Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Jutranja tabletka ella one

Default avatar

Nana93

Pozdravljeni,

Z partnerjem sva imela nezasciten spolni odnos. Zjutraj sem vzela tabletko ella one. Imava 8 mesecev starega otroga in ga dojim. Ker sem bila raztresena od nezascitenega spolnega odnosa sem cisto pozabila da te tabletke nesmem ker dojim.. popoldan sem sla brat navodila kjer pise da ne smes dojiti teden dni. 😵 pred tem je malcek ze bil podojen. Vem da storjenega nemorem popravit. Kaj mi svetujete.?

Lep pozdrav.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

En teden si izčrpajte mleko, da spodbudite in ohranite proizvodnjo mleka, izčrpano mleko zavrzite. Z otrokom ne bo nič narobe.

Matjaž
Default avatar

Nana93

Hvala za odgovor. Nevem kaj naj ker noce pa drugega mleka samo zizo.
Default avatar

jwslo

Ko bo lačen, bo tudi kaj druga :-) Žal se na prehrano dojenčkov ne spoznam več, je minilo že preveč časa, odkar sem hranil svojega otroka po flaški in s kašicami...

Matjaž
Default avatar

Nana93

To sploh ni problem je tudi drugo hrano ampak se se vedno rad pocrkla na dojki sploh ob vecer ne zaspi rez nje.

Zanima me kaj je takega v tej tabletk, da bi skodovala ali slabo vplivala na otroka. So ze testirali kaj se lahko zgodi ce uziva to mleko celi teden?

Jas mam namrec eno alergijo, ki se mi pojavi vsake toliko casa. In se mi je kaksen teden nazaj ppojavla klicem dezurnega zdravnika in povem kako vprasam ali lahko vzamem tableto za alergijo ker je srcebica neznosna. On mi tablete odsvetuje in rece da obstajajo kapljice, ki jih lahko vzame dojeca mati saj jih devajo tudi dojenckom. Drugi dan grem s tem napotkom k svoji zdravnici spet povem kako in kaj in da sem se pogovarjala z dezurnin in mi je tablete odsvetoval in rekel naj se dogovorim za kapljice. Zdravnica me cudno gleda in rece da teh kapljic ze lep cas niso vec v prodaji in da lahko vzamem tableto (claritin) da jih doktor pripise tudi v nosecnosti. Svetovala je da naj prvo otroka podojim potem pa vzamem tableto.

Nne razumem zakaj je tako eni ne eni ja drugi sploh odsvetujejo. Kaj se lahko dogaja z dojenckom, ce pije mleko od mame, ki je zdravila za katere ni predpisano da jih uziva.?

Lp
Default avatar

jwslo

Ulipristalacetat (učinkovina v ellaOne) se izloča v materino mleko. Učinka na novorojenčke/dojenčke niso preučevali, zato tveganja za dojenega otroka ni mogoče izključiti in iz previdnosti se zato dojenje ne priporoča. Nekateri tuji viri (npr. US Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use) sicer predlagajo, da se mleko zavrže zgolj v prvih 24 urah po zaužitju, saj je takrat koncentracija UPA v materinem telesu največja, nato pa precej hitro pada. A dokler ne bo znanih več podatkov, vam drugače pač ne smem odgovoriti. Podobno je z vsemi drugimi zdravili v nosečnosti - uporabljajo se večinoma le tista, ki so na tržišču že zelo dolgo (nekaj desetletij), ostala zdravila pa se pač predpišejo, če koristi odtehtajo morebitna tveganja.

Matjaž
Default avatar

nkangl

Dober dan!

Imam eno vprasanje. Jemlem tablete daylette. Prvi dan zadnje menstruacije je bil 10.7. ko sem pojedla 10. tabletko sem imela hudo drisko kar je veliko verjetnosti da se tableta ni povsem absorbirala. Rezerve tablete nisem jemala, vzela sem 11. tableto nadlednji dan kot da nebi bilo nic. Zanasam se na poglavje "pozabljena tabletka" kjer pise da si v primeru pravilnega jemanja tablet prej v drugi vrsti (8. do 14. tableta) "varen" tocno en teden po tem sem imela spolni odnos vendar sem tablete ves cas jemala naprej pravilno ob istem casu. Zaradi sigurnosti sem vseeno vzela tableto ella one vendar sele 5. dan po tem spolnem odnosu torej prakticno sem ujela "zadnji vlak". Mislim da sem v lutealni fazi ciklusa, zaradi tabletk imam urejenega, tocno 28 dni torej ovulacija je 14. dan imela naj bi jo 23.7 spolni odnos pa je bil 26.7. Koliko je moznosti da sem zanosila?
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Niste v lutealni fazi :-) Normalno jemljite KT naprej po urniku.

Matjaž
cron