Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Krvavitev med jemanjem KT

Default avatar

rožaaa

Pozdravljeni,

trenutno jemljem tabletke Logest že eno leto. Tabetke mi odgovarjajo, počutim se ok, sem pa 4 dni nazaj med rednim jemanjem tabletk dobila rjav izcedek, ki še vedno traja. Izcedek se je pojavil, ko sem vzela 10. tabletko iz ovoja. To se mi je zgodilo prvič. Ali je mogoče da je prišlo do nihanja hormonov? Naj čim prej obiščem ginekologinjo ali naj počakam še kakšen ciklus, da vidim, če se bo zadeva umirila?
Naj povem še, da imam težave s ščitnico (bazedovka), po radiojodu jemljem Euthyrox.

Hvala in lep pozdrav,
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Najbrž gre za vmesne, prebojne krvavitve, ki niso nevarne, in samo zaradi tega ginekologa (še) ne potrebujete. Povsem možno je, da bo naslednji mesec vse v redu.

Matjaž
Default avatar

rožaaa

Hvala za vaš odgovor.

Zanima me še ali je pri vmesnih krvavitvah kontracepcija 100% zanesljiva?

Berem namreč različna mnenja o tej tematiki - nekateri pravijo da je, drugi spet da ne.


Lep pozdrav.
Default avatar

jwslo

Nobena kontracepcija ni 100% učinkovita. Moje mnenje je, da krvavitve na učinkovitost ne vplivajo.

Matjaž
Default avatar

Sarah Vodopivec

Pozdravljeni!

21.9.ko sem imela zadnjo menstruacijo, ki je trajala dobre 4 do 5 dni, sem zacela z jemanjem KT Sibilla, danes bi naj bil ze 11 dan jemanja KT, pa sem en dan pozabila vzet in se mi v soboto, 30.9.spet pojavila rjava krvavitev in ta traja tri dni za enkrat. Je s tem kaj narobe ali je to normalno? Kaj naj sedaj naredim? Ker sem se ustrasila, sem tabletke opustila. In me tud v spodnjem predelu trebuha malce zvija kot pri vsaki M do sedaj.

Najlepsa hvala in lp.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Krvavitve oz. krvavi izcedki so se po vsej verjetnosti pojavili zaradi izpuščene tablete. Tudi če tablete redno jemljete so vmesni izcedki možni, predvsem v prvih treh mesecih. Zdaj pač počakajte na menstruaciji podobno krvavitev, ki bo najbrž sledila, in nato znova začnite jemati KT ter jih redno jemmljite in se ne ozirajte na krvavitve, niso nevarne, le moteče.

Matjaž
Default avatar

Sarah Vodopivec

Pozdravljeni!

Najlepsa hvala za vas odgovor. Sedaj me zanima kdaj naj bi ta krvavitev ponehala in ali sploh bo oz.kaj lahko naredim, da se ravnovesje samo spet vzpostavi na normaleb obicajen nivo? Tabletk ne jemljem ze dobre par dni in za enkrat jih nameravam prekinit. Skrbi me samo glede te krvavitve? Niso nevarne tudi ce bi trajale malce dlje casa oz.koliko dni je v mejah normale? Kdaj naj bi potem spet dobila normalno M.?

Hvala za vas odgovor in lp
Default avatar

jwslo

Kdaj bo krvavitev prenehala ne morem vedeti, predvidevam pa, da bo trajala približno tako dolgo, kot prejšnje menstruacije. Krvavite iz maternične sluznice tako kot do sedaj ob vsaki menstruaciji, torej nič posebnega, in dokler ta krvavitev ni močna, se ne rabite obremenjevati. Svojo lastno menstruacijo (ta krvavitev je umetna, kot posledica upada hormonov v KT) lahko pričakujete čez kak mesec oz. v časovnem okvirju menstrualnega ciklusa, ki ste ga imeli pred pričetkom jemanja KT.

Matjaž
Default avatar

Sarah Vodopivec

Pozdravljeni!

Sedajsnji problem je pa ta da me zanima kdaj predvidoma naj bi novo menstruacijo spet dobila? Od prve menstruacije je minil ze mesec, ampak glede na to, da sem imela 30.9.se drugo -umesno krvavitev zaradi pozabe ene KT, nevem katero menstruacijo naj gledam in kdaj predvidoma naj bi nova prisla? Nisem ravno vesca tem stvarem. Mi lahko pomagate? Za enkrat je se vedno nimam. Je s tem kaj narobe ali bo prisla malo kasneje? Druga oz.zadnja menstruacija je minila po 5 dneh. Prosim pomagajte!!!! Tudi bolecin se nimam kot jih imam pred vsako M. Kaj naj to pomeni? Najlepsa hvala za vas odgovor.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Upoštevate lahko drugo krvavitev, tako da je za menstruacijo še nekoliko zgodaj. Tudi če pride še kasneje, ni nič narobe.

