Med.Over.Net

ED - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Zaradi njega trpi spolno življenje obeh partnerjev. Področje intimnosti partnerji pogosto najraje prepuščajo molku. Kako razumeti tudi druge zaplete v spolnosti in z njimi živeti v vsakdanjem življenju, vam pomaga strokovnjak za kvaliteto medsebojnih odnosov.

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije

Albert VEZAL

Problemi z erekcijo in spremembe pri občutljivosti penisa

Default avatar

nepretiranozadovoljen

Pozdravljeni,

sem 35 letni moški, ki je v preteklih tednih naletel na problem, ki ga ne ne znam razrešiti sam in bi v zvezi s tem potreboval vaš nasvet/pomoč. Še do pred nekaj tedni sem imel povsem normalen libido, erekcijo in stopnjo vzdržljivosti pri spolnosti oziroma masturbaciji. Naenkrat, dobesedno čez noč, se je vse postavilo na glavo. Zmanjšal se je libido, erekcija je postala problematična (med drugim so izginile tudi povsem običajne jutranje erekcije), penis sam pa je postal bistveno bolj občutljiv oziroma do izliva pride že po slabi minuti penetracije.

Prvič se je to pokazalo pri seksu s stalno partnerico (razmerje je zelo dobro), ko je med samim spolnim odnosom erekcija povsem usahnila in s seksom ni bilo mogoče nadaljevati. Takrat sem prvič opazil, da je penis občutljiv na povsem drugačen način - stimulus med seksom je postal preveč intenziven, medtem ko se dotik z roko (partnerke ali samega sebe) občuti na povsem drugačen način, še najboljši opis bi bil, da se zdi, kot da to ni povsem del mojega telesa. Ko sva naslednjič dosegla erekcijo, četudi ne povsem polno, je ob penetraciji bil nemudoma prisoten občutek bližajočega se orgazma, kar je v preteklosti bila bolj stvar moje odločitve, saj sem nad dokončnim izlivom imel dobro kontrolo. Tudi ob poskusu masturbiranja in preizkušanja, kakšna je občutljivost penisa med tem, se je izkazalo, da erekcijo težko dosežem, ko pa jo, je izliv oddaljen le nekaj (deset) sekund. Podobnega v preteklosti nisem doživljal. Sprva sem tovrstne spremembe pripisoval obremenitvam na delovnem mestu (predvsem pomanjkanje libida in posledično slabše oziroma neprisotne erekcije), spremenjene občutljivosti penisa in hitrejšega izliva pa ne morem pojasniti.

Zanima me, kaj bi lahko po vašem mnenju bil vzrok za takšne spremembe oziroma kako lahko to odpravim.
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani!

Predvidevam, da oba zapisa (viewtopic.php?f=277&t=11088184)sodita k isti osebi.
Kar opisujete, se nanaša na razlikovanje med doživljanjem lastnega telesa, intimnosti z lastnim telesom in tem, da te občutke delimo s partnerjem.
Pri osredotočenosti na sebe, se lahko dogajajo opisani zapleti – če gre za doživljanje spolnega odnosa na način potešitve svojih vzgibov.
Pri uglaševanju s partnerjem pa pride do drugačne naravnanosti od zaznavanja do doživljanja in tudi fizičnih učinkov.
Priporočam, da si preberete knjigo Susan Johnson, Močno me objemi.

Lep pozdrav,

Moderatorji

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije
Albert VEZAL