Forum: Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

Krvavitve med jemanjem Yaz tabletk

Odgovori Nova tema
Default avatar Paničarka 22 Nov 2017 11:29

Ni pa moznosti, da kontracepcijske kar cudezno dejansko ne bi delovale? Da po vec kot mesecu rednega jemanja ne bi bila zascitena?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Paničarka 12 Jan 2018 20:55

Pozdravljeni,

sedaj pa me zanima tole. Ali vmesne krvavitve med jemanjem kontracepcijskih tablet pomenijo, da so tablete prešibke in ali je zaradi tega zmanjšana zaščita in je potrebno uporabljati kondom? Ali ta prešibkost pomeni samo, da pač malo krvaviš v 2 ali 3 tednu jemanja tablet, zaščita pa je še vseeno takšna, da imaš lahko spolni odnos brez kondoma?

Hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jwslo 13 Jan 2018 19:38

Pozdravljeni!

Učinkovitost KT se ne "meri" z jakostjo, dolžino, barvo ... krvavitve. Krvavitve so posledice nestabilne maternične sluznice, ki ne reagira na hormone v KT tako, kot bi si želeli in kot je predvideno, ampak po malem tu in tam zakrvavi. Učinkovitost s tem ni zmanjšana. Če vam krvavitve gredo na jetra, prosite ginekologa, da vam predpiše druge KT, take, ki bodisi vsebujejo več estrogena (če je vzrok krvavitve preslaba "priprava" maternične sluznice), bodisi vsebujejo drugo vrsto gestagena (če je vzrok krvavitve neustrezna odzivnost progesteronskih receptorjev). Včasih zamenjava pomaga, včasih ne in je treba "kolobariti" med raznimi KT...

Matjaž

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh