Med.Over.Net

Matične celice

Odgovarjajo: Milan Milošević, dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

Vse o matičnih celicah, bankah matičnih celic, shranjevanju matičnih celic, regenerativni medicini in zdravljenju z matičnimi celicami. Na vaša vprašanja odgovarjata slovenski in hrvaški strokovnjak.

Milan Milošević , dr. med. spec. ortoped i traumatolog, Poliklinika Ribnjak d.o.o.

dr_Milosevic

Zdravljenje avtizma z matičnimi celicami

Default avatar

spelamagister

Čeprav je avtizem bolj poznan kot vedenjska motja, to stanje nastane kot posledica motenj v delovanju živčnega in imunskega sistema. Matične celice še niso priznane kot metoda zdravljenja avtizma. Trenutno potekajo klinične študije matičnih celic iz popkovnične krvi, tkiva popkovnice in maščobnega tkiva za uporabo pri zdravljenju avtizma. Ena od njih v Ameriki, kjer je ameriška organizacija FDA (Food and Drug Administration) šele nedavno (avgusta 2012) odobrila klinične študije z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje avtizma v Ameriki. Več podatkov o kliničnih študijah lahko najdete na http://clinicaltrials.gov/.
Ker je že pokazan pozitiven vpliv matičnih celic tako na uravnavanje imunskega odziva kot na živčne celice, le-te obetajo pozitivno vlogo pri zdravljenju avtizma. V Sloveniji ne poteka tako zdravljenje.

Lep pozdrav!