Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

življenjska doba

Default avatar

IV

Pozdravljeni,
do kdaj so matične celice pravzaprav uporabne? Mislim, ko jih enkrat shranimo, kakšna je njihova življenjska doba? Najbrž kvaliteta matičnih celic z leti upada, ali je kako drugače?

Lep pozdrav!
Default avatar

spelamagister

Pozdravljeni!

Matične celice se shranijo s krioprezervacijo, v tekočem dušiku pri -196 stopinj Celzija po posebnem protokolu, s katerim se njihova kvaliteta ohrani. Procesi, ki takrat v celici potekajo se s tem postopkom ustavijo, tako da je teoretično njihova življenjska doba neomejena.

Trenutno imamo praktični dokaz o nespremenjeni kvaliteti zamrznjenih mc za 25 let. Mc iz popkovnične krvi so namreč prvič zamrznili pred 25 leti in od takrat tudi praktično preverjajo funkcionalnost testnega vzorca. Pokazalo se je, da je njihova funkcionalnost po tem obdobju primerljiva s svežimi celicami. Postopek krioprezervacije pa se uporablja za shranjevanje vseh vrst celic že mnogo dlje.

Lep pozdrav!