Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Katero kontracepcijo izbrati?

Default avatar

konta

Zdravo,
že približno 7 let jemljem KT (od 17-ega leta). Na začetku sem jemala Diane 35 (približno 3 leta) in takrat nisem opazila nobenih težav. Zamenjala sem jih, ker naj bi bile zelo močne napram ostalim KT in ker mi jih je ob začetku ginekologinja predpisala zaradi težav s kožo, ki so kasneje izginile.
Po teh tabletah sem začela jemati Yasminelle, ki jih jem še zdaj. Ravno nekje vmes med enimi in drugimi tabletami sem zamenjala tudi partnerja, s sedanjim sva skupaj 4 leta in se dobro razumeva. Ob začetku jemanja Yasminelle in torej tudi ob začetku zveze je bilo vse super, potem pa po približno 1 letu, sem opazila, da sploh več nimam libida. Pred tem sem imela veliko željo po spolnosti, sedaj pa nič. Mogoče se zgodi, da imam željo 1x na mesec. Zanima me, če je možno, da je to od KT, glede na to da se ni pojavilo takoj po jemanju Yasminelle? Je možno, da je zato ker je bila zveza še sveža bilo toliko več hormonov in so imele KT manjši učinek, ki se je potem s časom pokazal? Poleg tega v zadnjih letih opažam vedno bolj izrazito nihanje razpoloženja, slabo voljo in včasih celo depresijo.
Bila sem že pri ginekologinji in poskusila sem še dvojne tablete, pri enih sem imela probleme s slabostjo, pri drugih pa z vmesnimi krvavitvami. Sedaj mi je predlaga naj poskusim z IUS, vendar me skrbi, ker sta depresija in nihanje razpoloženja zelo pogost stranski učinek tudi pri temu. Misliste, da se splača poskusiti?
S partnerjem sva si ogledala tudi druge vrste kontracepcije, obročke, injekcije, obliže,.. vendar so povsod navedeni podobni stranski učinki. Ali mislite, da bi katera od ostalih oblik name vplivala boljše? Razmišljala sem tudi, da bi se vrnila na Diane 35, vendar se bojim, da ne bodo delovale name tako kot so takrat in bom tudi s temi imela težave. Mislite, da se splača poskusiti? Ali je velika možnost, da so v puberteti name pač delovale drugače kot bi sedaj?
V skrajnem primeru se bova posluževala kondomov, vendar jim preveč ne zaupam in se bojim, da bom ves čas pod stresom.
Že vnaprej hvala za nasvet.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Povsem možno je, da vam določene vrste KT po 7 letih ne ustrezajo več. V bistvu ni kaj posebnega za povedati ob vašem "problemu" - sprobati morate različne oblike hormonske kontracepcije. Žal ne boste našli take, ki nima nobenih stranskih učinkov, le da so ti različno izraženi pri posameznicah. Morda lahko poskusite KT Qlaira ali obroček Nuvaring ali MV Jaydess.

Matjaž
Default avatar

konta

Najlepša hvala za odgovor. Mislite, da bi bilo smiselno da za nekaj mesecev prekinem z uporabo hormonske kontracepcije, da vidim, če so vse te težave sploh povezane z njo ali je problem v čem drugem? Koliko časa bi morala biti brez hormonske kontracepcije, da bi se telo prečistilo in bi bilo vidno realno stanje?
Default avatar

jwslo

Če hočete odgovor, ali je za nastalo situacijo "kriva" (vsaj delno) KT, potem ni druge, kot da z uporabo prekinete, recimo za 2-3 mesece.

Matjaž