Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Krvavitve med jemanjem Yaz tabletk

Default avatar

kiki76

Pozdravljeni!
Na prvi dan menstruacije (8.4.) sem začela prvič jemati Yaz tabletke. Po koncu menstruacije so se mi pojavile manjše krvavitve, ki pa trajajo že skoraj 1 teden. Zanima me, ali se moram o tem posvetovati s svojim ginekologom, ali bodo krvavitve prenehale same.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Opisujete vmesne krvavitve, ki so pogoste, ko se s KT prične na prvi dan menstruacije. Posveta z ginekologom zaradi tega ne potrebujete, krvavitve bodo najbrž prenehale s pričetkom uporabe naslednjega zavojčka.

Matjaž
Default avatar

cherrypie22

Lp, 9.aprila sm začela prvič jemati Yaz KT, na prvi dan menstruacije (prej nism 3 leta nobenih, pred tem pa par let Yasminelle)... menstruacija je trajala 7 dni, oz še pol sem mela ene 2 dni rjav izcedek, ki pa je potem za 2 dni izginil, danes pa sm spet zasledila krvavitev (kot, da bom spet dobila M). In pa dojke me bolijo že od začetka menstruacije (oz so me ž prej - PMS - ponavad me en tedn prej začnejo, zdej so me še par dni prej). Kakor sledim forumom naj bi blo to vse normalno, ampak vseeno rajši še sama uprašam za nasvet :) Hvala vnaprej!
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

No, seveda bi si želeli, da bi bile krvavitve predvidene, tempirane, redne, včasih pač niso. Jemljite KT še naprej vsaj 3 mesece, potem pa se lahko oceni, ali vam KT ustrezajo ali ne.

Matjaž
Default avatar

cherrypie22

Zdravo... spet jaz :D v drugem mesecu jemanja Yaz tabletk, sem v prvem tednu pozabila vzetii eno tebletko in ne vem točno kateri dan, predvidevam, da v soboto... spolni odnos sem imela enkrat v tistem tednu (ponedeljek ali torek). Ker na škatlici piše, da se posvetujem z zdravnikom me zanima, če je to res potrebno? Drugače sem normalno vzela naprej eno tabletko...Ali jemljem normalno vse tabletke naprej ali eno spustim? Zdaj imam pa vmesno krvavitev ali pa se mi pripravlja na menstruacijo, še sama ne vem. Bi prosila za pomoč in, če me mora kaj skrbeti?! Lp
Default avatar

jwslo

Bolj kot to, kateri dan ste pozabili vzeti tableto, je pomembno katero po vrsti ste pozabili in koliko pozneje ste jo zaužili. Seveda se z zdravnikom (vašim ginekologom) lahko vedno posvetujete. Jemljite tablete naprej in jih ne izpuščajte.

Matjaž
Default avatar

cherrypie22

Pomoje sem jo pozabla na soboto pol sm jo pa vzela na nedeljo sobotno in v ponedeljek nedeljsko... je blo pa v prvem tednu.
Hvala!
Default avatar

cherrypie22

Aja, torej šesta ali sedma po vrsti, v prvem tednu.
Default avatar

jwslo

Pri KT bo treba biti nekoliko bolj metodičen in jih redno jemati...

Matjaž
Default avatar

cherrypie22

Vem, vem :) hvala
Default avatar

Krvavitve

Pozdravljeni,
21.10. sem pricela z jemanjem yaz tabletk, z namenom zascite in z namenom prestavitvije menstruacije. Prvi dan pricetka jemanja tablet je bil teden pred pricakovano menstruacijo. V casu pred jemanjem tabletk in prvi teden jemanja pri spolnih odnosih sicer nisem uporabljala zascite, ni pa prislo do izliva v noznico. Pred tremi dnevi so se mi pojavile bolecine, podobne kot pred menstruacijo in slabo pocutje. Bolecine so bile tako mocne, da sem morala vzeti protibolecinsko tableto. Naslednji dan (vceraj) se mi je pojavila rahla krvavitev, bolecine so prisotne se danes, prav tako rahla krvavitev. Zadnjo tabletko iz ovoja sicer vzamem 13.11. Vem, da so vmesne krvavitve ob zacetku jemanja kt normalne, vendar ali je normalna tudi bolecina? Ali to pomeni, da bom imela naslednji teden ponovno krvavitev? Je moznost te krvavitve zaradi zanositve?
Naj omenim da sem pred casom veckrat (zaradi morja) prestavila menstruacijo z enakimi kt in na enak nacin, vendar kasneje nikoli ni prislo do vmesnih krvavitev.
Hkrati sem imela tokrat ze v prvem tednu jemanja stranske ucinke menjavanja razpolozenja in povecanje apetita.
Prosim za odgovor. Hvala
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Žal ne vem, kaj se dogaja tokrat, zakaj vas boli. Načeloma bolečin ob uporabi KT ni pričakovati, ampak povsem izključene niso. Morda bolečine niti niso povezane s KT. Odtegnitveno krvavitev pa lahko pričakujete, ko boste jemali bele neaktivne tablete. Zanositev je malo verjetna. Morda bo z naslednjim zavojčkom bolje.

