Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Zamujanje menstruacije

Default avatar

simončica

Pozdravljeni,
imam vprašanje za vas. Menstruacija mi zamuja 7 dni, zadnjo sem imela 4. 9.2009. V tem obdobju sva imela s fantom spolni odnos, uporabila sva zaščito (kondom) ; spolno aktivna sva bila med 10-13 septembrom.
Psihičnih in fizičnih naporov nisem imela, razen da me zdaj skrbi zakaj še nimam menstruacije ( ali obstaja možnost, da sem noseča ali gre za kako drugo bolezen??))
Zanima me, kaj mi svetuje??
že vnaprej hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Najpogostejši vzrok izostanka menstruacije je v reproduktivnem obdobju ženske prav nosečnost, zato je priporočljivo izključiti najprej to. Sicer pa na ciklus lahko vplivajo tako večji psihični in fizični napori in druge bolezni, najpogosteje motnje v delovanju drugih žlez z notranjim izločanjem.
Zaradi enega samega izostanka, ki ni posledica nosečnosti, si ni trba delati skrbi, če bo to postalo pravilo, pa je treba poiskati morebitne druge vzroke
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Lool

Pozdravljeni!!....

Stara sem 13. Let..prvo menstruacijo sem dobila Julija 2009 nato mi je po mesec zamujala in spet septembra dobila in spet zaumjala in decembra dobila no potem sem jo pa januarja dobila ter do zdaj je še nimam...(SPOLNIH ODNOSOV NISEM IMELA SPLOH)...Jee to vredu da je nimam po mesec, dva, tri???


Hwala vnaprej...;)...
Default avatar

edita arh

Prvo leto dve je lahko menstruacija kar precej neredna, v tem času pa se pri večini deklet vzpostavi red in dobijo menstruacijo na 21 do 35 dni, v povprečju okrog 28 dni. Torej ni razloga za skrb. Srečno!
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

just'

lp
imam eno vprašanje,zbolela sem za bakterijsko angino vendar sem sedaj že skoraj uredu jemlej še antibiotike. pred 4dnevi bi morala dobiti mensturacijo saj mi redko kdaj zaostaja. z današnjim dnem pa je 4dan ko mi zamuja menstruacija,,je angina tudi lahko vzrok za izostanek menstruacije?(povišana T,antibiotiki,povečane bezgavke)
Default avatar

edita arh

Bolezen, telesni in duševni napori lahko vplivajo na trajanje ciklusa. Če ne uporabljate kontracepcije, pomislite tudi na nosečnost.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Ble

Živjo!

Zadnjo menstruacijo sem imela od 12.3. do prb. 19.-20.3., s fantom sva imela spolni odnos 22.3., bil je nezaščiten, z metodo, da ga je umaknil.
Do naslednje menstruacije imam še nekaj časa, glede na to, da imam menstruacijo približno na isti dan v mesecu. Vendar se mi je zgodil manjši problem. Iz nožnice sem dobila rjavkasto rdeč izcedek, ki nima vonja kot menstruacija, preje kot beli tok, jajčniki me sicer že malce bolijo kot, da bi jo dobila. Je to možnost ovulacije ali je lahko kaj drugega narobe?
Default avatar

edita arh

Odvisno od trajanja ciklusa gre lahko za ovulacijsko krvavitev, vnetje, popuščanje kontrole ciklusa pred menstruacijo ipd. Počakajte na običajno menstruacijo, šele za nazaj bo bolj jasno za kaj je šlo. V primeru vnetja bo potreben ginekološki pregled, enako velja, če bi se podoben izcedek ponavljal tudi v naslednjih 2 mesecih.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Andyka

Lep pozdrav!

Stara sem 22 let. Po premoru jemanja kk (po 2h letih) sem zopet začela jemati kk yaz.
Sedaj jih jemljem že 6 mesecev. Ko sem vzela zadnjo placebo tabletko in bi se naj pojavila krvavitev, je ni bilo oz. je bilo res le nekaj kapljic, skoraj nič. Sedaj sem vzela že 3 tabletke iz novega zavitka, krvavitve pa ni. Zanima me, ali obstaja možnost, da sem zanosila kljub jemanju tabletk? Pred tem nikoli nisem imela težav z rednostjo krvavitev- niti ko nisem jemala tabletk, niti ko sem jih jemala, krvavitev pa je trajala vedno 3-4 dni.
Ali naj jemljem tabletke še naprej in počakam na naslednji mesec kaj bo, ali je bolje da napravim test nosečnosti?
Default avatar

Biser28

Lp
Imam eno vprašanje...4 leta sem jemala kontracepcijske tablete,marca sem vzela zadnjo...menstruacijo sem dobila 1.4 in je trajala do 7.4. po tem sem imela nezaščiten spolni odnos (14.4) do zdaj še nisem dobila menstruacije,naredila sem tudi test nosečnosti vendar je bil negativen,pojavil pa se je izcedek kot pri belem toku..vendar ima ta čuden vonj...kaj bi bilo lahko narobe?Moram k ginekologu?
Default avatar

edita arh

Andyka: normalno nadaljujte s tabletkami, prekinitev ni potrebna. Pri tabletkah s podaljšanim režimom jemanja se lahko dogaja, da je krvavitev v pavzi zelo zelo šibka, komaj opazna li pa je celo ni.

