Med.Over.Net

ED - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Zaradi njega trpi spolno življenje obeh partnerjev. Področje intimnosti partnerji pogosto najraje prepuščajo molku. Kako razumeti tudi druge zaplete v spolnosti in z njimi živeti v vsakdanjem življenju, vam pomaga strokovnjak za kvaliteto medsebojnih odnosov.

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije

Albert VEZAL

Spremembe pri občutljivosti moškega spolovila oziroma problemi z erekcijo

Default avatar

nepretiranozadovoljen

Pozdravljeni,

sem 35 letni moški, ki je v preteklem mesecu naletel na težavo, ki je pričela načenjati njegovo samozavest in ga postavila pred vprašanja, na katera ne zna odgovoriti sam oziroma je v skrbeh, da bo pričela vplivati na sicer odličen partnerski odnos.

V zadnjih nekaj tednih sem pričel opažati spremembe pri občutenju dražljajev na penisu med seksom oziroma masturbiranjem, zmanjšan libido, šibkejšo erekcijo in tudi bistveno hitrejši izliv. Z ničemer od naštetega v preteklosti nisem imel težav: libido je bil z redkimi izjemami vedno prisoten, med masturbiranjem oziroma seksom je bila erekcija polna, tudi dolžine spolnih odnosov in izliv nista predstavljala problemov.

Pred nekaj tedni pa se je dobesedno čez noč situacija spremenila. Zmanjšan libido sem sprva pripisoval obremenitvam na delovnem mestu, posledično z nižjim libidom sem si razlagal tudi šibkejše erekcije (nekajkrat se nama je s partnerko zgodilo, da je erekcija uplahnila med samim seksom), izginile so celo jutranje erekcije. Sam penis je postal bistveno bolj občutljiv in do orgazma pride že po kakšni minuti, medtem ko je še nekaj tednov nazaj lahko erekcija trajala nekaj deset minut, nad izlivom pa sem imel tudi povsem dobro kontrolo.

V istem obdobju sem sicer pričel opažati tudi sicer manjše spremembe pri zaznavanju - drugačen otip (kot da bi čez dlani bila potegnjena tanka zaščitna površina, skratka ne gre za enako občutenje dotika), delno se je spremenil vonj, dozdeva se mi tudi, da mora biti hrana bolj začinjena. Do kakšnih pretresov v tem istem obdobju ni prišlo - do kakršne koli poškodbe, čustvenih stanj, izgube ali česa podobnega, prav tako nisem spreminjal načina življenja (uvedba diet, telovadnih režimov itn.).

Zanima me, kakšno je vaše mnenje o spremembah, ki so se pojavile predvsem v zvezi z občutljivostjo penisa in hitrejšim izlivom ter na kakšen način lahko postopam, da se to odpravi.
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani!

Predvidevam, da oba zapisa sodita k isti osebi.
Kar opisujete, se nanaša na razlikovanje med doživljanjem lastnega telesa, intimnosti z lastnim telesom in tem, da te občutke delimo s partnerjem.
Pri osredotočenosti na sebe, se lahko dogajajo opisani zapleti – če gre za doživljanje spolnega odnosa na način potešitve svojih vzgibov.
Pri uglaševanju s partnerjem pa pride do drugačne naravnanosti od zaznavanja do doživljanja in tudi fizičnih učinkov.
Priporočam, da si preberete knjigo Susan Johnson, Močno me objemi.

Lep pozdrav,

Moderatorji

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije
Albert VEZAL