Med.Over.Net

Seksologija - želiva si spolnosti

Erekcija po zdravljenju raka prostate

Default avatar

lado

Imel sem radikalno prostatektomijo ca64. Od takrat je konec z erekcijo.So porezani vsi živci?
Zdravje je vse
Default avatar

tineh

Spoštovani!

"ca 64"? - menite v starosti 64 let ali je šlo za diagnozo C61 - torej za raka prostate in ne C64?

Živci "za penis" in pogosto tudi pomembne žile potekajo tik ob prostati. Pri operativnem zdravljenju raka prostate je prvi cilj operaterja odstraniti vse rakavo tkivo, tako da bi dosegli, da bo vrednost PSA po operaciji nižja od 0,2 in bo taka tudi ostala, brez da bi bilo potrebno prejemati dodatno hormonsko zdravljenje ali pa, da bi dodatno hormonsko zdravljenje s svojimi številnimi stranskimi učinki čimdalj odložili. To je cilj in namen zdravljenja raka - preprečiti zasevke, razsoj bolezni. Cilj je podaljšati življenje, tudi za ceno znižanja kvalitete življenja ali celo povzročitve invalidnosti.

Pomemben del skrbi za bolnika po operaciji raka prostate pa je rehabilitacija penisa. Kako uspešna je, je odvisno od mnogih dejavnikov in uspeha ni moč naprej predvideti. Je pa vsekakor smiselno preizkusiti tablete (te je potrebno plačevati in lahko - če je prerezanih preveč živcev - ne pomagajo), injekcije (dajete si jih sami - pikate se kot sladkorni bolniki - le da v penis tik pred odnosom - najboljše so na zeleni recept - torej zastonj, vendar je včasih po njih erekcija boleča, zato je možno na beli recept poskusiti tudi drugačne) ali vakumsko črpalko (cca. 300 - 400 eur, kupite enkrat - uporabljate vse življenje). Pa vaje po Keglu - vaje za jačanje mišic medeničnega dna itd.

Res je, da po operaciji v večini primerov nič ni več tako, kot je bilo. Zavedajte se, da vam mladosti nič ne more povrniti. Če ste na situacijo pripravljeni pogledati tako - sprejeti spremembe in poskusiti v danih okoliščinah poiskati čimbolj optimalno rešitev in jo iskati - ne oklevajte - obiščite svojega operaterja ali pa koga od njegovih kolegov in prosite za zdravljenje. Obstaja velika verjetnost, da boste lahko s pomočjo pripomočkov dosegli erekcijo, ki ne bo preveč boleča in bo omogočala penetracijo ter dovolj dolg spolni odnos. Seveda pa ne bo izliva semena in majhna verjetnost je, da bi se povrnile spontane erekcije. Je pa vredno poskusiti.
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL
Default avatar

lado

Najlepša hvala Za odgovor, ki sem ga že sam slutil. Neverjetno, čeprav smo spolna bitja, pa je še vendar le kakšen smisel s katerim se da kvalitetno živeti.Po petih letih od operacije imam PSA 0.184
www.pisateljstvo.com
Zdravje je vse
Default avatar

amfora

Ali lahko ženska vzpodbudi libido pri moškem z ED ? Kako ?
Ali bi lahko moški po ozdravljenem raku na prostati uporabil viagro ?
Ali se moški, po zdravljenju raka prostate, tudi psihično spremeni, se
morda počuti ogroženega ?
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani,

Vaše vprašanje razumem, da je bolj namenjeno urologu, zato si lahko na spodnji povezavi ogledate odgovor, ki je povezan z vašo temo:
http://med.over.net/forum5/read.php?66,7049241

O psihičnih vplivih po operaciji seveda lahko govorimo, zlasti o vrednosti sebe. O tem bi se bilo smiselno pogovoriti s pomočjo strokovnjaka, lahko po urološki plati, lahko pa po psihološki.

Lep pozdrav,