Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Pozabljena kontracepcijska tabletka yaz

Default avatar

jwslo

Živjo!

Nujne kontracepcije ne rabite. KT jemljite naprej po urniku.

Matjaž
Default avatar

Pikica333

Pozdravljeni, vceraj sem pozabila vzeti kontracepcijsko tabletko yazz in sem jo vzela danes ob 9 uri ki sem se spomnila, drugace jih jemlem ob 20 uri. Zanima me ali je sedaj naslednjih 7 dni potrebna dodatna kontracepcija ali ne?in vceraj sem imela nezasciten sploni odnos in me zanima ce je sedaj se moznost zanositve. Hvala in lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Dodatna zaščita ni potrebna.

Matjaž
Default avatar

Anja2199

Pozdravljeni!

Pozabila sem vzeti 23 tabletko v zavojčku yaz (jemljem jih okoli 7.30 po 8.00 zjutraj vzela sem jo okoli 21.00 tisti dan) to je bilo 9.9. 11.9 pa sma imela z fantom nezaščiten spolni odnos to je bilo ko sem bila že na belih tabletkah. Je pa bil to moj 5. zavojček tabletk yaz in do sedaj nisem pozabila nobene tabletke. Ker bi morala dobiti menstruacijo na dan ko sem morala začeti novo škatlico in je verjetno sedaj ne bom dobila me sedaj zanima: Ali je slučajno kakšna možnost zanositve?

Najlepša hvala za vaš odgovor
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Povsem generičen odgovor je, da možnost zanositve obstaja, ko ima ženska spolne odnose. No, v vašem konkretnem primeru je tveganje za nosečnost praktično nično, ne glede na zamudo pri jemanju KT.

Matjaž
Default avatar

Bazy

Pozdravljeni.
Pozabila sem vzeti 9 tabletko (na ta dan sem imela spolni odnos) in sem jo vzela skupaj z 10 tabletko. Je možnost zanositve?
Hvala za odgovor
Default avatar

Bububu

Pozdravljeni
Ze 4leta jemljem kontracepcijske tabletke yasmin21..včeraj sem pozabila vzeti zadnjo tabletko in sem se danes po 24h urah spomnila in jo vzela. Je možnost zanositve? Saj sem imela 2dni nazaj spolni odnos brez zaščite. Zanima me kaj naj naredim sedaj. Naj naredim premor 7dni kot po navadi ali naj kupim nov zavojcek in začnem brez premora? Moram imeti spolne odnose se s kakšno drugo zaščito?
Hvala
Lp
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Iz previdnosti začnite novi zavojček po 6 dneh premora, ne po 7 dneh.

Matjaž
Default avatar

Lona45

Pozdravljeni,

Imam sledeco situacijo, in sicer pri 17. in 18. tabletki yaz. 18.tabletko sem vzela, namesto ob 20.uri ob 8.uri zjutraj, vendar nisem prepricana ali sem 17.tabletko vzela tocno ob 20.uri ali sem jo pojedla dan kasneje, ko bi morala ze vzeti 18.to tableto. Kaj naj zdaj naredim?
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Nadaljujte z jemanjem po urniku.

Matjaž
Default avatar

Lona45

Torej, lahko danes zacnem jemati bele tablete in nato normalno nov zavojcek. Moram pa se dodati, da sem od pozabljene tabletke imela tudi spolne odnose. To kaj spremeni situacijo?
Default avatar

jwslo

Zamuda je bila krajša kot en dan, zato ne pričakujem nič posebnega. Poleg tega ima Yaz samo 4 dni premora.

Matjaž
Default avatar

Pikica01654

Pozdravljeni, vceraj bi morala vzeti 21 tabletko ob 20 uti vzela sem jo dames zjutraj ob 9 in vceraj sma imela z fantom spolni odnos ali je moznost zanositve in ali je potrebna se dodoatna kontracepcija nadaljnih 7 dni? Hvala
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni, samo nadaljujte z jemanjem tablet, dodatna zaščita ni potrebna.

Matjaž
Default avatar

gurrl9897

Pozdravljeni,
v ponedeljek 31.12 sem okoli 20.00 ure vzela 11 tabletko. Bruhala sem okoli 23.00 ure. Naslednji dan sem vzela normalnk 12 tabletko. Vceraj, 4.1. sem dobila vmesne krvavitve, ki izgledajo kot rjav madez. Spolni odos sem imela v tednu pred izbruhano tabletko. Ali obstaja moznost zanositve? Ali tabletke jemljem normalno naprej?
Hvala
Default avatar

jwslo

Pozdravljeni!

Do krvavitve je prišlo, ker niste vzeli nove tablete potem ko ste bruhali, kljub temu pa tveganje nosečnosti ni nič zvišano. KT normalno jemljite naprej.

Matjaž
Default avatar

gurrl9897

Hvala za hoter odgovor.
Menstruacijo pricakujem cez dober teden. V primeru, da ne bo takrat menstruacije bom opravila test nosecnosti.
Vas kahko vprasam zakaj pa je tveganje za nosecnost nicelno kljub pozabljeni tabletki?
Default avatar

jwslo

Saj nisem zapisal, da je tveganje ničelno, ampak da ni povečano. Po sedmih dneh redne uporabe kontracepcije zaščita "drži" še vsaj naslednjih sedem dni.

Matjaž