Med.Over.Net

ED - želiva si spolnosti

Odgovarjajo: dr. Albert Mrgole, psiholog, doktor sociologije

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Zaradi njega trpi spolno življenje obeh partnerjev. Področje intimnosti partnerji pogosto najraje prepuščajo molku. Kako razumeti tudi druge zaplete v spolnosti in z njimi živeti v vsakdanjem življenju, vam pomaga strokovnjak za kvaliteto medsebojnih odnosov.

dr. Albert Mrgole , psiholog, doktor sociologije

Albert VEZAL

Ni spontane erekcije

Default avatar

nekdo pač

Star sem 58 let, pred 3 leti izgubil ženo po dolgi bolezni. Ko je žena zbolela, to je bilo 3 leta pred smrtjo, se je nehalo najino spolno življenje, s čimer sem se kar hitro sprijaznill, sa je bilo edino pomembno, da žena preživi. Imel sem jo zelo rad, razumela sva se do konca.

Lani sem ponovno srečal svojo mladostno ljubezen in letos pomladi sva postala par. Ko sva prvič poskušala imeti sp. odnos, ni šlo. Ni mi vstal. Sicer je nekoliko nabreknil, resne erekcije pa kljub vzburjenju, kljub izločanju potokov sluzi ni bilo od nikjer. Partnerka ni komplicirala, ostala je zelo ljubeča, razumevajoča, spraševala me je, kako mi lahko pomaga, meni pa ni bilo ravno prijetno. Naj povem, da nočne ali jutranje erekcije imam, včasih nama sp. odnos uspe s to erekcijo, a to ni to, kar bi rad. Na mojo željo enostavno ne gre. Bil sem pri osebnem zdravniku, ki pa me je odpravil nekako pomilovalno, češ star si 57 let - kaj bi pa sploh še rad?! Tudi o menjavi zdravil za visok KT ni hotel nič slišati, čeprav jasno piše, da so slabe erekcije lahko posledice zdravil. Ponudil pa mi j erecept za viagro. Do zdaj ga še nisem vzel, bi rad stvari rešil drugače, če je mogoče. Nimam prekomerne teže, nekega posebnega stresa, razmerje me več kot zadovoljuje, partnerka v nobenem smislu ne pritiska name, daje mi čutiti, da me sprejema in ljubi ne glede na vse, tako da nekega oprijemljivega vzroka ne vidim. Urološko je vse bp, tudi prostata. Pomladi sem opravil tudi kompleten managerski pregled (srce, sladkor, pljuča, kri) in rezultati so bili odlični, namesto 57 let sem bil star 45 let. Jemljem pa zdravila za rahlo povišan KT (160/90) in ščitnico, to že od mladosti. Zelo bom vesel tako strokovnega kot laičnega nasveta, morda koga od parov, ki ste se s težavo soočili, kako ste jo rešili ali kako z njo živite.
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani,

z zdravstvene plati bi bil morda ustreznejši obisk pri kardiologu, ki bi vam zamenjal zdravila. Tudi sam lahko prispevam »le« plat, ki nima opravka z medicinskimi in farmakološkimi pristopi.

Imam vprašanja, ki so povezana z navezanostjo do preteklega odnosa, ki ste ga morali odžalovati. Ali ste popolnoma odžalovali pretekli odnos? To je proces, ki poteka čustveno in časovno.
Drugo je zavedanje »mladostnih kapacitet«, ki jih očitno premorete. Vsekakor je resno jemati podatek o starosti 45 let, to vzemite zares v celotnem mentalnem pomenu. Torej: mladostno razmišljanje, mladostno delovanje, mladostne misli, igrivost, novosti, radovednost, presenečenja, raziskovanja… Pa ne le v mislih, ampak v delovanju (seveda v okvirih in mejah zrele modrosti in realnih telesnih zmožnosti). To so dražljaji, ki v možganih lahko preoblikujejo nekatere ustaljene (globoko nezavedne) povezave in pomagajo sprostiti inhibicijo spolne funkcije.

Lep pozdrav,