Biser28: menstruacije ne morete dobiti tako zgodaj, počakajte na pravi čas. Pri 28 dnevnem ciklusu bo to šele okrog 28.4. Ker pa ste imeli nezaščiten spolni odnos v času, ko bi lahko bila ovulacija, je treba misliti na nosečnost, če bo menstruacija izostajala. Šele takrat je smiselno narediti test. Ta, ki ste ga opravili zdaj je bil opravljen čiso prezgodaj in je zato tudi negativen.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Biser28

Hvala za odgovor...sem pa komaj zdaj videla da sem napisala veliko bedarijo.Morala bi napisati da sem zadnjo tablletko vzela februarja in je menstruacija bila od 1.3 - 7.3 (14.3)je bil nazaščiteni spolni odnos,test za ugotavljanje nosečnosti sem delala 9.4 in je bil negativen...pa tudi še do zdaj nisem dobila menstruacije.
Default avatar

edita arh

Tile datumi so pa čisto nekaj drugega. 9.4. negativen test vam pove, da noseča niste, počakajte še ta teden in v primeru odsotne menstruacije ponovite test. Če bo še negativen, se oglasite k vašemu ginekologu, izostanek je možen tudi zaradi velikih telesnih in duševnih naporov, bolezni ščitnice ali preprosto določenega trajanja ciklusa.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

zaskrbljena punca

Lep pozdrav! Tako kot nekatere tudi mene skrbi zakaj mi zopet zamuja menstruacija. Zamuja mi približno 10 dni. S fantom sva imela zaščiten spolni odnos in kondom ni počil. Poleg zaščite pa sva imela spolni odnos ravno v tistem času ko bi morala dobiti menstruacijo in kolikor sem seznanjena naj bi bili takrat tudi najbolj varni dnevi. Bila pa sem 22.4 pri ginekologinji, s katero sem se pogovarjala o zamujanju menstruacije in mi je rekla da je to še čisto normalno če ti kdaj zamuja. Ampak mene skrbi in nevem ali naj nekaj dni še počakam ali naj grem po test nosečnosti? :S :S
Default avatar

edita arh

Na dolžino ciklusa lahko vplivajo tudi veliki telesni ali duševni napori, tako je že skrb kdaj sploh bo menstruacija tista, ki podaljšuje ciklus. Če vas skrbi možnost nosečnosti, lahko to preverite z testom na nosečnost. Ob negativnem testu lahko potem še počakate na menstruacijo 1-2 tedna.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

help me

živjo!
s fantom sva imela spolni odnos med 11.-12. 6. uporabila sva kondom. zadnjo menstruacijo sem imela od 2. do 6. junija. vedno sem neslednjo dobila 28. ali 29. dan, sedaj pa je minil že 31. dan in je še nisem dobila (zamuja mi 4 dni). zelo me skrbi ali je možna nosečnost in vas prosim za odgovor.
lep pozdrav!
Default avatar

edita arh

Vzroki za izostanek menstruacioje so zelo različni, vedno ni posredi nosečnost. Na to možnost je treba pomisliti, če vam menstruacija izostaja več kot 7 dni od običajnega trajanja ciklusa. Takrat si dilemo lahko razjasnite s testom na nosečnost.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

ingecc

Pozdravljeni,


po porodu sem eno leto jemala KT cerazette, junija pa sem prešla nazaj na kombinirane KT (jasminelle). Zadnjo tabletko v paketku sem vzela v petek en teden nazaj, a menstruacije kljub temu ni. Zdaj sem začela že z drugim paketkom, a mi je čudno, da ni menstruacije. Spolne odnose sem v času jemanja KT sicer imela, a sem KT jemala redno (mogoče sem enkrat zamudila za en dan). Ali je možno, da mi menstruacija zamuja zaradi dolgega obdobja brez nje (skoraj dve leti) in je samo potreben čas, da se spet sistem nazaj vzpostavi? Med jemanjem KT cerazette menstruacije sploh nisem imela.

najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

edita arh

Zelo verjetno je samo v maternici zelo tanka sluznica, ki ne krvavi. za mirno spanje naredite pred uporabo naslednje tablice test na nosečnost. V primeru negativnega rezultata bo potrjena zgornja domneva in s tabletkami lahko mirno nadaljujete.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Malena5

Lep pozdrav! Kot tudi v drugih primerih meni prav tako zamuja menstruacija več kot 7 dni.Imela sem zaščiten spolni odnos,ter en nezaščiten.Naredila sem 3 teste in sicer različne dneve .Vsi trije so negativni.Sem pod velikim stresom in sicer zaradi tega ,ker se preveč obremenjujem z malenkostmi nevem kako bi lahko to odpravila.zadnja 2 tedna sem tudi pod fizičnim stresom v službi.kaj naj storim?