Forum: Matične celice

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Možnosti pridobitve iz javne banke

Odgovori Nova tema
Default avatar Nikita1a 20 Nov 2013 09:39

Ima pri uporabi shranjenih matičnih celic v javno banko, kakšno vezo, ali si ti sam daroval v javno banko ali nisi?
Recimo primer: se zgodi da istočasno rabiva 2 mamici matične celice iz javne banke za določeno težavo, in obema ustreza isti vzorec...katera ima prednost (ena je darovala v javno banko in ena ni).
Je kaj na tem, ali se po kakem drugem ključu to deli oz. si upravičen?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar spelamagister 25 Nov 2013 12:50

Darovanje mc v javno banko pomeni, da se celicam odpoveš in jih daruješ za namen zdravljenja kogarkoli, ki bo celice poteboval. Pri tem ne smeš računati, da bodo čakale nate.

Če bo vaš vzorec še shranjen v javni banki in ga boste potrebovali, potem boste sigurno dobili svoj vzorec, ker je za vas edini, ki je 100% skladen. Za določanju skladnosti vzorcev se določi le krvna skupina in šest glavnih antigenov tkivne skladnosti (HLA), obstaja pa še veliko drugih parametrov, za katere ni ujno potrebno, da so skladni. Če bi 2 osebi istočasno potrebovali identični vzorec (kar je sicer zelo malo verjetno), bi ga najbrž dodelili tistemu, ki bi ga bolj nujno potreboval.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh