Med.Over.Net

ED - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Zaradi njega trpi spolno življenje obeh partnerjev. Področje intimnosti partnerji pogosto najraje prepuščajo molku. Kako razumeti tudi druge zaplete v spolnosti in z njimi živeti v vsakdanjem življenju, vam pomaga strokovnjak za kvaliteto medsebojnih odnosov.

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije

Albert VEZAL

motnje erekcije

Default avatar

Givinha

Zdravo,
s partnerjem sva skupaj že cca 8 let, skupaj živiva cca 7, imava 2 otroka.
Spolnih odnosov nimava pogosto (cca 1-2x mesečno), tudi zaradi partnerjeve službe (dela do večera, je profesionalen športnik), vendar tudi zaradi relativno nizkega libida iz njegove strani. Zadnje leto (morda še več) se pojavljajo težave z erekcijo. Uplahne mu tudi med samim odnosom in ga nikakor ne morem povrniti v trdno stanje. On pravi, da je to posledica njegove službe (7-8 ur treningov), jaz pa ne verjamem, da je razlog zgolj to.
Tudi sam meni, da na to vplivajo pogovori, ki sva jih imela na to temo. Morda strah pred ponovitvijo. Noče obiskati zdravnika, niti psihoterapevta.
Zanima me, kakšni bi lahko bili vzroki, glede na to, da je telesno zdrav. Kam lahko pokuka za nasvet, da ne bo izpadlo "psihoterapevtsko"?
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani!

Motnja erekcije je nekaj, kar je najbolj običajen pojav v moški spolnosti in to se kdaj zgodi domala vsakomur. Okoli tega veljajo močno ukoreninjena prepričanja, ki iz težav z erekcijo delajo mit.
En mit je, da moški z erekcijo dokazujejo – ne vemo točno, kaj, ampak nekaj kot moškost, moč, sposobnost, …
Ob motnji erekcije je čustveni del doživljanja, ki je bistvo vsega.
Bolj je pomembno, kaj je razlog, da se partner o tej zadregi noče pogovarjati.
Erekcija je pri moškem povezana z doživljanjem bližine, in bližina je zadeva med partnerjema. Zato ne more biti odgovoren (ali »kriv«) eden ali drugi.

Na tem forumu lahko preberete veliko prispevkov pod naslovi »motnje erekcije, erekcijski problem, erektivna disfunkcija«, ki govorijo o spolnosti kot o odnosu. To ni ne patološko ne terapevtsko, ampak je podlaga za vse, kar se nem dogaja v spolnosti. Je preprosto del naših potreb po stiku, bližini, varni navezanosti.

Nekaj prispevkov o tem lahko najdete tudi na dostopnih posnetkih v tej povezavi:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... kawhtCa_kQ

Lep pozdrav,