Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Jutranja tabletka

Default avatar

MP19

Pozdravljeni, imela sem spolni odnos 13.2 ter naslednje jutro vzela jutranjo tabletko.. kasneje sem dobila menstruacijo. Danes sem imela nezasciten SO ampak ni v tem tednu morala dobiti menstruacijo. Ali moram uzeti jutranjo tabletko?
Default avatar

508

Pozdravljeni,

v zadnjih dveh mesecih sem imela precejšno smolo - meseca julija nama je s fantom počil kondom - vzela sem jutranjo tabletko. 21.7. se mi je pojavila vmesna krvavitev, menstruacijo pa sem dobila 25.7. (sicer bi jo morala dobiti 21.7., vendar mi je zaradi jutranje tabletke zamujala, kar je precej običajen pojav, kolikor sem prebirala na internetu).
Naslednji spolni odnos sva s fantom imela 1.8., ko je zopet počil kondom, in sem morala spet iti po jutranjo tabletko (escapelle). Kakšna je možnost zanositve? Taletko sem vzela v roku 12h ur po spolnem odnosu. Prav tako sem skušala "preračunati" dan ovulacije - a moram pri tem šteti prvi dan vmesne krvavitve ali prvi dan menstruacije, ki je zamujala? Prav tako sem malo zmedena, ker so znotraj škatlice tablete navodila, v katerih piše, da je tabletka 84% zanesljiva. V prospektu, ki sem jo dobila zraven, pa je pisalo, da je 99% zanesljiva?
Se opravičujem za dolgo besedilo, vendar sem res zmedena. Sem se pa odločila, da bom začela prakticirat dvojno zaščito (kontracepcijske tabletke in kondomi), ker je to preprosto preveč stresno, in se zavedam, da jemanje jutranje tabletke ni ravno "zdravo" za telo...
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

O možnosti zanositve ne govorim rad, ker je preveč neznank v enačbi. Tudi o odstotkih nima smisla razpredati, sploh kar se tiče nujne kontracepcije. Kaj pa vam pomaga odstotek? Kaj boste z njim? Pomembno je zgolj ali ste/boste noseči ali pa ne, torej ali 0% ali pa 100%. Čas (in test za nosečnost) bo pokazal. Tudi preračunavanje ovulacije je nezanesljiva metoda, saj tudi jaz ne vem, kaj je bila menstruacija (najbrž tista druga krvavitev). Vem, da ste nekoliko na trnih, ampak sedaj ne morete narediti ničesar več, saj ste ravnali pravočasno in odgovorno. Se pa strinjam, da uporabljate neko hormonsko kontracepcijsko metodo, pa ne zato, ker bi bila nujna kontracepcija nek bavbav ali posebej "nezdrava" za telo, ampak zato, ker vama s kondomi nekako ne gre.

Matjaž