj po zaključeni uporabi Yasminelle. Če je bila prekinitev trajajoča najmanj 1 mesec, je pravilen način pričetka uporabe tabletk 1. dan menstruacije. Če gre za direkten prehod z ene vrste tabletk na drugo, pa druge tabletke začnemo kar po pavzi 8.dan. V tem drugem primeru ni treba začeti kar 1. dan menstruacije, zato se je morda tako hitro končala. ni pa to nobena napaka in samo normalno uporabljate tabletke do konca.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

tina81ts

Spoštovani,


najprej sem pol leta jemala KT Cerazette, ki pa mi niso ustrezale, saj sem imela krvavitve na 14 dni, zato mi je ginekologinja predpisala Yasminelle. Pri teh pa so se mi zaceli pojavljati glavoboli (3-4krat na teden), sedaj, po 3 mesedih jemanja pa tudi vmesne majhne krvavitve.

Zanima me glede tabletk Lindinette. Glede na to, da sem močnejše postave, me zanima, katere bi potem morala jemati? Lindinette 20, Lindinette 30? Katere bi priporočili?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Default avatar

edita arh

Za močnejše postave je primerna tabletka edino le Cerazette. Samo gestagenska tabletka ni nevarna zaradi prevelike telesne teže za druge zaplete s strani srca in ožilja. Pri indeksu telesne teže 30 kombinirana hormonska kontracepcija žal ne pride v poštev. Najprej morate ugotoviti kako močne postave dejansko ste in se potem pogovoriti z vašim ginekologom o primerni kontracepciji. Gestagenska kontracepcija je tudi v obliki materničnega vložka in depo injekcij.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Simona81

Pozdravljeni,

danes sem zaradi prevelikega delovanja ščitnice dobila tablete Athyrazol. Zanima me, če vplivajo na učinkovitost kontracepcijskih tabletk Lindynette 20? Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar

edita arh

Athyrazol na učinkovitost tabletk ne vpliva, bo po potrebna morda pogostejša kontrola ščitničnih hormonov in ustrezne prilagoditve doze Athyrazola. tireologa opozorite, da uporabljate KT.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

anja15

Živjo! Stara sem 21 let. Pred dobrim letom sem začela jemati kontracepcijske tabletke lindynette 30. Zanima me ali obstaja kakšna meja koliko časa (koliko let) lahko neprekinjeno jemlješ KT, Ali je potrebno po določenem času narediti pavzo in ali večletno jemanje tabletk upliva na plodnost? Sama namreč želim imeti otroke zaradi česar sem nekoliko skeptična glede uporabe KT.

Že vnaprej hvala za odgovor. LP
Default avatar

edita arh

Tabletke lahko jemljete dokler ne želite zanositi ali pa se pojavijo zdravstveni razlogi za prekinitev. Tabletke imajo na kasnejšo plodnost ugoden vpliv saj je ob njih manj verjetno da zbolite za vnetjem jajčnikov. Pavze niso priporočljive, jemljite jih tako dolgo kot bo potrebno.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

SL:D

Živjo mene pa zanima dobila sm tabletke Lindynette čeprav nič ne piše ali so 20 ali 30 ... vsebujejo 0,03 mg ...
Prej sem pa imela iYazz tabletke zamenjala sem jih zaradi slabosti počutja in zaradi nenehnega belega toka...
te lindynete sem začela 2 dan krvavitve ... in jih jemlem že 1 tedn
zdaj me pa zanima nasljednje:
imam trebušne tezave kar naprej mi je slabo
Nimam apetita ne do hrane niti za tekočino ... morem se ze res zelo prisilit da popijem glaz vode na dan
Kaj naj naredim???
in hvala ze vnaprej za odgovor
Default avatar

jwslo

Živjo!

Če piše 0,03 mg etinilestradiola, potem so Lindynette 30 - takšen naziv so tablete imele nekoč, sedaj številka ni več navedena.

Trebušne težave je težko diagnosticirati v živo, kaj šele prek interneta, zato prepuščam vaši individualni presoji ali se boste po pomoč obrnili na "živega" zdravnika ali ne.

Matjaž
Default avatar

Rozica_91

Pozdravljeni,

Priblizno eno leto sem jemala Qlaira, pred dvema mesecema pa mi je ginekolog predpisal Lindynette 30 zaradi vmesnih krvavitev.

Po prvem mesecu jemanja nove kontracepcije sem dobila nenavaden izbruh blisterjev po obrazu, ramenih, dekoleteju. Sedaj jemljem ze tretjo skatljico vendar pa se stanje se vedno ni umirilo...imam zelo razdrazeno kozo ter povecano mozoljavost.

Zanima me ali je poslabsano stanje koze odziv na zamenjavo tablet ali dejansko vpliv Lindynette 30 na moje telo. Kaksne so ponavadi izkusnje jemanja teh tablet pri drugih dekletih, zanima me predvsem vpliv na kozo, bolj malo informacij in mnenj sem zasledila na to temo

Prosim da mnenje.

Lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

To je po vsej verjetnosti odziv na trenutne KT oz. na vrsto gestagena, ki je v njih. Prosite ginekologa za zamenjavo (zakaj ste menjali Qlaira?). Izkušnje drugih deklet niso pomembne. Kaj pa vam pomaga, če drugim 99 puncam ustrezajo, vam pa ne?

Matjaž
Default avatar

Rozica_91

Hvala za vas hiter odgovor.

Qlairo sem zamenjala ker sem imela zelo blago menstruacijo, kar mi je sicer ustrezalo, vendar pa se je ta vlekla od 10 do 14 dni z zelo temnim izcedkom, to pa je bilo kar precej motece. Po posvetu z ginekologon mi je ta predpisal Lindynette 30.

Omenjene izbruh blisterjev sem nekaj casa predpisovala prekomernemu potenju zaradi poletnih temperatur, ki lahko privede do tako imenovane miliarie (heat rash). Ker pa se stanje kljub vztrajnemu in doslednem ciscenju koze ni izboljsalo sem posumila tudi zamenjavo kontracepcije.

Vceraj sem vzela cetrto tabletko tretje skatljice Lindynette 30, danes pa se vedno odlasam saj se bojim, da se bo stanje se sami se slabsalo. Zanima me ali je v takem primeru bolje prekiniti jemanje tablet ali moram skatljico dokoncati.

Zanima me tudi katere tabletke bi mi vi priporocili, doma imam sicer se nekaj skatljic qlaire.

Hvala in lp,
Default avatar

jwslo

Z jemanjem KT lahko kadarkoli prekinete, a seveda poskrbite za alternativno zaščito pri spolnih odnosih. Če bo omenjeni izpuščaj izginil v nekem doglednem času (recimo mesecu dni), potem boste vedeli, da so bile krive KT. Ginekolog bo potem verjetno izbral drugo vrsto KT. Izbiro prepuščam ginekologu, saj imam vsak nek sistem "kolobarjenja" med različnimi KT in ni nekega zagotovila, da vam bodo nove KT ustrezale. Včasih je treba biti precej vztrajen.

Matjaž
Default avatar

Rozica_91

Dobro, odlocila sem se da danes preneham za dogleden cas, da ugotovin vpliv KT na moje telo.

Hvala in lp,