Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Jutranja tabletka in zamujanje menstruacije

Default avatar

jwslo

V ginekologiji se uporablja termin gestacija oz. gestacijska starost. Ta predstavlja starost zarodka ali ploda plus 2 tedna, kolikor povprečno traja od 1. dne menstruacije do ovulacije, tak je pač dogovor. Seveda zanosite lahko le ob času ovulacije, ampak tudi te ne moremo določiti v naprej (razen z redno folikulometrijo), ampak o njej le sklepamo za nazaj. Pri UZ se za trajanje nosečnosti do 14. tedna uporablja kombinacija mer TT (teme-trtica) in BPD (biparietalni diameter glave). Menstruacije pač niso vedno povsem enake, saj niste stroj. Seveda prihaja tudi v nosečnosti do krvavitev, a to po definiciji niso menstruacije. Vsak urinski test bo v 20. tednu pokazal pozitivno, saj je koncentracija hCG v telesu takrat nekaj 100x do nekaj 1000x večja, kot je občutljivost testa.

Matjaž
Default avatar

Zaspanobitje

Ponovno: najlepša hvala za izčrpen odgovor. Lp
Default avatar

Zaspanobitje

Lp,

Rezultat krvnega testa je:

Preiskava (S-hCG) vrednost (<1), enote (IU/L), orintacijske ref.vrednosti (do 10).

Kaj pomeni?
Default avatar

jwslo

Pomeni, da niste noseči.

Matjaž
Default avatar

Jtjt

Pozdravljeni,
s fantom se nama je zgodilo, da nama je pri spolnem odnosu počil kondom. V 8urah sem vzela jutranjo tabletko. Bila sem v 4dnevu menstrualnega cikla po navadi pa imam reden cikel dolg 28dni in tudi tipično ovulacijo okoli 14 dneva. V lekarni mi je farmacevtka rekla da lahko menstruacija zamuja par dni ampak pri meni zamuja že pet dni in me zanima, če naj počakam še nekaj dni preden naredim test, ker se mi glede na poznavanje mojega telesa zdi nemogoče, da bi lahko zanosila.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Če imate ciklus tako predvidljiv in ovulacijo 14. dne, potem nosečnost v tem primeru ni možna. Ampak, nikoli ne vemo v naprej, ali bi tudi ta ciklus bil takšen kot prejšnji... Test seveda lahko naredite.

Matjaž
Default avatar

Bl lbl

Pozdravljeni. Po pocenem kondomu sem po 36ih urah vzela jutranjo tabletko. Menstruacijo bi morala dobiti en teden po zauziti tableti, imam pa namesto tega blago krvavitev. Za vsak slucaj sem naredila test nosecnosti in je ta negativen. A je tableta slucajno porusila moj menstruacijski ciklus?
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Nujna kontracepcija lahko vpliva na menstrualni ciklus.

Matjaž
Default avatar

morning_pill

Pozdravljeni!

Redno jemljem KT Cerazette, pred 11 dnevi pa sem enkrat tabletko vzela več kot 12 ur kasneje od siceršnje ure jemanja (1h 15 min kasneje kot 12h). Ker sem imela 1 dan pred tem nezaščiten spolni odnos, sem zato pred 10 dnevi (torej 2 dneva po odnosu) vzela Ellaone tabletko. Nadaljevala sem z rednim prejemanjem Cerazete. Po tem sem imela zaščito 7 dni po izpuščeni tableti Cerazette, nato pa od 7. dne izpuščene tablete (to je 5 dni po Ellaone) ponovno nezačitene spolne odnose. Šele sedaj sem natančno prebrala, da po Ellaone več dni ne smeš imeti nezaščitenega spolnega odnosa, tudi če jemlješ Cerazette, ker zmanjša njeno učinkovitost.
Prosila bi vas za odgovor, koliko dni točno po Ellaone ob neprekinjenem jemanju Cerazette je še potrebna dodatna zaščita? In pa, če je odgovor več kot 5 dni, koliko časa mora preteči med zaužitjem ene in eventuelno še ene naslednje tablete Ellaone (ali druge jutranje tabletke, ki jo lahko zaužiješ tudi 5 dni po odnosu)?
Najlepša hvala za odgovor!
Lepo Vas pozdravljam
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Mislim, da v vašem primeru nujne kontracepcije sploh niste potrebovali. 7 dni je dovolj dodatne zaščite.

Matjaž
Default avatar

Ne vem

Lepo pozdravljeni! Vceraj sem pozabila vzeti cerazette in to sem ugotovila sele danes zjutraj ko sem vzela ze novo tabletko zato sem zdaj vzela kar dve ker tako pise v navodilih. Tako da sem zamudila 24 ur z jemanjem vcerajsnje tablete. Sem pa imela nezascitene spolne odnose pred 3 dnevi in pred 4 dnevi (vse do vceraj pa sem jemala cerazette redno).
Zanima me ali moram vzeti jutranjo tabletko? Ali je jutranja tabletka samo ena vrsta ali katero tocno? Hvala.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Nujne kontracepcije ne rabite. Za vsak slučaj naslednjih 7 dni pri SO uporabljajte dodatno zaščito.

Matjaž