Matjaž
Default avatar

Krvavitve

Najlepsa hvala za odgovor. Bolecine so precej identicne kot sicer ob menstruaciji. Torej ni nic nenavadnega, ce je vmesna krvavitev (ki ni odtegnitvena v casu jemanja placebo tablet) skoraj enaka krvavitvam med menstruacijo?
Default avatar

jwslo

Običajno so vmesne krvavitve bolj v obliki krvavega izcedka oz. mazanja perila. Če prav razumem, boste danes vzeli zadnjo pinki tabletko in vam potem ostanejo še 4 bele? Brez težav lahko preskočite to pinki tableto in nadaljujete z belimi, da se pojavi odtegnitvena krvavitev in luščenje maternične sluznice.

Matjaž
Default avatar

Krvavitve

Ostane mi se 5 roza tabletk. Zaradi stranskih ucinkov tablet (spremembe razpolozenja), ki semj jih imela pri kt yaz ze lansko leto ko sm jih jemala (sedaj jih pol leta nisem) pa z naslednjo skatlico pricnem namesto yaz jemati sibilla (dogovor z ginekologinjo). Lahko tudi v tem primeru koncam z roza tabletkami, naredim 4 dnevno pavzo in nadaljujem s sibilla? Hvala
Default avatar

Paničarka

Zdravo!

Živci mi res ne dajo miru in ne pustijo spati, zato se obračam na vas.
Prejšnji mesec sem začela z jemanjem kontracepcijskih tablet Yaz in sem ves mesec po menstruaciji ime rjav izcedek (glede na vse kar sem izvedela, se mi to ni zdelo nič posebnega, saj je šlo za prvi mesec jemanja). Menstruacija se je pojavila v času placebo tabletk, in ko je prenehala, tudi nobenega izcedka ni bilo več. Dokler nisem prišla do sredine DRUGEGA meseca jemanja tabletk, sepravi do sredine drugega tedna drugega paketa. In takrat se je spet pojavil rjav izcedek...paničarka, kakšna sem, sem klicala v ambulatno moje ginekologinje. Tam so mi rekli, da ni načeloma nič narobe, ampak, da lahko da “nisem v celoti zaščitena“ (pri tem medicinska sestra ni omenila, da naj se naprej pazim, ali uporabljam dodatno zaščito ali da moram priti zamenjati tablete, ali da mi ne delujejo).
Ta mali rjavi izcedek imam sedaj že priblžno en teden, včeraj je bilo celo malo rdeče, kot menstruacije.
S fantom sva imela PRVIČ spolni odnos brez kondoma, samo tabletke, šele v času tega drugega zavojčka, po koncu menstruacije, točno teden pred začetkom tega rjavega izcedka(1.odnos) in potem istem tednu, ravno tako pred začetkom izcedka še 2x . Sepravi skupno 3x, od tega se 2x izliv končal zunaj, in še za prvič sva 95% prepričana, da se je prav tako v celoti izliv končal zunaj. Odkar imam spet ta rjav izcedek še nisva imela spolnih odnosov.
Aja, in po pojavitvi tega rjavega izcedka, sem iz panike takoj naredila test nosečnosti, ki je bil negativen (ampak sedaj seveda vsako minuto razmišljam, kaj, če sem ga naredila prezgodaj in podobno).
Tabletke sem jemala točno po predpisih.

Ali obstaja kakšna možnost, da sem noseča? Ali obstaja kakšna možnost, da KT dejansko ne učinkujejo na meni in sem res nezaščitena in ne morem imeti spolnih odnosov brez kondoma? Zakaj ta nepričakovan izcedek? Ali naj od zdaj naprej poleg jemanja tabletk še uporabljam kondom in koliko časa?

Prosim za pomoč, saj zaradi skrbi ne morem spati ponoči in se vse dni v krču in pod stresom.
Hvala za odgovor!
Default avatar

jwslo

Zdravo!

Ne paničarite. Možnost zanositve je ob redni uporabi KT zelo zelo majhna, ob zunanjem izlivu pa praktično nemogoča. Vmesni izcedki so pogost pojav, sploh v prvih 2-3 mesecih. Odgovor sestre je krneki: če meni, da niste polno zaščiteni, potem naj vam predlaga dodatno zaščito, sicer pa naj bo raje tiho. Nosečnost ob redni uporabi KT ter izlivu zunaj nožnice je praktično nemogoča. Če se bodo vmesne krvavitve oz. izcedki nadaljevali in vas motili, se posvetuje z ginekologinjo (ne s sestro) o morebitni zamenjavi KT.

Matjaž
Default avatar

Paničarka

Hvala!

Kaj pa ce ni naprimer prislo do izliva v noznico?
Default avatar

jwslo

Ne razumem vašega vprašanja... Možnost nosečnost ob redni uporabi KT je tudi ob izlivu v nožnico brez uporabe kondoma zelo zelo zelo zelo zelo majhna.

Matjaž