Matjaž
Default avatar

Tammcy

Pozdravljeni. Kt Yaz jemljem ze skoraj leto dni. Vseskozi so bile M dolge okoli 5 dni. V casu M sva sexala vec kot ponavadi. V nedeljo (9dan) je bilo ze temne barve in bolj sibka M. V ponedeljek sva s partnerjem sexala, potem se je pojavila svetla kri in po sexu me je zbadalo pod trebuhom. Kt jemljem redno vcasih kako uro kasneje a nikoli vec kot 12. So mogoce kt "presibke"? Kaksna je sedaj zascita?

Hvala lepa za odgovor.
Default avatar

Paničarka

Pozdravljeni!

Prosim za vašo pomoč. KT Yaz jemljem od oktobra 2017, do sedaj, razen v prvih treh mesecih nisem imela nobenih težav z rjavim izcedkom. Tokrat, sepravi meseca maja, pa imam že slab teden rjav izcedek, ki pa se ni “razvil“ iz končane menstruacije, ampak se je pojavil nekaj dni kasneje. Izcedka je zelo malo. Nikoli nisem pozabila vzeti tabletke. Septembra 2017 sem dala bris MV, pa je bilo vse ok. Trenutno sem v drugem tednu jemanja rozastih tabletk.Rjav izcedek me ne moti, vendar me zanima, če to slučajno pomeni, da moram pri spolnem odnosu uporabljati dodatno zaščito in če nisem v celoti zaščitena zaradi tega rjavega izcedka?

Hvala za odgovor!

lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Dodatna zaščita ni potrebna.

Matjaž
Default avatar

Malina333

Pozdravljeni

Stara sem 27 let in KT tabletke Logest jlj ze vec let, saj imam PCOS. Do sedaj sem vedno imela normalno “menstruacijo”, v tednu prekinitve oz odmora, kar pomeni da je moj ciklus dolg 28dni. Prejsnji mesec sem bila diagnostificirana za UTI (vnetje urninarnega trakta) in sem temu primerno dobila antibiotik za 5 dni. (19.junija do 23.junija) To je bil tudi teden ko sem imela normalno krvavitev. S KT sem ponovno pricela nov cikel 24.junija.

13.julija sem na papirju opazila roza izcedek iz noznice, ki ni bil normalna menstruacija, saj bi se moja morala zaceti 19junija (vedno na dan natancno), niti nisem potrebovala vlozka. Normalno za dneve menstruacije, ki obicajno trajajo 4dni, potrebujem vlozek/tampon vsaj dva dni, toda tokeat nic. Ta izcedek je trajal do 18.julija, vmes je bil malo mocnejsi (sem mislila da teta prihaja, toda se vedno ne za vlozek) in zadnji dan je spremenil barvo v rjavo.

Imam stalnega partnerja, razen KT ne uporabljava nobene zascite, saj se mi zdi da poleg PCOS IN KT skoraj nemogoce da bi zanosila.

Naj se omenim da sem v tednu, ko so se mi pojavili roza/rjavi izcedki opazila vecjo potrebo na uriniranju, bolela me je glava, slabost je se vedno prisotna. Naredila sem ze 3 teste nosecnosti, ki pa so negativni. Trenutno mi menstruacija “zamuja” 6dni, ce ne stejemo izcedka.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Kaj je vprašanje, kaj vas skrbi?

Matjaž
Default avatar

Malina333

Zanima me, ce se imam v tem primeru cesa bati, ce so morda antibiotiki vplivali na delovanje kontracepcije, saj se mi to v dolgoletnem jemanju kontracepcije (vec kot 10 let), ni se nikoli pripetilo. Je v tem slucaju nosecnost izkljucena?

Hvala vam na odgovoru
Default avatar

jwslo

Kaj naj rečem, vse je enkrat prvič. Morda je AB povzročil krvavitev, a vseeno ni vplival na zaščito. Nosečnost pa ste izključili s testi.

Matjaž
Default avatar

Anja2199

Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in pol. Trenutno jemljem 4.škatlico kt Yaz in me zanima če je normalno da moje krvavitve še vedno niso usklajene z kt.
Danes sem pojedla 15. tabletko in kasneje opazila rahlo krvavitev. To se mi je zgodilo tudi pri 3.škatlici vendar da takrat 19.dan jemanja tabletk se pojavil rjav izcedek, takrat sem tabletke jemala normalno dalje. Sedaj pa se mi je po 26 dnevih pojavila rahla krvavitev, kljub temu da sem komaj pri 15.tabletki. Je mogoče kaj narobe, moram uporabljati dodatno zaščito, ali naj nebi se krvavitev pojaljala ob jemanju placibo (belih) tabletk, mi lahko svetujete kak naprej?
Za vaš odgovor se v najprej zahvaljujem.

Lp Anja
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Opisujete vmesne, prebojne krvavitve, ki niso nevarne, ne zmanjšujejo zaščite, so pa tečne. Res naj bi se krvavitev pojavila enkrat med placebo tabletkami, ampak naše telo ne bere navodil ... Če vas bodo krvavitve preveč motile, potem predlagam zamenjavo tabletk.

Matjaž