Med.Over.Net

ED - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Zaradi njega trpi spolno življenje obeh partnerjev. Področje intimnosti partnerji pogosto najraje prepuščajo molku. Kako razumeti tudi druge zaplete v spolnosti in z njimi živeti v vsakdanjem življenju, vam pomaga strokovnjak za kvaliteto medsebojnih odnosov.

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije

Albert VEZAL

sperma v urinu

Default avatar

anton123

Pozdravljenji,

sem moški star 26 let in že ker lep čas opažam, da se mi včasih ob koncu uriniranja izloči sperma. Ker nimam rednih spolnih odnosov opažam, da se to dogaja, ko se na primer vzburim in mastrubiram, vendar ne pride do izliva. Enako opažam, če dalj časa ne masrtubiram.

Mogoče še tole - pri uriniranju je curek ves čas močen in brez preseledkov.

Zanima me, če je mogoče kaj narobe s prostato in ali bi se bilo modro oglasiti pri zdravniku.

Hvala!
Default avatar

tineh

Naj poskusim direktno odgovoriti na vaše vprašanje: če je v urinu res sperma, potem najbrž s samo prostato (kot prostato) ni nič narobe, saj je v tej zvezi najpogosteje problem - če sploh je problem - z vratom mehurja ali nevrologijo (živci).

Pri ejakulaciji (spolnem vrhuncu) se iz semenskih mešičkov (vezikul) sperma v prostatičnem delu sečnice (uretre) izloči vanjo in nato po sečnici na plano. Pri tem se mora vhod v mehur (vrat mehurja) zapreti. Če se to ne zgodi, odteče sperma po "liniji najmanjšega odpora" v mehur in se kasneje izloči z uriniranjem. Temu pravimo retrogradna ejakulacija in je lahko posledica nekaterih zdravil, uroloških posegov (prerezanja vratu mehurja zaradi težav pri uriniranju) ali nevroloških težav (bolezni živčevja). Retrogradna ejakulacija predstavlja problem takrat, ko pri spolnem odnosu ni izliva semena in torej ni mogoča zanositev. Če pa pri masturbaciji in seksu sperma "špricne" ven, potem je v redu.

Predvsem je važno, da gre res za spermo v urinu, ne pa za kaj drugega (vnetje, drobir itd) - kar bi zahtevalo zdravljenje. To se da razčistiti tako, da se analizira urin - ne samo s testnim listkom, temveč v laboratoriju, pod mikroskopom. Včasih ugotovimo spermo v urinu in večinoma, če ni problem v želji po zanositvi in s tem povezanih problemov, večinoma ne ukrepamo.

Če pa je problem v zanositvi - sposobnosti oploditve - če torej "progradne" ejakulacije sploh ni ali je skoraj ni, pa lahko poskusimo z nekaj zdravili (kar je ponavadi neuspešno) oziroma ginekologi (andrologi), ki se ukvarjajo z umetno oploditvijo, odvzamejo spermo.

V kolikor se to zgodi samo občasno in nimate drugih težav (mravljinci po rokah, težave z vidom, motnje občutkov...) verjetno ni nič posebnega. Če pa so še druge težave, pa je za izključitev kakšnega drugega, nevrološkega vzroka težav verjetno smiseln pregled ne samo pri urologu, temveč predvsem pri nevrologu.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

anton123

Najlepša hvala za odgovor.

Odvzem urina sem imel pred slabim mesecem, zaradi nove službe in izvidi so bili normalni, zaznali so le beljakovine - zdravnik mi je rekel naj test ponovim čez kaka dva meseca. Sicer pa pri masturbaciji sperma normalno "šprica". Drugih naštetih težav pa nimam. Je pa res, da imam že od rojstva samo eno modo - če vam ta informacija karkoli pove?

Zanima me še to, če je možno, da se odvečna količina sperme, ki se proizvede, na tak način odvede? Ali se pri določeni količini proizvodnja sperme ustavi?

LP
Default avatar

tineh

Glede "proizvodnje" sperme - z dalj časa trajajočim presledkom med "praznjenji" - ejakulacijami se nekaj časa (do približno 4 dni) povečuje količina, vendar se s čakanjem v obmodku kvaliteta DNA (delež poškodb) v spermi slabša, kasneje pa tudi gibljivost in druge lastnosti.
Eno modo - ta informacija mi ne pove ničesar v zvezi s prej omenjeno problematiko. Je pa dobro vedeti - ali je bilo modo (oziroma ostanek moda oziroma mesto, kjer na bi bilo, torej končni del funikularnih struktur) v otroštvu z operacijo pregledano in odstranjeno? Ali imate brazgotino po operaciji? Ali so modo iskali? Če ne (v kar pa dvomim), obstaja namreč minimalno tveganje, da bi ne-odstranjeno, nerazvito modo nekje v trebuhu razvilo raka, vi pa tega ne bi opazili, saj si ga ne morate tipati - pregledati, kot lahko storite z modom v mošnji.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

anton123

Modo so iskali (imam brazogtino od operacije), vendar drugega moda niso našli. Pred dobrimi dvema letoma sem opravil še en ultrazvok, vendar brez rezultatov.

Hvala in LP
Default avatar

kolovrattt

Kaj če pri pregledu urina namerno ejakuliram v urin in vse skupaj oddam v laboratorij kakšen lahko pričakujem izvid in odziv zdravnice to me zanima iz radovednosti
Default avatar

kolovrattt

Zanima me kaj menite o občasni uporabi kapsul za erekcijo ki se jih kupi v trgovini venera shop res dobro delujejo imenujejo se erektum iz naravnih zelišč
Hvala za odgovor

Moderatorji

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije
Albert VEZAL