Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Default avatar

Belinea

Lepo pozdravljeni, upam, da mi boste lahko pomagali!

Torej s punco, ki redno jemlje KT, sva imela SO pri katerem je prišlo do izliva v nožnico. Po dveh dneh je zaradi previdnosti vzela še jutranjo tabletko in sedaj ji menstruacija zamuja že več kot 2 dni.

Naju mora skrbeti? Prosim za pomoč, hvala!
Default avatar

edita arh

če res jemlje Kt natančno in redno, poskoitalna tabletka sploh ni bila potrebna in ni razloga za paniko. Naprej naj po običajni shemi jemlje svoje KT.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

anac

Pozdravljeni!

Vzela sem jutranjo tabletko Revigidon (4+4), sedaj po mesecu dni, mi mestruacija zaostaja in test za ugotavljanje nosečnosti je pokazal +. Zanima me, ali imajo omenjene tabletke vpliv na plod???
Default avatar

edita arh

Načeloma ne, če želite, lahko nosečnost nadaljujete.
Postkoitalna zaščita je včasih žal neuspešna, tem bolj, če preteče več časa kot 72 ur od nezaščitenega spolnega odnosa.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

guy :)

Lep pozdrav prosil bi za en nasvet. danes teden nazaj se pravi prejšnji petek sva imela z punco nezaščiten spolni odnos. do izliva v nožnico ni prišlo, oz po pravici povedano ne vem več ker mi punca paničari da ji menstruacija zamuja že 2 dni in sedaj še sam ne vem ali je prišlo do izliva ali ne.Sam se bil prepričan 100% da ni prišlo do izliva v nožnico. Menstruacijo bi morala dobiti 24.3 ampak je ni dobila.Je možno da je ni dobila zaradi stresa, ker kar naprej študira na to da nima menstruacije?
Default avatar

edita arh

Menstruacija lahko odstopa za nekaj dni v +ali- tudi brez stresov, ki pa jo seveda lahko še dodatno zmotijo.Ker niste imeli zaščitenega spolnega odnosa, obstaja tudi možnost nosečnosti, vendar je majhna glede na fazo ciklusa. Trenutno bo najbolje počakati na menstruacijo in v primeru tedenske zamude preveriti tudi možnost nosečnosti. Za bododčnost pa toplo priporočam, da se odločita za uporabo neke zaščite, če drugega ne vsaj kondoma in v primeru nesreče z njim še urgentno kontracepcijo z Norlevo znotraj 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu. Srečno!
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

nika.

Pozdravljeni. Imam problem in obračam se na vas. Menstruacijo sem imela pred 14 dnevi. Po nezaščitenem spolnem odnosu (7 dni nazaj) sem vzela jutranjo tableto. V navodilih piše da so stranski učinki lahko vmesne krvavitve. Vendar je pri meni malo drugače. Imam močne krvavitve in to že nekaj dni. Mentruacija se mi je pojavila mnogo prekmalu, povrhu vsega pa so krvavitve precej precej močnejše kot pri običajni menstruaciji. Je to mogoče kaj narobe? Hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Vmesna krvavitev je vsaka izvenciklična krvavitev ne glede na jakost in trajanje. Zelo verjetno je vse skupaj le povezano z urgentno kontracepcijo in bo ob pravem času prišla tudi normalna menstruacija.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

katy16

Lep pozdrav. Z fantom sva imela SO in nama je počil kondom. V 5 urah sem vzela Norlevo vendar ne istočasno, kot piše v navodilih, vendar v razmaku 10min. Je to narobe? Menstruacija mi zaostaja že 2 dni, in umesne krvavite nisem imela. Spolni odnos se je zgodil 2 dni pred predvideno menstruacijo. Imam zaotečene prsi, povečan apetit in glavobole. Je možno, da sem noseča? Hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Glede na fazo ciklusa, ko se je zgodil nezaščiten spolni odnos, je nosečnost malo verjetna. ker ste vzeli Norlevo kasno v ciklusu tj. tik pred pričakovano menstruacijo, je vmesna krvavitev malo verjetna. Vse občutke lahko pripišete sami fazi ciklusa( pred menstrualni fazi) in kombinaciji Norleva. Ste pa ga čisto pravilno vzeli, 10 min ne igra vloge.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

limon

Pozdravljeni!
S fantom sva mela spolni odnos in nama je počil kondom. Takoj sm vzela tabletke Norleva tako kot je potrebno in po enem tednu dobila menstruacijo, ki pa je 5-7 dni prezgodnja. Zdaj me pa zanima ali je to le vmesna krvavitev in naj bi dobila nato še redno menstruacijo ali je le ta prezgodnja in bom dobila šele naslednjo? Kdaj naj me začne skrbeti? In ali vmesna krvavitev dokazuje da je prišlo do uspešne preprečitve zanositve? Upam da je zaskrbljenost odveč, vendar me resnično zanima.Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

edita arh

Takole brez pregleda je nemogoče reči kakšne vrste je bila ta krvavitev. Če je bila tako dolga in močna kot po navadi menstruacija, jo lahko štejete kot tako. V primeru, da je bila krajša in šibkejša, pa je najverjetneje le izvenciklična krvavitev zaradi uporabe Norleva in bo menstruacija še sledila, navadno ob običajnem času. Če bi zamujala več kot en teden, je dobro preveriti možnost nosečnosti s testom. Vmesna krvavitev pa ni noben dokaz uspešno preprečene nosečnosti, žal. Mimogrede, na trgu je dostopna še ena varianta jutranje tabletke, imenuje se Escapelle, pogoji nakupa so enaki kot za Norlevo. Jemlje se časovno enako kot Norlevo, treba pa je vzeti le eno tabletko. Stranski učinki podobni kot pri Norlevu, učinkovitiost prav tako enaka in odvisna od tega kako hitro po nezaščitenem spolnem odnosu jo zaužijemo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

Dana30

Spoštovana!

dne 5.6.2010 sem inela v jutranjih urah nezaščiten spolni odnos. Ob 11.dopoldne sem vzela tabletki Norlevo. Zadnjo menstruacijo sem imela 19.5., pričakovana je 11.6.2010. Danes smo 15.6.2010 in menstruacije še vedno nimam. Sem delala v soboto 12.6. test na nosečnost in pa včeraj 14.6. ravno tako, oba sta negativna. Koliko časa lahko zamuja menstruacija? Dobila sem tudi par mozoljčkov. Zanima me, ali je to zamuujanje normalno, sem pa zelo živčna...neke slabosti ne občutim, le napetost v trebuhu, dojke me tudi ne bolijo oz. ne zaznam nekkih sprememb. Hvala za odgovor.
Default avatar

edita arh

Norlevo ste v vašem primeru vzeli v drugi polovici ciklusa in na ta račun gre zamuda pri menstruaciji.S testom ste že izključili nosečnost, sedaj ni treba nič drugega kot počakati na menstruacijo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

tisa00

Pozdravljeni!
Vzela sem jutranjo tabletko ( urgentno kontracepcijo ) in po njej v petih dneh dobila menstruacijo kot naj bi bilo treba . Zdaj po enem mescu sem dobila redno menstruacijo z rahlo zamudo. Menstruacija pa je zelo zelo šibka. Ponavadi sem imela menstruacijo zelo močno vsaj prvi dan. Ali me mora skrbeti ali je to navadno ??? Hwala za odgovor
Default avatar

edita arh

Če postane krvavitev bistveno šibkejša in bistveno krajša od običajne, je lahko sumljivo, da ste zanosili. Preverite to možnost s testom. Če je negativen, ni potrebno storiti nič.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

tinkarica

pozdravljeni!

tudi jaz imam težavo.
zadnji dan menstruacije sem imela 25.6., v nedeljo zvečer pa SO in nama je počil kondom.
Ali naj vzamem tabletko Norvelo? Ne bi bila rada noseča, sem premlada in si otrok še ne želim. nimam pogojev za njih. Sem pa letos(pred dvemi meseci) že vzela tabletko in me skrbi kakšno škodo si delam, če jo zdaj spet.
hvala za odgovori n pomoč.

lep dan
Default avatar

edita arh

Za ginekologa je pomemben podatek kdaj se je menstruacija ZAČELA in ne kdaj končala. Vsekakor potrebujete zaščito, nekajkrat na leto lahko vzamete postkoitalno tabletko, škode na zdravju ne bo. Če pa je treba pogosto vzeti Norlevo, kaže na to da potrebujete dolgoročno zanesljivo zažčito na drug način.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

lubibubi

Spoštovani!

Stara sem 25 let in tudi midva s fantom sva imela nesrečo s kondomom, 18.5, 8 dni po začetku menstruacije. Vzela sem Norlevo v 10 urah po odnosu. Čez 3 dni sem dobila krvavitev, ki je trajala 19 dni in je bila enkrat blaga, drugič močna. 10.6. bi morala dobiti menstruacijo in ker je ni bilo, sem po 5 dneh naredila test nosečnosti, ki je bil negativen. Danes še vedno nimam menstruacije, kar me skrbi, ker je moj cikel sicer zgledno urejen. Mi lahko poveste, kaj to pomeni, oz. ali je vzrok za paniko. Moja ginekologinja je do nadaljnega namreč na dopustu.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Bazilika

Lep pozdrav!
Dva meseca nazaj sem nehala jemati kt Yasminelle. Vceraj sva imela s fantom odnos s kondomom, ki pa je ostal v noznici. To je bilo pred priblizno 7 urami. Zadnjo menstruacijo sem imela 15.6., o ciklu ne morem vec povedati, sam je bil med jemanjem kt urejen, zadnji pa je trajal 25 dni. Zanima me, ce je nujno, da vzamem jutranjo tabletko?
Prosim za cim hitrejsi odgovor! Hvala!
cron